Uz ostvareni rast BDP-a, trebamo dodatno raditi na povećanju proizvodnje i izvoza

Slika /Vijesti/2018/05 svibanj/30 svibnja/99 sjednica VRH/pvrh.jpg

Otvarajući današnju sjednicu, predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je novom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Tolušiću i ministru gospodarstva, poduzetništva i obrta Darku Horvatu, kojima je Hrvatski sabor izglasao povjerenje prošloga petka.

Zahvalio je potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću te ministrima hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova Tomi Medvedu i Davoru Božinoviću na nizu održanih aktivnosti u povodu obilježavanja Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske.

Govoreći o nedavno održanoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost izvijestio je da se razgovaralo o informacijskoj sigurnosti, odnosima sa susjednim zemljama te različitim aspektima migracijske politike, osobito procesima vezanim uz nezakonite migracije.

Zaposli se u Hrvatskoj

"Jučerašnji dan bio je posvećen brojnim aktivnostima vezanim za mlade", kazao je predsjednik Vlade, osvrnuvši se na konstituirajuću sjednicu Savjeta za mlade. "To tijelo će nam pomoći u formuliranju politika orijentiranih prema mladima i služi kao svojevrsni korektiv aktivnostima Vlade i različitih ministarstva", dodao je.

Posebno je istaknuo kampanju "Zaposli se u Hrvatskoj" Ministarstva rada i mirovinskoga sustava koja je jučer promovirana na Europskom trgu u Zagrebu, ali i na 48 lokacija u 15 različitih gradova u Hrvatskoj.

Ocijenio je ohrabrujućim što je stopa nezaposlenosti mladih smanjena s 49 posto na 22,5 posto. "To su jako dobra postignuća i na tom tragu trebamo zajednički nastaviti", dodao je.

Suradnja s Bugarskom

Predsjednik Vlade podsjetio je da je u radnom posjetu Hrvatskoj boravio predsjedavajući Europskoga vijeća, predsjednik Republike Bugarske Boyko Borissov. Istaknuo je odličnu suradnju dviju zemalja, dodavši da su Hrvatskoj korisna iskustva Bugarske u predsjedanju Europskom unijom.

Izrazio je zadovoljstvo što hrvatske tvrtke poput Končara u suradnji s nekim drugim kompanijama potpisuju važne ugovore o obnovi hidroelektrana u Bugarskoj.   

3,6 milijardi eura projekata

Osvrnuo se i na današnji susret s prvim potpredsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj Jürgenom Rigterinkom. Podsjetio je na suradnju Hrvatske i EBRD-a dugu 25 godina tijekom kojih je realizirano više od 3,6 milijardi eura projekata.

Izvijestio je da su razgovarali o ulaganjima u privatni sektor, turizam i cestovnu infrastrukturu, a u tom je kontekstu predsjednik Vlade posebno važnim istaknuo dovršetak izgradnje Koridora Vc.

Premijer Plenković još jednom je čestitao predsjedniku Hrvatskog sabora, zastupnicima i svim građanima Dan Hrvatskog sabora. "Prvi demokratski konstituiran Hrvatski sabor prije 28 godina poticaj je svima nama u institucijama da radimo još odgovornije i predanije na ispunjavanju naših strateških ciljeva", istaknuo je.

Rast gospodarstva i potrošnje

Osvrnuo se i na podatak o rastu hrvatskog gospodarstva u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 2,5 posto, naglasivši da je to iznad očekivanja ekonomskih analitičara.

"Smatramo da je to dobro. Posebno je važno da se vidi rast i potražnje i osobne potrošnje. Ono na čemu moramo još raditi dodatno je povećanje industrijske proizvodnje i izvoza, kao dva aspekta koja će omogućiti rast sukladno i našim projekcijama i planovima", ustvrdio je predsjednik Vlade. Rekao je da je posebno dobro vidjeti korekcije za zadnji kvartal 2016., te za 2017. godinu.  

"Sve su to dobre vijesti za hrvatsko gospodarstvo i na tom tragu ćemo i nastaviti. Nastavak investicija je jedan od putova i smjerova kojim svakako trebamo ići", poručio je premijer Plenković.
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković