Važno je da Sjeverna Makedonija i Albanija i prije sastanka u Zagrebu dobiju zeleno svjetlo za početak pregovora

  • Slika /Vijesti/2020/02 veljača/15 veljače/EQ0sUU8X0AEHIsQ.jpg

Prvoga dana boravka u Münchenu, predsjednik Vlade sastao se s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, s predsjednikom Međunarodnog odbora Crvenoga križa Peterom Maurerom, s predsjednikom Vlade Republike Kosovo Albinom Kurtijem, predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim te saveznim kancelarom  Republike Austrije Sebastianom Kurzom.

Kasnije sudjeluje na radnoj večeri za sudionike sigurnosne konferencije koju priređuje predsjednik Vlade Savezne pokrajine Bavarske Markus Söder.
 
Predsjednik Vlade u izjavi medijima najavio je i sutrašnji panel o sigurnosnim temama "Europe koja štiti" što je i jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, još nekoliko važnih bilateralnih sastanaka, kao i susret s hrvatskom zajednicom u Münchenu.
 
NATO ostaje u Afganistanu
 
Upitan o posljedicama američkog sporazuma s talibanima u Afganistanu za hrvatske snage koje se ondje nalaze, predsjednik Vlade Plenković kazao je da je bilo govora i o hrvatskoj misiji kao i o pripremi novog, dvanaestog kontingenta za odlazak u Afganistan.
 
"Ključna poruka je da će NATO ostati u Afganistanu, kako bi pregovaračka pozicija prema talibanima bila još snažnija, što je u biti aktivnosti i rada same misije", odgovorio je Plenković, dodavši da bi, ukoliko se postigne napredak i određeni dogovor, moglo doći do postupnog smanjivanja broja pripadnika te misije u Afganistanu.
 
Hrvatskoj je u interesu europski put susjednih zemalja
 
Što se tiče proširenja Europske unije i priprema za zagrebački sastanak, Plenković je kazao da je već nakon susreta s francuskim predsjednikom Macronom u siječnju bio optimističan i uvjeren da će francuska pozicija evoluirati, što je potvrdila i Macronova današnja izjava.
 
"Ne očekujem da bi Francuska, nakon promijenjene metodologije pristupnih pregovora mogla biti zemlja koja se protivi otvaranju pregovora. Sada slijede dodatni razgovori s preostale dvije zemlje koje su imale određene rezerve, ali u ovom trenutku mislim da idemo u dobrom smjeru i da je strateški važno da i Sjeverna Makedonija i Albanija i prije sastanka u Zagrebu, dobiju zeleno svjetlo za početak otvaranja pristupnih pregovora", kazao je.
 
Plenković smatra da bi se time poslala konkretna poruka europske perspektive i daljnje dinamike puta svih naših susjednih zemalja prema Europskoj uniji, što je i u interesu Hrvatske.
 
Kazao je da se po prvi puta susreo s novim kosovskim premijerom Kurtijem koji je izrazio njihove ambicije. "Oni su usmjereni na reforme, na europski put i žele korake naprijed u europskom procesu, kao i rješavati niz otvorenih pitanja u odnosu sa Srbijom i mi ćemo im u tom pogledu pomoći”, poručio je Plenković.
 
Vlada će i dalje podržavati Inicijativu triju mora
 
Na pitanje o Inicijativi triju mora, premijer je odgovorio  da je ministar vanjskih poslova Grlić-Radman i o tome razgovarao s državnim tajnikom SAD-a Pompeom, te se upravo nalazi na panelu s tom temom.
 
Predsjednik Vlade inicijativu ocjenjuje važnom jer dobro povezuje zemlje Baltika sa zemljama Crnoga  i Jadranskoga mora, te je dijelom prostora Srednje i Istočne Europe na koje se mora razvijati gospodarska i osobito važna energetska suradnja
 
"Vlada je i do sada bila angažirana i podržavala je tu inicijativu te će i dalje angažirano sudjelovati u tome", zaključio je Plenković.
 
 


Pisane vijesti