Većina je stabilna. Između pomoći unesrećenim sugrađanima i strateških dokumenata, oporba opet izabrala sitne probitke

Slika /Vijesti/2021/siječanj/29 siječnja/13.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na današnjoj je konferenciji za medije naglasio kako je ujedinjena oporba današnjim izazivanjem kvazikrize propustila izglasavanje Zakona o obnovi, Isključivog gospodarskog pojasa i Nacionalne razvojne strategije, okrenuvši leđa svim unesrećenim ljudima na područjima pogođenim potresom te strateškim dokumentima, koje će stabilna vladajuća većina uskoro izglasati.

Plenković se uvodno osvrnuo na današnje otvaranje LNG terminala na Krku, izrazivši zadovoljstvo realizacijom ovog desetljećima priželjkivanog projekta, kao povijesnog trenutka koji mijenja položaj Hrvatske na energetskoj karti Europe.
 
"Sada imamo diverzificiranu opskrbu plina, projekt podržan od brojnih naših susjeda i partnera koji definitivno mijenja ulogu Hrvatske u europskoj i međunarodnoj energetskoj politici", rekao je uvodno.
 
Potom je potezom bez presedana ocijenio postupak oporbe koja je u Saboru srušila kvorum zbog neglasanja o ukidanju članarine u Hrvatskoj gospodarskoj komori te poručio da je većina stabilna.
 
"Oporba je otišla iz Sabora i time onemogućila izglasavanje izmjene Zakona o obnovi, koji nije bio izglasan jer nije bilo 76 zastupnika i time su poslali poruku svim našim ljudima na Banovini, u Karlovačkoj, Zagrebačkoj županiji, Zagrebu, koji nisu dobili zakonski okvir koji je Vlada predložila, koji je u Hrvatskom saboru raspravljen i cjelovito je obuhvatio potporu onima koji su unesrećeni."
 
"Oporba je također danas propustila i glasati za Isključivi gospodarski pojas, važan za zaštitu Jadrana, političku inicijativu na koju se dugo čekalo i koju će naša parlamentarna većina izglasati uskoro."
 
Naglasio je i da su propustili izglasati Nacionalnu razvojnu strategiju, strateški dokument za razvoj Hrvatske u sljedećih 10 godina u trenutku kad jedan od zastupnika parlamentarne većine obolivši od Covida zbog zdravstvenog stanja nije bio u mogućnosti nazočiti saborskoj sjednici i držati kvorum. 
 
To nema veze s demokracijom, pristojnošću ni kulturom - to je presedan
 
"Danas smo u hrvatskoj političkoj kulturi u radu Hrvatskog sabora doživjeli potez bez presedana, potez koji nema nikakve veze s demokracijom, pristojnošću i kulturom. Vidjeli smo potez koji ima samo jedan cilj - destabilizaciju političke scene, kreiranje kvazikriza i proglašavanje malih probitaka stranaka od kojih su neke dobile prvi puta prigodu da budu u Saboru. 
 
"To je udružena oporba, od ljevice, krajnje lijevih, pa do krajnje desnice, Mosta ili Domovinskog pokreta te malih podvarijanti. Pokazali su neviđenu sinergiju, istu koju su lani imali u predsjedničkim izborima. Krajnja ljevica sljubljena je s desnicom i pritom odbacuju izglasati ova tri dokumenta, bez imalo moralnih skrupula, u situaciji kada je jedan zastupnik u bolnici", ustvrdio je Plenković.
 
Imali smo otvorenu raspravu, većina je stabilna
 
"Svi klubovi i naši partneri iskazali su snažnu potporu parlamentarnoj većini", rekao je. Dodao je da - iako su neki od partnera jako liberalni i nemaju isti stav kao ostali članovi kada je HGK u pitanju - vlada jedan konsenzus.
 
Istaknuo je da glasanje oko ukidanja članarine unutar HGK nije bilo predviđeno za danas, jer se nisu stekli uvjeti s obzirom na to da je većina kazala da želi predložiti zaključak koji bi bio kontraprijedlog oporbi.
 
Oporbu je optužio za "nezrelo, neodgovorno i politikantsko ponašanje" te ustvrdio da ne žele pomoći onima koji su stradali u potresu.
 
Pojasnio je na novinarski upit svoju poruku da im to neće zaboraviti, rekavši da to nije prijetnja već kvalifikacija koja se u političkom diskursu mora uzeti u obzir.
 
"Da su oni većina i da je jedan zastupnik bolestan, ja kao čelnik HDZ-a nikada, ali baš nikada, ne bih srušio kvorum. Oni su od srca to napravili i još se vesele i demagoški žele prikazati da većine nema, lažu. Da vam sutra treba pomoć, nisam siguran da bi vam je dali. Shvaćate s kime imamo posla? S nemoralnim ljudima. To je nisko, prljavo...", komentirao je Plenković.
 
Prozvao ih je i da nisu "prstom makli" da RH dobije 24 milijarde eura iz EU fondova, a vezano za raspravu o Nacionalnoj razvojnoj strategiji rekao je da se naslušao paušalnih tvrdnji, " a podnijeli su nula amandmana na taj dokument". "To je doprinos oporbe", dodao je.
 
Trebamo li onda ukinuti i HTZ, HOK, HGK, Crveni Križ, te prestati plaćati porez? Te inicijative sigurno nećemo podržati
 
Ustvrdio je da je oporbi samo destabilizacija konzistentna te upitao hoće li se onda ukinuti i HTZ, HOK, HGK, Crveni Križ, te prestati plaćati porez. "Te inicijative sigurno nećemo podržati", dodao je.
 
Što se tiče vladinih koalicijskih partnera sumnja, kaže, da bi nešto od oporbe podržali s obzirom na ovakvu oporbu. Spinom je nazvao tvrdnje iz oporbe da je problem u vladinom koalicijskom partneru HSLS-u jer je "činjenica ta da zakon o HGK danas nije bio na glasanju".
 
Na upit hoće li od HGK, kao premijer, zatražiti bolje djelovanje, odgovorio je da komora treba raditi više, ali i sve institucije.
 
"Ovakvih situacija će biti, većina je snažna, ako postoje neke teme, naći ćemo kompromis. Nije naša situacija da branimo status quo, ali ne pristajemo da netko zbog demagogije i populizma i prepisivanja tuđih ideja dolazi u poziciju da ide vaditi vijak da padne cijeli aparat. To je kratkovidnost koja služi samo za zlonamjerni politički marketing", rekao je.
 
Zbog Banovine bi se trebali crvenjeti
 
Premijer je rekao i da se informirao s ministrom gospodarstva Tomislavom Ćorićem, te da HGK ima tri puta smanjene članarine i 300 ljudi manje. "Možemo zaboraviti Strossmayerovo nasljeđe, odmah ih uklopiti u Ministarstvo gospodarstva", komentirao je.
 
Upitan o stavu Darija Hrebaka i HSLS-a prema obveznoj članarini u HGK, premijer je uputio novinare da upitaju Hrebaka.
 
"Hrebak neka sam tumači svoj stav, ali on i HNS i Reformisti i manjinci se slažu s onim što vam govorim", rekao je premijer.
 
Na upit smatra li da je ovo razlog za strah od oporbe, odgovorio je protupitanjem: "Koga da se bojim, ove ekipe?"
 
Njih bi, kaže, trebalo biti sram. "Trebali bi se crvenjeti danima da objasne ljudima na Banovini zašto nisu izglasali zakon, da objasne ribarima zašto nije izglasan IGP. Da se bojim destruktivaca, koalicije koja je bila jasna kao dan tijekom predsjedničkih izbora?", upitao je.
 
Upitan o "aferi 'kaj bi štel' Žarka Tušeka, Plenković je odgovorio da nije na njemu da kvalificira sadržaj jer konačne kvalifikacije donosi netko drugi.
 
Rekao je i da ne prati Domovinski pokret s  nekim osobitim interesom, pa ne može komentirati njihove izjave.
 
"To je pokret stvoren oko Miroslava Škore da se sruši predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i postavi Zoran Milanović, to je jedini smisao", komentirao je.
 
Izvor: Hina / VladaPisane vijesti | Andrej Plenković