Više od 13 članica EU-a podupire hrvatsku inicijativu o turizmu

Više od 13 EU članica podržalo je hrvatsku inicijativu za jačanje suradnje europskih zemalja u smjeru toga da turizam dobije vidljiviju poziciju kroz odbore i fondove EU-a te da da se ozbiljnije prihvati kao sektor koji može pomoći u gospodarskom razvoju i u krizama, poručio je u utorak ministar turizma Gari Cappelli sa svjetske burze WTM u Londonu.

„Pokrećući takvu inicijativu prošle godine u Sofiji, vjerovao sam da će se puno zemalja u to uključiti, pogotovo jer turizam u EU tijelima i fondovima do sada baš i nije bio zastupljen, kao ni izvori financiranja za turističke projekte. Sada su nam podršku za to na WTM-u dale i još neke zemlje, poput turističke velesile Španjolske, koja se zalaže da se u tome spoje turizam i promet“, kazao je Cappelli na svjetskoj turističkoj burzi WTM, koja se do 6. studenog održava po 40. puta u Londonu.

EU fond za turizam za razvojne projekte

Dodao je da sve više zemalja prihvaća takvu inicijativu zbog raznih problema u turističkom sektoru, poput nedostatka radne snage i povećanja poreznih stopa, kao i zbog određenih kriza, primjerice u grčkom turizmu zbog imigranata ili pak nedostatka novca za infrastrukturne i razvojne turističke projekte.

„Očekujemo da bi tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, moguće već u siječnju 2020., mogli objaviti pisanu deklaraciju o suradnji da se pokrene EU fond za turizam, iz kojeg bi se uz ostalo financirali razvojni projekti, ali i pomoći zemljama čiji turizam trpi zbog rata, imigranata, nepogoda i drugih kriza“, kazao je Cappelli, dodajući i da se oko toga još dvoume Njemačka i Francuska, ali i da očekuje da se to kroz 2020. počne ostvarivati.

Zanimanje za eVisitor

Inače, ministar se na WTM-u ove godine sastao s više ministara turizma iz zemalja EU-a (iz Albanije, Grčke, Španjolske, Cipra, Velike Britanije), kao i sa čelnicima Svjetske turističke organizacije-UNWTO, pri čemu su uglavnom svi, kako je prenio hrvatskim novinarima, pokazali zanimanje za hrvatske modele razvoja turizma te za eVisitor, jedinstveni elektronički sustav praćenja turističkog prometa u brojnim kategorijama u realnom vremenu.

„Španjolska ministrica Maria Reyes Maroto kazala nam je da oni znaju turističke brojke tek krajem mjeseca, a ne dnevno kao što to mi sada imamo, te da njihove brojke nisu potpune jer nisu centralizirane. Zainteresirana je da taj sustav odnosno softver kupe od HTZ-a. I ne samo oni, nego i drugi, a mi ćemo paziti da budemo razumni sa cijenom jer nam je stalo da se naša 'pamet' nađe kod drugih“, kazao je Cappelli.

Vrlo posjećen hrvatski štand

Na WTM-u Hrvatska turistička zajednica (HTZ) zakupila je veći izložbeni prostor i na nešto boljoj poziciji nego ranijih godina, pa je i vidljiviji.

„Mnogi od nas iz regija, destinacija i tvrtki potrudili smo se i ove godine u London na WTM došli s više ponuda i na veći izložbeni prostor, i svaki je dan jako dinamičan. Tu nisu samo britanski nego i partneri iz drugih zemalja, a svima im je zajedničko želja za jačanjem suradnje sa Hrvatskom“, ocijenio je predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.
 
Naglasio je i da hrvatske putničke agencije iz Velike Britanije očekuju rast prometa u odnosu na ovu godinu.

U HTZ-u i Ministarstvu turizma, pak, s tog tržišta u 2020. procjenjuju će promet biti na razini 2019. do porasta do 3 posto.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Gari Cappelli