Vjerujem da će inflacija nastaviti usporavati; Jasna refleksija Vladinog paketa mjera

Slika /Vijesti/2023/Rujan/29 rujna/VRH_2041-01.jpeg

Premijer Andrej Plenković je ocijenio kako su najnoviji podaci o usporavanju inflacije na mjesečnoj razini vrlo dobra i pozitivna vijest. „Vjerujem da će inflacija nastaviti usporavati i da ćemo kroz nekoliko mjeseci doći u okvire koji postoje na razini Europske unije“, poručio je. Ministar Butković je istaknuo da je Hrvatska među tri zemlje s najjačim padom inflacije u europodručju, dok je ministar Primorac naglasio da će Vlada mjerama koje su joj na raspolaganju učiniti sve da ublaži inflatorne pritiske. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković se u izjavi novinarima u Valletti osvrnuo na objavu Državnog zavoda za statistiku, izrazivši zadovoljstvo što je došlo do usporavanja inflacije na mjesečnoj razini. Dodao je da je u odnosu na 7,8 posto u kolovozu, prva procjena DZS-a od 6,6 posto vrlo dobra i pozitivna vijest.

 „Vrlo brza i jasna refleksija Vladinog paketa mjera, ali i plod razgovora i mjera koje smo donijeli na administrativnoj razini poput ograničavanja cijena određenih proizvoda“, rekao je Plenković, dodavši da je i u sektoru usluga došlo do smanjenja cijena.

Podsjetio je i na razgovore koji su održani s predstavnicima trgovačkih lanaca, banaka, sindikata, poslodavaca i komora. 

„Vjerujem da će inflacija nastaviti usporavati i da ćemo kroz nekoliko mjeseci doći u okvire koji postoje na razini Europske unije“, poručio je premijer. Podsjetio je i kako one zemlje srednje i istočne Europe koje jesu u Europskoj uniji, a nisu u eurozoni, imaju puno veću inflaciju nego Hrvatska. 

Premijer je naglasio i kako hrvatski BDP kontinuirano raste. Usporedivši omjer zaposlenosti i nezaposlenosti danas i prije deset godina, kazao je kako on pokazuje da je danas 16 zaposlenih na jednog nezaposlenog, a prije deset godina bila su četiri zaposlena na jednog nezaposlenog.

„To govori o tome da je gospodarski smjer naše politike itekako ispravan i dobar“, poručio je Plenković.

Hrvatska među tri zemlje s najjačim padom inflacije u europodručju

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u Dnevniku HTV-a naglasio je da je Hrvatska među tri zemlje s najjačim padom inflacije u europodručju. Kazao je i da po Eurostatu i po prvim procjenama DZS-a inflacija pada.

Podsjetio je da je inflacija osam mjeseci padala te se povećanje bilježi u kolovozu. „Odmah smo išli u pripremu petog paketa mjera za kućanstva i gospodarstvo, a obavili smo i razgovore s trgovcima jer smo zaključili da je bilo neopravdanog dizanja cijena. Rezultat je značajni pad inflacije. Dobro smo reagirali i donijeli dobre odluke“, kazao je.

Na pitanje hoće li inflacija nastaviti padati, ministar je odgovorio da su takve procjene i Ministarstva financija i HNB-a.

„Trebala bi biti oko 3%, oko 2,8% i u 2024. Pratit ćemo situaciju. Peti paket mjera vrijedi do kraja ožujka 2024. i ako bude potrebno nastavit ćemo s mjerama. To je najmanje što možemo učiniti za građane i njihov standard“, poručio je Butković.

Vlada će mjerama koje su joj na raspolaganju učiniti sve da ublaži inflatorne pritiske 

Ministar financija Marko Primorac za RTL Danas je kazao da će se Vlada truditi da svim mjerama koje su joj na raspolaganju pokuša ublažiti inflatorne pritiske.

Naglasio je da je zabilježena najniža stopa inflacije od ruske invazije.

„Što se tiče pojedinih komponentni koje su ovome doprinijele istaknuo bih da je došlo do smanjenja cijene usluga od oko jedan posto, a smanjene su cijene hrane i pića od 0,6 posto, čemu je svakako pridonio i Vladin peti paket mjera“, rekao je Primorac.

Kazao je i da su hrana i piće dominantni u potrošačkoj košarici onih s najnižim dohocima te inflacija stoga pogađa upravo te građane. „I zbog toga je na Vladi da čini sve ono što je u njenoj moći da smanji inflatorne pritiske. I to ćemo činiti i dalje“, poručio je Primorac.
 

Pisane vijesti