Vlada: 18 milijuna za jednokratnu potporu ribarima

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_18_milijuna_za_jednokratnu_potporu_ribarima.jpg

ZAGREB, 16. listopada 2008. (Hina) - Hrvatska Vlada danas je, zbog teškoća s kojima se u poslovanju suočavaju ribari, odlučila subjektima u ribarstvu dodijeliti jednokratnu potporu u ukupnom iznosu od 18 milijuna kuna.

Pravo na jednokratnu financijsku pomoć imat će ribari, pravne i fizičke osobe korisnici državne potpore temeljem Zakona o potporama u poljoprivredi i ribarstvu, te korisnici tržišne kompenzacije koji tu kompenzaciju dobivaju na temelju Vladine odluke iz 2006.

Jednokratna pomoć isplaćivat će im se u iznosu 15 posto ukupnog iznosa novčanog poticaja, odnosno 15 posto ukupnog iznosa za tržišnu kompenzaciju u prošloj, 2007. godini, a zahtjev na temelju kojeg će moći ostvariti potporu trebaju poslati Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja do 15. studenoga.

Ministar Božidar Pankretić stanje u ribarstvu ocijenio je teškim - u prvih devet mjeseci zabilježen je znatan pad količina ulovljenih morskih riba, što se izravno odrazilo i na riboprerađivačku industriju, znatno je manja i proizvodnja slatkovodne ribe i školjkaša, dok su direktni troškovi ostali isti.

Pankretić je podsjetio da se ribarstvo suočava i s nizom drugih problema - zastarjela flota, nedostatak infrastrukture. Dok se projekti u tom segmentu ne realiziraju i omogući ravnopravna utakmica s konkurentima, potrebno je zaštiti ribarstvo, osigurati mu opstanak, žurno im pomoći jednokratnom potporom, naglasio je.

Ministarstvo poljoprivrede će sa ukupno 30 milijuna kuna iz proračunskih stavki za ovu godinu sufinancirati i izgradnju ULO hladnjača za voće i povrće, logističke centre za voće i povrće, skladišta s aktivnom ventilacijom za skladištenje krumpira, te hladnjače za zamrzavanje i čuvanje mesa.

Za sufinanciranje takve skladišne i logističke infrastrukture bit će raspisan natječaj, a potpora po pojedinom projektu može biti do 50 posto vrijednosti investicije, maksimalno do 3,5 milijuna kuna, objasnio je Pankretić, podsjećajući da je projekt sufinanciranja započeo 2003.

Vjerujem da ćemo uspješno izgraditi kapacitete za čuvanje voća i povrća i mesa i time pridonijeti i uravnoteženju cijena tijekom cijele godine, rekao je Pankretić.

Vlada je danas prihvatila i novu uredbu o postupku i mjerilima za osnivanje služnosti u šumi ili na šumskom zemljištu u vlasništvu države radi podizanja višegodišnjih nasada koja treba bitno pojednostaviti taj postupak.

Tako će, primjerice, ubuduće odluku o osnivanju prava služnosti na državnom šumskom zemljištu za podizanje vinograda, voćnjaka ili maslinika donositi resorno Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva (do sada Vladino povjerenstvo), zemljište se neće parcelizirati već će biti dovoljna preslika katastarskog plana s jasno ucrtanim šumskim zemljištem snimljena GPS uređajem, itd.

Vlada se danas suglasila i da Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti preuzme obvezu da se na teret proračuna za iduću godinu osigura 13,8 milijuna kuna za nabavu 108 automobila s ugrađenom prilagodbom stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata.

Naime, temeljem Zakona o pravima hrvatskih branitelja stopostotni hrvatski ratni invalidi svakih sedam godina imaju pravo na nove automobile, podsjetila je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

U saborsku proceduru Vlada je uputila zakonski prijedlog kojim bi se potvrdio sporazum Hrvatske i EU o sudjelovanju Hrvatske u policijskoj misiji EU u Afganistanu (EUPOL), potpisan u listopadu prošle godine od kada se privremeno i primjenjuje, a temeljem čega su dva policijska službenika MUP-a iz NATO/ISAF misije u Afganistanu prešla u EUPOL.



Pisane vijesti