Vlada će i dalje podupirati kvalitetnu i korisnu budućnost Petrokemije

  • Slika /Vijesti/2018/06 lipanj/1 lipnja/Kutina/5.jpg

Sa svečanog obilježavanja 50 godina Petrokemije u Kutini predsjednik Vlade Andrej Plenković poslao je poruku čvrste opredijeljenosti za ekonomsku budućnost tvornice, radna mjesta i proizvodnju, naglasivši da je Vlada u proteklom razdoblju, kada god je bilo riječi o Petrokemiji, podržala napore za izradu kvalitetnog programa restrukturiranja, u svom odlučnom nastojanju da podupre oporavak hrvatske industrije.

Predsjednik Vlade zahvalio je nizu ministrica i ministara koji su bili uključeni u taj proces te, zajedno s drugim dionicima, pronalazili rješenja za kvalitetnu budućnost Petrokemije.
 
“Mislim da smo odlukama koje smo donijeli na sjednici Vlade prije manje od dva tjedna otvorili mogućnost da svi preduvjeti za dokapitalizaciju budu ispunjeni, da na rasterećen način Petrokemija okrene novu stranicu. Pokazali smo da želimo daljnju proizvodnju, rast industrije i korist za sve zaposlenike Petrokemije, građane Kutine i Sisačko-moslavačke županije”, rekao je predsjednik Vlade Plenković te dodao kako, kada je riječ o Vladi, nije mogla biti poslana bolja, snažnija i čvršća poruku podrške i opstojnosti Petrokemije.
 
“Zato, uvjereni da radimo dobro, želimo vidjeti oporavak hrvatske industrije. Vjerujem da smo, s obzirom na proces restrukturiranja i program koji je prihvaćen prije godinu dana, dodatno potaknuli potragu za partnerima koje će Petrokemija dobiti i pokazali nedvojbenu podršku budućnosti radnih mjesta i budućnosti proizvodnje u Petrokemiji”, istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Budućnost i ostanak mladih
 
U veljači prošle godine Vlada je održala sjednicu u Sisku koja je bila signal tom gradu, kao i moslavačkom dijelu županije, da se zajedničkim snagama mora pokušati revitalizirati, nešto zasigurno preusmjeriti i reformirati, to praktički industrijsko središte Hrvatske.
 
“Moramo ostaviti mogućnost da Sisačko-moslavačka županija bude ta koja će i dalje generirati industrijsku proizvodnju, stvarati radna mjesta. Možda ne nužno u istim granama kako je to bilo do kraja osamdesetih ili sredine devedesetih godina, ali zasigurno napraviti ozračje i u ovoj županiji, u ovom gradu, Kutini, i u Sisku, na način da mladi ovdje vide svoju budućnost i svoj ostanak”, rekao je predsjednik Vlade.

Top 5 izvoznika
  
Pohvalivši napore koje su uložili gradonačelnik, župan, saborski zastupnici iz Sisačko-moslavačke županije, Uprava i Nadzorni odbor, predsjednik Vlade Plenković naglasio je kako je Vlada od prvog trenutka bila senzibilizirana za osjetljivost situacije i nužnost donošenja ključnih odluka.
 
“Podržat ćemo vas, ali isto tako je važno da partnerstva koja će se učiniti kroz proces dokapitalizacije moraju biti fer, održiva i moraju omogućiti da Petrokemija ne bude samo veliki potrošač i konzument plina u Hrvatskoj, nego da nastavi biti u top 5 hrvatskih izvoznika. To je cilj i ključ i Vlade, siguran sam i Uprave, i Nadzornog odbora, i svih vas radnika i zaposlenika Petrokemije”, kazao je predsjednik Vlade.
 
Vratiti optimizam
 
Tvornica Petrokemija veliki je proizvođač mineralnih gnojiva, a 30 posto plina koji se konzumira u Hrvatskoj potroši upravo Petrokemija koja gaji veliku i dugu tradiciju partnerstva i izvoz u više od četvrtine država svijeta, brojnu suradnju diljem zemlje i velike koristi za hrvatsku poljoprivredu.
 
“Ova priča treba unijeti optimizam u Kutinu i Sisačko-moslavačku županiju. Moramo osvijestiti mogućnost daljnje stope rasta, osobito kroz izvoz i povećanje industrijske proizvodnje. Tu vidim i vašu ulogu i vaš doprinos. Siguran sam da ćemo zajedničkim snagama ostvariti te rezultate i veću zaposlenost”, poručio je predsjednik Vlade podsjetivši kako je danas nikada manje nezaposlenih od 1990. godine, raste stopa zaposlenosti, smanjuje se nezaposlenost mladih koja je, u proteklih pet godina, spuštena s 49 na 22 posto.
 
Dugogodišnje partnerstvo
 
“Upravo perspektive u ovakvoj industriji čine se jako važnima za specijalizaciju, obrazovanje, budućnost i opstanak cijele zemlje, a osobito Sisačko-moslavačke županije i Grada Kutine”, kazao je predsjednik Vlade.
 
Zahvalivši zaposlenicima Petrokemije koji su dali doprinos u obrani domovine i tako osigurali hrvatsku slobodu te čestitavši na svemu dosad učinjenom, predsjednik Vlade izrazio je očekivanje da se dugogodišnje partnerstvo između Vlade i Petrokemije i dalje nastavi.
 
“Vlada će i dalje podupirati kvalitetnu i korisnu budućnost ove važne hrvatske kompanije”, zaključio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.
 
Po završetku svečanosti u Muzeju Moslavine otvorena je izložba „50 godina Petrokemije“. Uz predsjednika Vlade je bio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Pisane vijesti | Andrej Plenković