Vlada će iskoristiti sve mehanizme da zaštititi hrvatske pilote i dignitet Domovinskog rata

Slika /Vijesti/2022/05 svibanj/27 svibnja/VRH_8066.jpg

Premijer Plenković je poručio da će Vlada iskoristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštititi hrvatske pilote i dignitet Domovinskog rata te na taj način uputi i jasnu poruku o tome što su temeljne vrijednosti na kojima je sazdana suvremena i slobodna Republika Hrvatska. Izrazio je uvjerenje da ovakav potez Srbije nikako ne pridonosi boljitku međusobnih odnosa te izgradnji povjerenja i pomirbe.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku uvodnog dijela sjednice Vlade osvrnuo se na sastanak s vojnim pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz operacije Oluja, koji je održan na njegovu inicijativu.

"Razgovarali smo o novim okolnostima slijedom informacija iz medija koje smo za sada pročitali, kao i većina hrvatske javnosti, o tome da se u Srbiji na zahtjev njihova tužitelja spremaju optužnice protiv četiri pilota i to zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vremena oslobodilačke operacije Oluja", kazao je Plenković.

U ovom trenutku, dodao je, mi nemamo nikakvih konkretnih dokumenata niti zamolbi za pravnu pomoć.

Premijer je podsjetio da je o tome u Davosu razgovarao i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Za nas je cijeli Domovinski rat, a osobito operacije Oluja i Bljesak, dio oslobodilačkih napora Hrvatske vojske, hrvatskih branitelja i policajaca za zaštitu i reintegraciju hrvatskoga teritorija", poručio je Plenković.

Naglasio je da nikada u vrijeme Domovinskog rata nije bilo zapovijedi, osobito u vezi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji bi na bilo koji način bili usmjereni protiv civilnih ciljeva.       

"Vlada će, kao što je postupala i ranije, iskoristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštititi hrvatske pilote i dignitet Domovinskog rata te na taj način uputi i jasnu poruku o tome što su temeljne vrijednosti na kojima je sazdana suvremena i slobodna Republika Hrvatska", poručio je Plenković, podsjetivši da smo ovakvu situaciju imali prošle godine sa zapovjednicima i hrvatskim generalima vezano za operaciju Bljesak.

Naglasio je još jednom da nije dobro za odnose normalizacije i proces pomirenja, činjenica da Srbija u svom zakonu ima jednu kvazi univerzalnu jurisdikciju tj. proširenu nadležnost na države bivše SFRJ, čime ovakvim potezima, kazao je premijer, radi korake unazad, a ne unaprijed u izgradnji povjerenja i pomirbe.

Ustrajat ćemo na politici pomirenja, integracije i suživota

Predsjednik Vlade zahvalio je predstavnicima srpske nacionalne manjine koji su dio parlamentarne većine, potpredsjednici Vlade Anji Šimpragi i bivšem potpredsjedniku Borisu Miloševiću. 

"Na taj način, a i svim potezima i gestama koje smo radili od prvog dana našeg mandata dajemo odgovoran doprinos pomirenju, normalizaciji, rješavanju niza otvorenih pitanja, integraciji i srpske manjine i kvalitetnom suživotu, ne samo srpske manjine s Hrvatima u Hrvatskoj nego i svih drugih nacionalnih manjina. I u toj politici ćemo ustrajati, istodobno brinući o položaju Hrvata u Srbiji", poručio je Plenković.

Izrazio je uvjerenje da ovakav potez, ovoliko godina nakon Oluje nikako ne pridonosi boljitku međusobnih odnosa nego naprotiv stvara atmosferu koja je polarizirana. Ali mi ćemo ju, naglasio je, kao odgovorna Vlada znati riješiti kao što smo rješavali brojne poteškoće ovoga tipa i nastaviti našu konzistentnu i čvrstu politiku normalizacije odnosa, rješavanja otvorenih pitanja, istine i procesuiranja ratnih zločina.  

Zahvalio je još jednom pilotima koji su bili na sastanku, poručivši da će hrvatska država, institucije, a osobito hrvatska Vlada znati iskoristiti mehanizme koji su joj na raspolaganju.

Sućut i solidarnost američkom narodu za strašan zločin koji se dogodio u Teksasu

Premijer Plenković je u ime Vlade i cijele Hrvatske izrazio sućut i solidarnost američkom narodu za strašan zločin koji se dogodio u Uvaldeu, u Teksasu, gdje je, kako je rekao, život izgubilo devetnaestero djece i dvije nastavnice u jednom bezumnom i šokantnom činu.

Dodao je da je o tome jučer razgovarao i sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost predsjednika Bidena, Jakeom Sullivanom.  

Zahvala svim pripadnicima Hrvatske vojske na njihovoj odanosti i služenju domovini

Uoči proslave Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske, premijer Plenković je zahvalio svim pripadnicima Hrvatske vojske na njihovoj odanosti i služenju domovini, istaknuvši kako je Hrvatska vojska jedan od temelja hrvatske države.

Izrazio je veselje što će uskoro biti na obilježavanju Dana hrvatske vojske te se zajedno s časnicima i hrvatskim vojnicima zajednički prisjetiti svih postignuća Hrvatske vojske, ali i napora za njenim daljnjim jačanjem, modernizacijom, a sve u kontekstu i svjetlu brutalne ruske agresije na Ukrajinu.

Analiziramo informaciju o protjerivanju pet članova hrvatskog Veleposlanstva u Moskvi

Predsjednik Vlade se osvrnuo i na vijest da je Rusija odlučila protjerati pet članova hrvatskog Veleposlanstva u Moskvi.

"Analizirat ćemo temeljito tu informaciju kad dobijemo detalje i nakon toga odlučiti o našim daljnjim postupcima u vezi ovoga poteza", ustvrdio je Plenković.

Pomoći ćemo onima koji su pretrpjeli velike štete od olujnog nevremena u četiri županije

Osvrnuo se i na veliku štetu od olujnog vremena u četiri županije, Varaždinskoj, Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj i Sisačko-moslavačkoj.

Zahvalio je ministrici poljoprivrede Mariji Vučković koja je jučer posjetila Varaždinsku županiju, kazavši kako će se procijeniti štete te će vidjeti na koji način se može pomoći onima koji su pretrpjeli velike štete od ovog nevremena.

"Nastojat ćemo pokriti troškove obnavljanja poljoprivrednih potencijala", poručio je premijer.

Svi resori imaju zadaću ubrzati proces obnove

Od međunarodnih aktivnosti, predsjednik Vlade je izdvojio boravak povjerenika Europske komisije Johannesa Hahna, koji je zajedno s ministrom Ivanom Paladinom posjetio Banovinu.

Kazao je da je Europska komisija sada i formalno donijela odluku o produženju korištenja roka za sredstva iz Europskog fonda solidarnosti, istaknuvši kako svi ministri uključeni u obnovu, kao i jedinice lokalne i područne samouprave imaju zadaću da ubrzaju procese i da se apsorbiraju ta sredstva na obnovi svega što je stradalo u potresu.

Kvalitetan posjet predsjednika Suda Europske unije

Premijer Plenković je podsjetio da je u Hrvatskoj prošli tjedan boravio i predsjednik Suda Europske unije Koen Lenaerts, koji je održao niz sastanaka s predstavnicima državne i sudbene vlasti.

Ocijenio je da se radi o sadržajnom i kvalitetnom posjetu koji je emancipirao pripadnost Hrvatske Europskoj uniji u pravom pogledu. Istaknuo je i doprinos Suda Europske unije pravnoj stečevini, koja je obvezujuća za Hrvatsku i sve njezine institucije i građane.

Pomoći ćemo razvoju Ličko-senjske županije

Zahvalio je županu Ličko-senjske županije na pozivu za Dan županije te istaknuo da ta prostorno najveća hrvatska županija, kao i ostali dijelovi Hrvatske, bilježi veliku demografsku krizu.

„Učinit ćemo sve da im pomognemo u različitim aspektima razvoja“, kazao je.

Premijer je čestitao Hrvatskoj poštanskoj banci na 30. obljetnici i podsjetio da je nakon agilne reakcije HPB-a, uz potporu hrvatske Vlade, akvizicijom Nove hrvatske banke postala 6. najveća banka u Hrvatskoj.

Potpora Hrvatske Ukrajini

„Primili smo i potpredsjednicu Vrhovne Rade Olenu Kondratiuk i još jednom izrazili potporu Hrvatske Ukrajini u njihovom europskom putu i solidarnost sa ukrajinskim narodom“, rekao je Plenković.

Podsjetio je i da je u Hrvatskoj boravio admirala Rob Bauer, koji je na čelu vojnog odbora NATO-a i kazao da je to „važno za našu suradnju i položaj odgovorne saveznice u NATO-u“.

„Pred nama je i Dan državnosti“, rekao je premijer i najavio svečani koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu te konferenciju "Naslijeđe generacija - 30 godina međunarodnog diplomatskog priznanja Hrvatske" u Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kojom će se obilježiti i 30. obljetnica primitka Hrvatske u Ujedinjene narode.

BDP u prvom tromjesečju porastao 7 posto, Hrvatska nema makroekonomskih neravnoteža

„Zadovoljni smo što je Europska komisija objavila Izvješće u kontekstu Europskog semestra zajedno sa preporukama za članice, ono što je za nas posebno važno je da Hrvatska u ovom trenutku nema makroekonomskih neravnoteža“, rekao je i dodao da je to postignuto odgovornom politikom vođenja javnih financija, rapidnim smanjivanjem javnog duga i smanjivanjem manjka.

„U tom kontekstu ova ocjena je izrazito dobra i pozitivna“, kazao je predsjednik Vlade i podsjetio da idućeg tjedna slijedi ocjena Programa konvergencije.

„Nadajući se jako dobrim vijestima od strane Komisije i Europske središnje banke, možemo konstatirati da idemo prema finalnoj fazi kada je riječ o našem članstvu u Europodručju“, rekao je premijer.

Državni zavod za statistiku objavio je podatak da je BDP u prvom tromjesečju porastao 7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

„To ocjenjujemo pozitivnim i vrlo ohrabrujućim uoči početka turističke sezone i svih napora da Hrvatska i ove godine bude agilna, aktivna – tu mislim prije svega na gospodarstvo i naše poduzetnike i građane - te da nastavimo proces gospodarskog oporavka“, zaključio je Plenković.



Pisane vijesti