Vlada će nastaviti podržavati borilačke sportove. Ponosi smo na briljantan uspjeh hrvatskih taekwondoaša u Bakuu

  • Slika /Vijesti/2023/Lipanj/13 lipnja/13_06_2023_ (20).jpg

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kontinuiranu Vladinu podršku hrvatskim taekwondoašima i borilačkim sportovima uopće. Podsjetio je na povećana sredstava za sport u okviru proračuna. Kazao je da je donesen i novi Zakon o sportu te su povećana prava sportaša i trenera. "Na neki način popravljamo praznine koje su postojale ranijih godina", rekao je. Najavio je i daljnja ulaganja u sport.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima izaslanstvo Hrvatskog taekwondo saveza u povodu osvajanja šest medalja na Svjetskom taekwondo prvenstvu u Bakuu.
 
U prigodnom obraćanu, premijer je izrazio žaljenje što Hrvatska nije dobila priliku organizirati Svjetsko taekwondo prvenstvo 2025., istaknuvši kontinuiranu Vladinu podršku hrvatskim taekwondoašima i borilačkim sportovima uopće.
 
"Vlada je stala uz vas jer vi i vaše brojne kolege to zaslužujete", poručio je Plenković.
 
Povećana sredstava za sport, nastavljamo daljnja ulaganja
 
Naglasio je da njegova Vlada voli sport, podsjetivši na povećana sredstava za sport u okviru proračuna. Kazao je da je donesen i novi Zakon o sportu te su povećana prava sportaša i trenera. "Na neki način popravljamo praznine koje su postojale ranijih godina", rekao je premijer.
 
Najavio je i daljnja ulaganja u sport. "Sada idemo u reforme poreznih zakona koje će omogućiti dodatna ulaganja u sport i to na jedan transparentan i učinkovit način koji će vama omogućiti kvalitetno funkcioniranje i financiranje klubova", rekao je Plenković.
 
Mi ćemo, istaknuo je, kao i do sada podržavati vaše napore i biti ponosni na vaša postignuća.
 
"Nema većeg gušta nego gledati vijesti da su Hrvatice i Hrvati osvojili neku novu medalju", naglasio je Plenković, kazavši da je to važno za promidžbu naše zemlje i hrvatskoga sporta.
 
"Ovo što ste ostvarili u Bakuu bilo je briljantno i ja vam od srca, u ime cijele Vlade, čestitam. Veselimo se vašim novim uspjesima", zaključio je premijer.
 
Vlada podupire hrvatske sportaše i trenere
 
Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac naglasila je da je šest osvojenih medalja na Svjetskom prvenstvu u Bakuu povijesni uspjeh hrvatskih taekwondoaša, čestitavši još jednom našim reprezentativkama i reprezentativcima na izvanrednom uspjehu.
 
Istaknula je da je cilj Vlade kroz novi Zakon o sportu, koji je donesen nakon 16 godina, poduprijeti hrvatske sportaše i trenere. Dodala je da je donesena i nacionalna stipendija te mirovinsko i zdravstveno za naše sportaše i sportašice, što je ocijenila izuzetno važnim.
 
Ministrica je spomenula i odluke za financiranje županijskih sportskih saveza. "Prvi put do sada omogućuje se za djecu i mlade do 18 godina i trenere financiranje opreme i svega onoga što im je nužno za bavljenje sportom", rekla je Brnjac.
 
Istaknula je i da Vlada nastavlja ulaganja u sportsku infrastrukturu, koja su počela 2018. godine. "Napravili smo jedan veliki plan ulaganja u javnu sportsku infrastrukturu jer upravo kroz sportsku infrastrukturu sport postaje dostupan svima", poručila je Brnjac.
 
Naglasila je da je da su povećana sredstva za sve sportske saveze, koji se financiraju Vladinim odlukom kroz Hrvatski olimpijski odbor. "Sada je to preko 30 milijuna eura za pomoć svim savezima", rekla je ministrica, naglasivši da je cilj dati jednaku mogućnost svim sportovima i uključiti što više djece i mladih.
 
Taekwondo ponos hrvatskoga sporta
 
Potpredsjednik Hrvatskog taekwondo saveza Dragan Primorac zahvalio je hrvatskoj Vladi na potpori, kazavši da je taekwondo ponos hrvatskoga sporta. "U ovom trenutku govorimo o 120 osvojenih medalja na svjetskim i europskim prvenstvima te na olimpijskim igrama", rekao je.
 
Predsjednik Hrvatskog taekwondo saveza Ante Nobilo također je zahvalio na Vladinoj podršci i prilici da se predstave ovi mladi sportaši, čiji je rezultat iz Bakua ocijenio izvanrednim. "Hrvatska muška reprezentacija je po učinku bila druga na Svjetskom prvenstvu, a ženska selekcija treća. Mala Hrvatska ima dvoje svjetskih prvaka - Lenu Stojković i Marka Golubića. I još četiri odličja", kazao je Nobilo.
 
Svjetska prvakinja Lena Stojković zahvalila je na podršci i izrazila zadovoljstvo što je prepoznat uspjeh hrvatskih reprezentativaca ostvaren u Bakuu. "Ovo je poticaj za budućnost i drago mi je da imamo tako veliku potporu", rekla je, dodavši se nada dobrim rezultatima i na Olimpijadi u Parizu.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković