Vlada: Financijske institucije nebankovnog sektora nadzirat će Agencija za nadzor financijskih usluga

Početkom iduće godine financijske institucije nebankovnog sektora nadzirat će Agencija za nadzor financijskih usluga, proizilazi iz Vladina prijedloga zakona o toj agenciji.

ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Početkom iduće godine financijske institucije nebankovnog sektora nadzirat će Agencija za nadzor financijskih usluga, proizilazi iz Vladina prijedloga zakona o toj agenciji.

Uspostavom te jedinstvene institucije s radom će prestati Komisija za vrijednosne papire, Agencija za nadzor mirovinskih fondova i osiguranja (Hagena) i Direkcija za nadzor društava osiguranja.

Agencija će preuzeti nadzor nad nebankarskim sektorom čija imovina prelazi 40 milijardi kuna, istaknuo je ministar financija Ivan Šuker.

Nadzor nad bankama i dalje će ostati u nadležnosti Hrvatske narodne banke, s obzirom na specifičnosti tih institucija, a ministar procjenjuje da bi se i banke mogle uključiti u jedinstvenu instituciju
nadzora za tri do četiri godine.


Temeljni ciljevi Agencije, koja će odgovarati Hrvatskom saboru, su promicanje i očuvanje stabilnosti financijskog sustava, te nadzor zakonitosti poslovanja. Vlada je osnovala i Carinarnicu u Slavonskom Brodu, te predložila i izmjene Carinskog zakona kojima bi se tvrtkama koje ispunjavaju određene kriterije omogućilo da dobiju status ovlaštenog gospodarskog subjekta, što će im donijeti pojednostavljenje carinske procedure, kao i mogućnost provedbe carinskih provjera u njihovim prostorima.

Izmjenama Zakona o deviznom poslovanju zatražila je uvođenje licenciranja ovlaštenih mjenjača i mjenjačnice će u roku godinu dana morati dobiti odobrenje Hrvatske narodne banke.

Vlada je Saboru poslala prijedlog zakona o opskrbi krvnim pripravcima koji bi trebao povećati sigurnost transfuzijskog liječenja.

Predviđeno je, naime, uvođenje sustava označavanja svakog krvnog pripravka, ustroj registra davatelja krvi, uvođenje sustava ovlaštenih zdravstvenih ustanova koje prikupljaju, testiraju, proizvode i čuvaju ljudsku krv i krvne sastojke.

Vlada je odobrila pokretanje postupka za sklapanje memoranduma kojima bi Hrvatska iz ISPA programa EU dobila bespovratna sredstva za obnovu željezničke pruge Vinkovci-Tovarnik-državna granica, te za vodoopskrbu Karlovca.

Obnova željezničke pruge financirat će se s bespovratnih 28,9 milijuna eura, a vodoopskrba Karlovca s 22,5 milijuna eura, dok će država iz proračuna za prugu osigurati još oko 47 milijuna eura, a za drugi projekt 13,5 milijuna eura.

Danska je spremna Hrvatskoj do 2007. pružiti pretpristupnu pomoć od dva milijuna eura i time pomoći reformu državne uprave, dok će Nizozemska donirati motornu skelu kojom će se ponovno uspostaviti veza skelom između Vukovara i Vajske. Taj ugovor predstavnici Hrvatske, Srbije i Crne Gora, te Nizozemske potpisati će za desetak dana u Vukovaru.



Pisane vijesti