Vlada: isplata drugog dijela božićnice državnim službenicima u državnim i javnim službama u ožujku

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_isplata_drugog_dijela_bozicnice_drzavnim_sluzbenicima_u_drzavnim_i_javnim_sluzbama_u_ozujku.jpg

ZAGREB, 19. veljače 2010. (Hina) - Drugi dio božićnice državnim službenicima i namještenicima u državnim i javnim službama u iznosu 625 kuna neto isplatit će u ožujku, odlučila je danas hrvatska Vlada koja je odlučila i da će država s 18 tisuća tona pšenice iz robnih zaliha nadoknaditi štetu poljoprivrednicima oštećenim u poslovanju s "Đakovštinom".

Za isplatu drugog dijela božićnice za prošlu godinu državnim službenicima i namještenicima i službenicima i namještenicima u javnim službama ukupno će trebati 117 milijuna kuna, kazala je predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Ministrima koji su u Gospodarsko-socijalnom vijeću predložila je da se sljedeći tjedan na razgovor pozovu predstavnici sindikata kako bi se otvorili razgovori što činiti u ovoj godini.

Ova je godina iznimno teška, zahtjevna i svatko mora dati svoj doprinos u prevladavanju krize, kazala je Kosor, a ministar mora i potpredsjednik GSV-a Božidar Kalmeta takav je sastanak najavio za početak idućeg tjedna.

Vlada je odlučila i da će sa 18 tisuća tona pšenice iz državnih robnih zaliha obeštetiti poljoprivrednike oštećene u poslovanju s "Đakovštinom", a time će se, kaže Kosor, pomoći više od 2.300 poljoprivrednih proizvođača

Podsjetila je da je Vlada prvotno najavljivala obeštećenje za 1.600 poljoprivrednih proizvođača, ali da je uvidom u cjelokupne robne zalihe utvrđeno da se može pomoći sa 18 tisuća tona pšenice i tako pomoći svim poljoprivrednicima koji su ostali bez pšenice koju su uskladištili u "Đakovštini".

Po riječima premijerke, državne robne zalihe u "Đakovštini" su oštećene za 1.991 tonu pšenice i nešto više od tisuću tona kukuruza, što je protuvrijednost od 2,7 milijuna kuna, dok je više od dvije tisuće poljoprivrednika oštećeno za 18 tisuća tona pšenice.

Kosor je podsjetila i da "Đakovština" državi duguje 50 milijuna kuna.

Novac za pšenicu kojom će državne robne zalihe obešteti poljoprivrednike, Ravnateljstvo za robne zalihe će probati namiriti iz stečajne mase "Đakovštine", a iz stečajne će se mase tražiti i namirenje duga državi, najavio je ministar gospodarstva Đuro Popijač.

"Mi ovime posredujemo, pomažemo ubrzanje obeštećenja poljoprivrednika koji su u silosima Đakovštine uskladištili svoju pšenicu, a žestoko ćemo se boriti da iz stečajne mase namirimo to potraživanje", istaknuo je ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

Predsjednica Vlade vjeruje i kako će "svi koji su počinili kaznena djela, oštetili i državu i seljake, vinovnici pljačke, u konačnici i odgovarati".

Vlada je danas donijela i uredbu o visini i načinu plaćanja naknade za koncesije za distribuciju plina i izgradnju distribucijskog sustava, a prema kojoj će ta naknada biti od 0,5 do 1,5 posto prihoda koncesionara ostvarenog djelatnosti distribucije plina, dok će koncesionari koji tek počinju raditi u prvoj godini plaćati 0,3 posto.

Članovi Vlade izviješteni su i o praćenju kakvoće zraka na području Siska i dinamici radova na modernizaciji Rafinerije Sisak, a ministrica zaštite okoliša Marina Matulović Dropulić ističe kako od Ine treba tražiti da se nastavi s modernizacijom te kako se do sada učinjenim može biti zadovoljno.

Velika ulaganja još se trebaju dogoditi u Sisku, naročito izgradnja novog postrojenja kokinga kojim će se riješiti problem sumporovodika.

Odlukom Vlade rok za završetak modernizacije rafinerija je kraj 2011. godine, podsjetila je ministrica te istaknula da za sada nema nikakvog zahtjeva Ine da bi rokove trebalo produžiti te se drži rokova koje je Vlada donijela.



Pisane vijesti