Vlada je učetverostručila sredstva za sport, osigurali smo i uvjete za izgradnju novog stadiona na Maksimiru

Slika /Vijesti/2024/Veljača/22 veljača/VRH_5304-01.jpg

Otvarajući današnju, 287. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktivnosti u proteklome tjednu. Izdvojio je konačno rješavanje spora starog tri desetljeća oko zemljišta na Maksimiru, čime su osigurani uvjeti za izgradnju novog stadiona. Naglasivši da je ova Vlada učetverostručila sredstva za sport, poručio je da će se uz Maksimir obnoviti i Poljud, koji je također proglašen sportskom infrastrukturom od nacionalnog interesa te dodao da neće biti zaboravljena ni ostala središta poput Rijeke, Osijeka, Varaždina i drugih.

Još je jednom uime cijele Vlade čestitao hrvatskim vaterpolistima na osvojenoj zlatnoj medalji na Svjetskom prvenstvu u Dohi.
 
Naglasivši da je vaterpolo najtrofejniji hrvatski momčadski sport, premijer Plenković je kazao da su nam vaterpolisti još jednom priuštili silan ponos i veselje, a sebi osigurali ulogu favorita na Olimpijskim igrama koje će se održati u Parizu ovoga ljeta.
 
Izdvojio je i sajam Viroexpo u Virovitici na kojem se okupilo oko 500 izlagača iz desetak zemalja, a to je bila i prigoda za osvrt na gospodarstvo, obrtništvo i poljoprivredu. Najavljen je i nastavak mjera koje Vlada donosi već dvije godine, a koje imaju za cilj održati priuštivost cijena energenata i naftnih derivata.
 
Premijer Plenković, s ministrima Anušićem i Grlićem Radmanom, sudjelovao je krajem protekloga tjedna na Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Münchenu, na kojoj je raspravljano niz važnih tema od globalnog i europskog značaja, osobito u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu, kao i ubojstvo Alekseja Navalnog.
 
Bilo je riječi i o situaciji na Bliskom istoku, nakon Hamasovog terorističkog napada na Izrael i rata koji je uslijedio.
 
Tijekom boravka u Münchenu premijer je održao i niz bilateralnih susreta, a posebno je izdvojio onaj s predsjedateljicom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto, u kontekstu donošenja odluke o otvaranju pristupnih pregovora te zemlje s EU na Europskom vijeću u ožujku.
 
Vlada podržala brodogradilište 3. maj
 
Premijer je posjetio i riječko brodogradilište 3. maj u prigodi porinuća broda za kanadskog naručitelja.
 
Riječ je o najduljem brodu ikad izgrađenom u tom brodogradilištu od 222 metra, a premijer je istaknuo da je Vladi bilo zadovoljstvo podržati to brodogradilište.
 
Od ostalih aktivnosti izdvojio je otvorenje radova na preostalom dijelu Istarskog ipsilona, a započeli su i radovi na dionici Učka - Matulji, čime će se Istra u cijelosti integrirati u mrežu hrvatskih autocesta.
 
Pokrenuti su i radovi na tunelu Kozjak, projekt vrijedan 75 milijuna eura, koji će rasteretiti ulaz u Split.
 
Potpredsjednik Medved sudjelovao je na obilježavanju 30. obljetnice pogibije stožernog brigadira Damira Tomljanovića - Gavrana. Bila je to prigoda za prisjećanje na njega, ali i sve druge heroje Domovinskog rata koji su podnijeli najveću žrtvu za slobodu Hrvatske, kazao je premijer.
 
Ovoga tjedna održana je i druga sjednica Savjeta mladih Republike Hrvatske, a premijer je sastanak ocijenio itekako korisnim istaknuvši da je bilo riječi o svim vladinim politikama usmjerenim ka boljem standardu mladih.
 
Osigurani preduvjeti za izgradnju novog stadiona u Maksimiru
 
Jučer je potpisan sporazum između Vlade, Zagrebačke nadbiskupije i Grada Zagreba, u vezi zemljišta u Maksimiru na kojem se nalazi Dinamov stadion i pomoćni tereni.
 
Na inicijativu Vlade, kazao je premijer, koja je predvodila proces pregovora i konzultacija sa Zagrebačkom nadbiskupijom i Gradom Zagrebom, riješen je spor star tri desetljeća i osigurani su preduvjeti za izgradnju novog stadiona na Maksimiru.
 
Tim se sporazumom, naglasio je, osim što se rješava pitanje navedenog spora, rješava i pitanje nedostatka sakralnih objekata u pojedinim gradskim četvrtima grada Zagreba.
 
Srž dogovora, pojasnio je, jest da će Zagrebačka nadbiskupija odustati od naturalne restitucije, odnosno povratka zemljišta u Maksimiru, Vlada će osigurati otkup nekoliko lokacija diljem grada, nekoliko lokacija koje su u vlasništvu Grada bit će zamijenjeno za državno vlasništvo. Tih deset lokacija predviđene su za izgradnju objekata Katoličke crkve.
 
Podsjetio je da je Vlada i stadion u Maksimiru i stadion na Poljudu proglasila sportskom infrastrukturom od nacionalnog interesa, što znači da predstoji izgradnja novog stadiona u Maksimiru i obnova Poljuda.
 
To ne znači, naglasio je, da će se zanemariti ostala središta poput Osijeka, Rijeke, Varaždina i drugih poručivši kako je poznato da je ova Vlada učetverostručila sredstva za sport od 2016. do danas.
 
Put u digitalno desetljeće
 
Jutros je održana sjednica Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju na kojoj je prihvaćen dokument "Put u digitalno desetljeće" koji će se uputiti u javno savjetovanje, u cilju nastavka digitalizacije javne uprave, omogućavanje pristupa internetu svim građanima i razvoja digitalnih vještina za brži razvoj digitalnog društva.
 
U tom je kontekstu podsjetio da je jučer ministar financija predstavio važan projekt Središnjeg registra stanovništva, koji je također dio digitalne transformacije javnih usluga, a zamijenit će popis stanovništva, smanjiti troškove za 23 milijuna eura i omogućiti realni izračun dohotka po članu kućanstva, prije svega za bolje ciljanje mjera socijalne politike i potpora ranjivim kućanstvima.
 
Dodatno će administrativno rasteretiti građane u brojnim postupcima ostvarivanja različitih prava, a dovest će i do izbjegavanja zloupotreba sustava socijalnih davanja, poreznih oslobođenja i olakšica kroz veću ažurnost i povezivost podataka.



Pisane vijesti