Vlada na sjednici predložila Antu Ramljaka izvanrednim povjerenikom u trgovačkom društvu Agrokor

  • Slika /Vijesti/2017/04 travanj/10 travnja/30. sjednica VRH.jpg

Predsjednik Vlade naglasio je da je Ante Ramljak iskusni financijski i gospodarski stručnjak te je upoznat sa situacijom u hrvatskom gospodarstvu. „Mislim da smo odabrali osobu koja će svojim iskustvom moći kvalitetno obavljati zadaću izvanrednog povjerenika“, kazao je.

Vlada Republike Hrvatske održala je danas, u Banskim dvorima, sjednicu na kojoj je donijela Odluku, kojom predlaže Antu Ramljaka izvanrednim povjerenikom u trgovačkom društvu Agrokor d.d.
 
Predsjednik Andrej Plenković poručio je u uvodnom obraćanju da je riječ o temi koja je izazvala interes hrvatske javnosti, ali i susjednih zemalja. Podsjetio je da je prošli tjedan u Saboru usvojen Prijedlog zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku te je tvrtka Agrokor podnijela zahtjev Trgovačkom sudu za pokretanje postupka. Dodao je da se radi o političkom, ali i ključnom financijskom i gospodarskom pitanju za Republiku Hrvatsku.
 
Naglasio je da je Ante Ramljak iskusni financijski i gospodarski stručnjak, koji se dokazao u svojoj karijeri investicijskog bankara i konzultanta te je upoznat sa situacijom u hrvatskom gospodarstvu, kao i sa svim dionicama procesa. „Mislim da smo odabrali osobu koja će svojim iskustvom moći kvalitetno obavljati zadaću izvanrednog povjerenika“, dodao je Plenković.
 
Istaknuo je da će Vlada Republike Hrvatske dati snažnu potporu rješavanju trenutne krize u najvećoj hrvatskoj tvrtci. „To je odgovornost koju preuzimamo pravodobno, zakonski utemeljeno te u skladu s ustavnim poretkom Republike Hrvatske“, kazao je Plenković. Važnim je ocijenio da je Vlada svojim izjavama, u proteklom razdoblju, osigurala da ne dođe do nepoželjne lančane reakcije na hrvatsko gospodarstvo i panike na financijskom tržištu.
 
Izvijestio je da Vlada razgovara sa svim dionicima procesa te je najavio današnje susrete s predstavnicima dobavljača, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske poljoprivredne komore te Hrvatske udruge poslodavaca, kao i Koordinacijskim odborom banaka. „Dogovorit ćemo da se doznače odgovarajuća sredstava i svježa likvidnost za poslovanje kompanije čime ćemo osigurati isplate zaposlenicima, redovito poslovanje te isplate dobavljačima, a doći će i do deblokade računa“, naglasio je, dodavši da nakon toga slijedi proces restrukturiranja.
 
Istaknuo je da će se tijekom dana napraviti hodogram aktivnosti, koji će jasno i precizno definirati sve korake koji će uslijediti. Ponovio je da Vlada od ovog trenutka preuzima odgovornost i kreće u rješavanje problema, dodavši da očekuje podršku svih ministara.
 
Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić naglasila je da se danas problem trgovačkog društva Agrokor počinje rješavati. Istaknula je da će prioritet izvanrednog povjerenika biti isplata sredstava malim dobavljačima te onima s najviše tereta, kao i isplata plaća zaposlenicima.
 
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je da će OPG-ovi, odnosno mali dobavljači biti namireni. „Sad se može vidjeti pravi smjer u kojemu Vlada ide i u sektoru poljoprivrede, ali i svega ostaloga“, kazao je Tolušić.
 


 

Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade | Andrej Plenković