Vlada nastavlja sufinancirati troškove prijevoza učenika srednjih škola

Slika /Vijesti/2015/siječanj/2 siječanj/FAH-H1020742.jpg

Za sufinanciranje javnog prijevoza učenicima srednjih škola Vlada je osigurala 255 milijuna kuna. „Na području posebne socijalne skrbi i na poplavljenim područjima financirat će se 100-postotna cijena mjesečne karte“, napomenuo je ministar Mornar.

Otvarajući današnju 204. sjednicu Vlade Republike Hrvatske, prvu u 2015. godini, predsjednik Vlade Zoran Milanović zaželio je ministrima „puno energije, strpljenja i razuma u borbi s onim što je preostalo završiti“. Podsjetio je da u novu godinu „ulazimo s nekoliko mjera koje su i socijalne i razvojne“.  Kao prvu, naveo je novu stopu po kojoj će se obračunavati porez na dohodak kazavši kako će ta promjena značajnom broju građana omogućiti nešto veće prihode. „To je ciljana, svjesna mjera koja je dugo bila promišljana, nije bez svojih posljedica, ali smo se na nju odlučili“, istaknuo je premijer. Nadalje, osvrnuo se na program oprosta dugova ispod 10.000 kuna koji Vlada provodi zajedno s vjerovnicima, odnosno velikim kompanijama, bankama i tele-operaterima. „To će također olakšati život jednom određenom broju ljudi.“ Kao važnu novinu, premijer je istaknuo i novi sustav obračuna poreza na dodanu vrijednost za male poduzetnike i obrtnike koji imaju godišnji promet do tri milijuna kuna. „Riječ je, također, o mjeri za koju je trebalo donijeti odluku. O tome se pričalo dugo vremena, no nijedna ranija vlada nije imala hrabrosti, petlje i vizije da takvu mjeru donese. Mi smo je donijeli i ona bi trebala olakšati poslovanje značajnom broju ljudi“, obrazložio je predsjednik Vlade te naglasio: „Sve ovo ima ili može imati posljedice na državni proračun. Naša je procjena da će one biti zanemarive i da će pozitivni kontra-učinak na veću potrošnju biti jači te da se upravo zbog toga isplatilo ići s takvim mjerama.“

„U godini pred nama, nastavit ćemo obračun s korupcijskom hobotnicom koja iz Hrvatske nije iskorijenjena“, nastavio je premijer Milanović te dodao da ona još uvijek u nekim organizacijama „stanuje sa svim stanarskim pravima, potpuno zaštićena“. „Vidimo da i dan danas imamo političara u Hrvatskoj koji, kad se njihovi istaknuti članovi nađu na udaru zakona, USKOK-a i DORH-a, praktički pružaju otpor, prijete DORH-u i kažu da svoje ne daju. Takvi se slikaju uz rame predsjedniku i predsjednicima stranaka u Hrvatskoj“, kazao je premijer, dodavši: „Mi zakon poštujemo. Nama je vladavina prava politički credo. Ako u tome netko od tzv. naših mora platiti cijenu, platit će je i tome nismo stajali na putu, osobno nisam stajao na putu, i nećemo stajati na putu“. „Druga strana to prezire i to je bit političke borbe u Hrvatskoj danas i to je ta podjela u političkom smislu, nažalost, na nas i na njih“, obrazložio je premijer i zaključio riječima: „Jedan dio hrvatskih birača prašta ono što ne bi trebalo praštati i prave se da to ne postoji, a mi smo s druge strane izvrgnuti najvišim kriterijima, strogim procjenama i prosudbama, i nama se ne prašta. Neka tako ostane i u 2015. godini. Mi idemo dalje na ovakav način“. 

Obrazlažući Odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju siječanj - lipanj 2015. godine, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar kazao je da će se do kraja školske godine nastaviti sufinancirati 75 posto troškova javnog prijevoza učenicima koji stanuju dalje od 5 kilometara od škole, za što je u državnom proračunu osigurano 255 milijuna kuna. „Na području posebne socijalne skrbi i na poplavljenim područjima financirat će se 100-postotna cijena mjesečne karte“, posebno je napomenuo ministar Mornar. 

Donesena je i Odluka o ustupanju na korištenje službenih automobila Ministarstvu obrane. „Ministarstvu obrane ustupit će se tri službena automobila marke Audi A6, a koje je na temelju Odluke Vlade Republike Hrvatske o ustupanju na korištenje službenih automobila, od 3. travnja 2014. godine, koristilo Ministarstvo unutarnjih poslova“, kazao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, te dodao kako će automobili biti korišteni u iste svrhe kao i u MUP-u.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak govorio je o Prijedlogu odluke o početnoj cijeni i provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda za kupnju dionica društva Imunološki zavod d.d. Pojasnio je da je Imunološki zavod društvo od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, a s obzirom da Društvo ima financijskih problema u organizaciji rada i proizvodnje, odlukom Vlade od 10. travnja 2014. godine je započet proces odabira strateških partnera društva. Na temelju te odluke, u svibnju je objavljen oglas za prikupljanje ponuda za prodaju cijelog državnog portfelja dionica, to jest 73,41 posto udjela u temeljnom kapitalu društva, s ciljem pronalaženja strateškog partnera i dokapitalizacije. Na objavljeni oglas, prikupljeno je 8 pisama namjere potencijalnih kupaca i investitora, a da bi se postupak mogao nastaviti, u listopadu je Vlada donijela odluku o nastavku postupka prodaje dionica društva javnim prikupljanjem ponuda. Slijedom toga, Centar za restrukturiranje i prodaju je,  u skladu sa Zakonom o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, proveo postupak procjene društva te je tako osnovna cijena dionice 49,30 kuna. Dokapitalizacijom od strane CERP-a mijenja se vlasnička struktura Društva i država povećava svoj udio na 79,38 posto udjela u temeljnom kapitalu, a s obzirom na važnost i posebni interes Republike Hrvatske na poslovanje Društva, odlučeno je da se kontrolni paket dionica od 25 plus jedna dionica zadrži u vlasništvu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Dakle, ovom se Odlukom zadužuje Centar za restrukturiranje i prodaju da investitorima koji su dostavili pismo namjere za kupnju dionica društva Imunološki zavod uputi poziv za podnošenje obvezujućih ponuda za kupnju 157.997 dionica Društva, pojedinačne nominalne vrijednosti 380,00 kuna, a ukupne nominalne vrijednosti 60.038.860,00 kuna, što čini 54,38 posto temeljnog kapitala Društva, uz ispunjenje dodatnog uvjeta prethodne dokapitalizacije Društva. „Podsjetit ću“, kazao je ministar Vrdoljak,  „imali smo tri mjeseca veliku rupu u poslovanju, prije godinu i pol oduzete dozvole. Stabilizirali smo poslovanje, isplaćene su sve tri zaostale plaće, prije Božića, odnosno, do kraja godine. Možda smo mogli koji tjedan prije, ali osnovni cilj je ispunjen. Sada, kada plaće više nisu ugrožene, kada poslovanje više nije ugroženo, pravi je trenutak da se preuzme, sukladno zakonu, cijeli postupak, i mislim da taj proces ide u pravom smjeru“.

„Vi ste rekli sve činjenice, ja ću sada napraviti jedan gaf“, dodao je premijer Milanović i nastavio: „Definicija gafa u američkom političkom novinarstvu je da političar radi gaf kada govori istinu. Ovo će biti godina gafova“. Kazao je da će naglasiti ono što ministar Vrdoljak nije htio iz pristojnosti, ali on mora, radi hrvatskih građana. Imunološki zavod još je jedan primjer tvrtke koja se našla u ozbiljnim problemima „zbog nerada i tko zna čega, za koju je odgovorna bivša, HDZ-ova Vlada“. „To nas je dočekalo, očekivalo se da to riješimo u 5 minuta, trebalo nam je tri mjeseca, ali to je sada to“, rekao je premijer i istaknuo da to pokazuje da je Vladi stalo i da radi, ali i da to„ne možemo ispod stola sa prijateljima, na prijevaru, nego ih moramo raditi po proceduri koja je zahtjevna“.  Zaključio je da će Imunološki zavod nastaviti raditi i da je to rezultat rada Vlade. „To su činjenice, to je istina, to je gaf“, kazao je premijer Milanović.

Između ostalog, na sjednici je usvojen i Prijedlog uredbe o objavi Memoranduma o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Države Katara o turističkoj suradnji te prihvaćeno pokroviteljstvo Vlade Republike Hrvatske nad obilježavanjem Dana donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države,  koje će se održati u Čakovcu, 9. siječnja 2015. godine.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          
 

Pisane vijesti