Vlada o amandmanima na prijedlog proračuna i zakona o braniteljima; naknadi i osnovici za obračun plaća javnih službi

Slika /Vijesti/2017/11 studeni/30 studeni/68 sjednica VRH/68 sjednica Vlade RH.jpg

U Banskim dvorima danas je održana 68. sjednica, na kojoj su se članovi Vlade izjasnili o amandmanima podnesenim na Prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2018. godinu i projekcije za 2019. i 2020. godinu; amandmanima Vlade Republike Hrvatske na Konačni prijedlog zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji te je donesena Odluka o isplati materijalnih prava i drugih naknada, kao i o visini osnovice za obračun plaća u javnim službama.


Ministar financija Zdravko Marić izvijestio je da je podneseno ukupno 147 amandmana na prijedlog proračuna za 2018 godinu, te dva amandmana na prijedlog zakona o izvršenju državnoga proračuna. Ministar je kazao da 25 od ukupnog broja amandmana nije bilo ispravno podneseno u skladu sa Zakonom o državnom proračunu, te da se najveći dio amandmana odnosio na Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo pravosuđa te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.
 
Ministar financija istaknuo je da su svi resori bili uključeni u očitovanja o amandmanima te su dali kvalitetna obrazloženja svojih stavova.
 
Prilikom izjašnjavanja u Hrvatskome saboru, predstavnici Vlade prihvatit će amandman Kluba zastupnika HNS-a na Posebni dio Prijedloga financijskog plana Hrvatskih cesta za 2018. i projekcija za 2019. i 2020. godinu,  kojim se iznos za sanaciju klizišta povećava za  7 milijuna kuna. Za isti se iznos smanjuje stavka kamata na primljene zajmove.
 
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izvijestio je da je na konačni predloženi Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskoga rata i članovima njihovih obitelji, stiglo 26 amandmana. Vlada predlaže prihvaćanje četiri amandmana, smatrajući da su usmjereni kvalitetnijem konačnom zakonu. Prihvatit će jedan amandman saborskoga odbora za zakonodavstvo, jedan amandman Kluba HNS-a, jedan odbora za ratne veterane te jedan amandman Neovisnih za Hrvatsku.
 
Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić izvijestio je o pregovorima koji su vođeni sa sindikatima javnih službi. Nakon zadnjeg kruga pregovora, postignut je dogovor i parafiran sporazum, na temelju kojega sindikalna strana provodi referendum,.
 
Vlada je, sukladno dogovoru, odlučila o povećanju visine osnovice za obračun plaća u javnim službama za dva posto, od 1. prosinca. U parafiranom sporazumu, dodao je ministar Pavić, posebno se povećava naknada za kilometražu s 0,75 na 1 kunu, te uvode karte za javni prijevoz za sugrađane starije od 61 godine koji žive udaljenosti manjoj od dva kilometra.
 
Ministar je također kazao da je dogovoreno da svake godine u svibnju započnu razgovori o visini osnovice, božićnice te o regresu za svaku narednu godinu, prije donošenja smjernica za fiskalnu politiku i proračun radi pravodobnog planiranja sredstava. Ministar Pavić na kraju je zahvalio Vladi na potpori u pregovorima te sindikalnoj strani na pregovaranju u dobroj vjeri i dobrome duhu. Pozvao je članove sindikata koji su parafirali sporazum da se izjasne za sporazum na referendumu, kako bi se idućega tjedna išlo na potpisivanje ugovora. 

Pisane vijesti