Vlada: od 1. srpnja povećanje neoporezivog dijela dohotka

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_od_1_srpnja_povecanje_neoporezivog_dijela_dohotka.jpg

ZAGREB,29. svibnja 2008.(Hina) - Izmjenama Zakona o porezu na dohodak, kojima bi se od 1. srpnja s 1.600 na 1.800 kuna povećao iznos neoporezivog dijela dohotka te s 3.000 kuna na 3.200 osobni odbitak za umirovljenike, Vlada želi pomoći građanima da što lakše podnesu inflatorni udar i rast cijena, kazao je danas ministar financija Ivan Šuker na sjednici Vlade.

Zakonskim izmjenama, koje je Vlada po hitnom postupku uputila u saborsku proceduru, s 800 kuna na 900 kuna povećava se i osnovni osobni odbitak za uzdržavanu djecu.

Kako bi zakonske izmjene mogle 1. srpnja stupiti na snagu, Vlada je predložila izmijeniti i Zakon o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave, budući da prihodi od poreza na dohodak u cijelosti pripadaju općinama, gradovima i županijama.

Šuker je kazao da će spomenutim povećanjima neoporezivog dijela dohotka državni i lokalni proračuni bilježiti manjak od oko 890 milijuna kuna, ali i naglasio kako to ne znači da će proračuni lokalnih jedinica biti manji, budući da rastu prihodi od poreza na dohodak.

Izvijestio je da su u prvih pet mjeseci ove godine prihodi od poreza na dohodak povećani za 20 posto, da se očekuje kako će se takav trend nastaviti do kraja godine, čime bi, tvrdi, proračunski prihodi lokalnih jedinica mogli biti veći za ukupno 1,5 milijardi kuna.

"Jedinice lokalne samouprave neće biti oštećene, nego će dobiti još više prihoda", rekao je Šuker.

Vlada je u Sabor uputila i prijedlog godišnjeg obračuna državnog proračuna za prošlu godinu, za kojega je premijer Ivo Sanader rekao kako lanjski proračun pokazuje da je njegova vlada u prošlom mandatu ostvarila zacrtane ciljeve - smanjila je deficit, ubrzala gospodarski rast, brinula o ravnomjernom razvoju i socijalno ugroženim društvenim skupinama.

"Sada je puno teže nego prošle godine, ali ćemo makroekonomsku stabilnost čuvati i u ovom mandatu", istaknuo je Sanader.

Saboru je upućen i prijedlog zakona o preradi i uporabi drva i proizvoda od drva, kojim se žele ostvariti preduvjeti za kvalitetnije institucionalno organiziranje, nadzor i kontrolu kvalitete proizvoda i proizvodnje, uvoz i izvoz polugotovih i gotovih proizvoda prerade drva.

Zakon, među inim, propisuje minimalne tehničke uvjete za postrojenja u prerade drva i proizvodnji namještaja, kao i da se, u slučaju kršenja zakon, pravnoj i fizičkoj osobi može izreći privremena zabrana djelatnosti.



Pisane vijesti