Vlada: od 1. studenoga osnovica za socijalna davanja bit će povišena na 500 kuna

ZAGREB, 6. ožujka 2008. (Hina) - Visina osnovice za utvrđivanje socijalnih davanja sa sadašnjih 400 kuna od 1. studenoga bit će povećana na 500 kuna, odlučila je danas hrvatska Vlada.

Visina te osnovice nije se mijenjala od 2001., a za njezino povećanje od početka studenoga u državnom je proračunu osigurano 36 milijuna kuna.

Na temelju osnovice, odnosno u određenom postotku u odnosu na osnovicu, utvrđuje se visina svih novčanih davanja u socijalnoj skrbi.

Vlada je s današnje sjednice u saborsku proceduru uputila više zakonskih prijedloga - izmjene Zakona o biocidnim pripravcima, izmjene Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, kojima se ti zakoni usklađuju s pravnom stečevinom EU.

S EU se usklađuje i Zakon o ustanovama, čijim izmjenama Vlada omogućava da nakon prijama Hrvatske u punopravno članstvo Unije i strane fizičke i pravne osobe budu osnivači ustanova u Hrvatskoj.

Saboru su upućene i izmjene Zakona o ljekarništvu, kojima se u zakonsku normu pretače sadašnja uredba koja zabranjuje prijenos osnivačkih prava nad ljekarnama čiji su osnivači županije na druge pravne ili fizičke osobe.

Izmjenama Zakona o policiji predviđeno je da bi Ravnateljstvom policije upravljao glavni ravnatelj policije, a ne, kao do sada, pomoćnik ministra unutarnjih poslova - ravnatelj.

Ne mijenja se način njegova imenovanja i razrješenja - glavnog ravnatelja policije imenovala bi i razrješavala Vlada na prijedlog ministra.

Vlada je danas izviještena o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama u prošloj godini, a državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić ističe kako se iz godine u godinu smanjuje broj upita na temelju tog zakona - s 19.600 zahtjeva u 2004., prvoj godini primjene, na 3670 lani.

Vlada se suglasila s prijedlogom da Hrvatski vaterpolski savez istakne kandidaturu za organizaciju 29. LEN Europskog vaterpolskog prvenstva 2010. u Zagrebu, a za što se od države traži financijska potpora od 200 tisuća eura.



Pisane vijesti