Vlada odobrila oko 19 milijuna kuna za podmirenje troškova vezanih za zbrinjavanje migranata

Slika /Vijesti/2015/studeni/12 studenog/JKP_0911.jpg

Ministarstvu unutarnjih poslova odobrava iznos od 11.588.505,76 kuna, Ministarstvu gospodarstva - Ravnateljstvu za robne zalihe iznos od 4.409.437,94 kuna te Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje iznos od 2.978.061,30 kuna.

Na današnjoj 265. sjednici Vlade Republike Hrvatske donesena je Odluku o donošenju Procjene rizika od katastrofa za Republiku Hrvatsku. Zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković izvijestio je da Republika Hrvatska članstvom u Europskoj uniji ima obvezu procjenjivanja rizika te dostavljanja podataka o rizicima sukladno preporučenim Smjernicama Europske komisije SEC(2010) 1626 od 2010. godine. U Operativnom programu „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, Procjeni rizika od katastrofa, utvrđen je status dokumenta čije je donošenje preduvjet za pristup korištenju više od 260 milijuna eura, a rok do kojeg se dokument mora usvojiti i poslati Europskoj komisiji je kraj 2015. godine. Ova će se Procjena rizika koristiti kao podloga za budući rad na smanjivanju rizika od katastrofa odnosno prije svega prilikom izrade Strategije smanjenja rizika od katastrofa i procjene kapaciteta upravljanja rizicima.
 
Donesena je i Odluka o donošenju Strategije razvoja tržišta poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj do 2020. godine i Akcijskog plana provedbe Strategije razvoja tržišta poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj do 2020. godine. Predmetnom Strategijom utvrđuju se osnovna načela i smjernice razvoja nacionalnog tržišta poštanskih usluga u razdoblju do 2020. godine, kao i nacionalni prioriteti u razvoju poštanskih usluga i djelatnosti. Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić kazao je da je glavni cilj Strategije razvijeno tržište poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj, koje je uspješno integrirano u jedinstveno europsko tržište. Posebni ciljevi Strategije su: osiguranje dostupnosti i održivosti univerzalne usluge, osiguranje zaštite slobodnoga tržišnog natjecanja, promicanje interesa svih kategorija korisnika poštanskih usluga, poticanje razvoja novih poštanskih usluga, omogućivanje sinergije poštanskih usluga s komunikacijskom i prometnom infrastrukturom i uslugama te javnom upravom te usklađivanje s ciljevima Strategije Europa 2020, važećim direktivama Europske unije te aktima Svjetske poštanske unije.
 
Vlada je prihvatila Izvješće o provedbi Nacionalnog programa reformi i posebnih preporuka Vijeća za države članice 2015. za razdoblje od srpnja do rujna 2015. Izvješće obuhvaća razdoblje od 1. srpnja do 30. rujna 2015. i daje prikaz poduzetih aktivnosti u okviru reformskih mjera prema prioritetnim područjima, glavnim ciljevima Strategije Europa 2020. i ostalim reformskim mjerama iz Nacionalnog programa reformi 2015. te mjerama za provedbu preporuka Vijeća od 14. srpnja 2015. za Republiku Hrvatsku. Iz Izvješća proizlazi da se provedba aktivnosti odvija sukladno utvrđenom Planu provedbe, uz određena mjestimična odstupanja od vremenskih rokova utvrđenih Nacionalnim programom reformi 2015. Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić podsjetio je na reformske mjere u nekoliko ključnih područja kao što su: jačanje fiskalnog okvira u cilju smanjenja deficita i zaustavljanje rasta javnog duga, učinkovitost u području mirovinskog sustava, smanjenje fiskalnih rizika u zdravstvenom sustavu, reforme poduzete u području sustava socijalnih naknada i poboljšanje funkcioniranja javne uprave. Potpredsjednik Vlade podsjetio je i da je Vlada donijela akte kojima se definira izbor uprava javnih poduzeća putem javnih natječaja što će osigurati profesionalni menadžment i time bitno unaprijediti upravljanje javnim poduzećima. „Tu je još i smanjenje administrativnog opterećenja i troškova poslovanja poduzeća u prilog jačanju poslovne klime i konkurentnosti naših poduzeća“, kazao je potpredsjednik Grčić i zaključio: „Prema tome radimo reforme, u skladu sa svim onim što smo uskladili s Europskom komisijom i taj proces će se sigurno nastaviti i u narednom razdoblju“.
 
Usvojena je i Odluka o zaprimanju strukturiranih računa u elektroničkom obliku i pratećih isprava za tijela državne uprave/proračunske korisnike državnog proračuna. Nastavno na Nacionalni program reformi 2015., koji je Vlada Republike Hrvatske donijela u travnju 2015. godine, u sklopu cilja 2. - Rješavanje slabosti u upravljanju i povećanje učinkovitosti javnog sektora, prioriteta 6. - Poboljšanje funkcioniranja javne uprave, navodi se mjera unaprjeđenja elektroničkog poslovanja javne uprave i pružanje elektroničkih usluga za građane i poslovne subjekte, koja pretpostavlja uvođenje obveze zaprimanja strukturiranog e-računa od strane tijela državne uprave za subjekte koji posluju s tijelima državne uprave. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je da će se ovom Odlukom osigurati spremnost tijela državne uprave/proračunskih korisnika za primitak strukturiranih računa u elektroničkom obliku i daljnjeg razvoja elektroničkog poslovanja tijela državne uprave i poslovnih subjekata. Temeljem Zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi i Uredbe o organizacijskim i tehničkim standardima za povezivanje na državnu informacijsku infrastrukturu, dijeljenu uslugu za praćenje poslovnog procesa zaprimanja strukturiranih računa u elektroničkom obliku i pratećih isprava te poslove informacijskog posredništva za tijela državne uprave/proračunske korisnike državnog proračuna pružat će Financijska agencija.
 
Dana je suglasnost Lučkoj upravi Rijeka za ugovaranje posla projektiranja rekonstrukcije željezničkog kolodvora Rijeka Brajdica i kontejnerskog terminala Brajdica u luci Rijeka. Ukupna vrijednosti posla je 35.556.000,00 eura. Za sufinanciranje Projekta bit će osigurana bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda, u iznosu od 30.222.600,00 eura, koji predstavlja 85 posto vrijednosti projekta. Projekt predviđa rekonstrukciju željezničke stanice Rijeka-Brajdica i izgradnju intermodalnog terminala za ukrcaj i iskrcaj vagona, te predstavlja unaprjeđenje željezničke infrastrukture koja povezuje riječku luku s glavnim koridorima transeuropske prometne mreže.
 
Također, dana je i suglasnost društvu Hrvatske ceste d.o.o. na Izmjenu Plana građenja i održavanja državnih cesta za 2015. godinu. Predmetnom Izmjenom Plana građenja i održavanja državnih cesta za 2015. godinu predviđaju se ukupna ulaganja i troškovi u iznosu od 2.459.600.000,00 kuna, što u odnosu na Plan odobren u veljači 2015. godine predstavlja smanjenje od 201.439.000,00 kuna, a uključuje smanjenje ukupnih ulaganja za 50.622.000,00 kuna i smanjenje troškova za 150.817.000,00 kuna.
 
Vlada je donijela i rješenja o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2015. godinu u iznosu od oko 19 milijuna kuna za podmirenje troškova vezanih za zbrinjavanje migranata. Tako se Ministarstvu unutarnjih poslova odobrava iznos od 11.588.505,76 kuna, Ministarstvu gospodarstva - Ravnateljstvu za robne zalihe iznos od 4.409.437,94 kuna za podmirenje troškova za nabavu robe i usluge prijevoza robe za potrebe migranata i plaćanje trošarine na energente za eurodizel gorivo te Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje iznos od 2.978.061,30 kuna.
 

Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade