Vlada: Paušal i za privatne iznajmljivače soba

Uz paušale koje plaćaju vlasnici vikendica i nautičari na stalnom vezu, Vlada je danas predložila i uvođenje paušala za privatne iznajmljivače soba i apartmana.

ZAGREB, 17. veljače 2005. (Hina) - Uz paušale koje plaćaju vlasnici vikendica i nautičari na stalnom vezu, Vlada je danas predložila i uvođenje paušala za privatne iznajmljivače soba i apartmana.

Njih je u Hrvatskoj registriano oko 50 tisuća, a imaju oko 340 tisuća kreveta, što čini 40 posto ukupnih smještajnih kapaciteta.

Problem je, međutim, što njih između 10 i 30 posto ne plaća boravišnu pristojbu, ne prijavljuje goste, te praktično radi na crno, upozorio je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

Izmjenama Zakona o boravišnoj pristojbi, sam će iznos pristojbe ovisiti o tomu je li riječ o gradu ili općini na moru, ili na područjima posebne državne skrbi ili slično.

Tako će se npr. u Rijeci, Splitu ili Biogradu na moru godišnje po jednom krevetu plaćati 300 kuna pristojbe, te još 300 kuna poreza, odnosno ukupno 600 kuna.

Kako se prosječna cijena jednog kreveta po noćenju kreće oko 100 kuna, a kreveti se prosječno u tim mjestima iznajmljuju 40-45 dana, onda će iznajmljivačima ostati lijepi prihod, a oni se neće morati bojati inspekcija i kazni, kazao je Kalmeta.

Vlada je predstavila prijedlog novog zakona o sudovima po kojemu bi se izvan područja suda mogle osnovati stalne službe suda i održavati sudbeni dani. To je posebno zanimljivo, primjerice, za otoke, jer bi to bitno pojeftinilo sudovanje, a i građanima bi sudovi bili dostupniji.

Posebna je novina da bi u slučajevima kada drugostupanjski sudovi donose različite odluke o istoj pravnoj stvari, a nije dopušten izvanredni pravni lijek, stranka mogla zatražiti od Vrhovnog suda da ispita je li time ugrožena jedinstvena primjena zakona i ravnopravnost građana.

Zakon razrađuje kriterije za ocjenjivanje rada sudaca, uvodi za njih imovinske kartice, pravosudnu inspekciju, otvara mogućnost osnivanja redovnih specijaliziranih sudova itd.

Vlada je predložila da se sa sedam na devet poveća broj članova Državnog sudbenog vijeća (DSV) koji se biraju iz reda sudaca.

Odvjetnici i sveučilišni profesori umjesto po dva imali bi po jednog člana, pa bi DSV i dalje imao ukupno 11 članova.

Vlada je poduprla sklapanje Memoranduma o suglasnosti o osnivanju Nacionalnog fonda između Hrvatske i Europske komisije.

Memorandumom se propisuje sustav koji treba osigurati za korištenje predpristupnih programa (PHARE, ISPA, SAPARD), a za svaki od njih sklapat će se poseban program o provedbi.

Lučkoj upravi Ploče odobreno je da se, radi nabavke višenamjenske mobilne dizalice, kod HBOR-a zaduži za 19,5 milijuna kuna.



Pisane vijesti