Vlada predložila potvrdu sporazuma o zaštiti manjina sa SiCG

Vlada je danas Hrvatskom saboru na potvrdu poslala Sporazum između Hrvatske i Srbije i Crne Gore (SiCG) o zaštiti prava hrvatske manjine u SiCG te srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj.

ZAGREB,17. veljače 2005. (Hina) - Vlada je danas Hrvatskom saboru na potvrdu poslala Sporazum između Hrvatske i Srbije i Crne Gore (SiCG) o zaštiti prava hrvatske manjine u SiCG te srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj.

"Manjine ne mogu biti točka razdora, već povezivanja u hrvatsko-srpskim odnosima, one mogu pridonijeti punoj normalizaciji odnosa", rekao je premijer Ivo Sanader na sjednici Vlade.

Dodao je kako je uvjeren da dvije države dijele zajedničku viziju u zajedničkoj Europi, te izrazio spremnost Hrvatske da podijeli svoje iskustvo u tom procesu.

"Sporazum je važan jer će hrvatska manjina u SiCG biti još više afirmirana kao manjina", kazao je Sanader.

Naglasio je kako je srpska manjina u Hrvatskoj, kao i sve druge manjine, kroz Ustavni zakon o zaštiti nacionalnih manjina, dobila takav status koji se može mjeriti s najnaprednijim državama Europske unije.

Premijer Sanader kazao je i da će Hrvatska brinuti o svim svojim manjinama izvan Hrvatske i svim svojim državljanima ma gdje živjeli.

Na temelju Sporazuma koji čeka potvrdu Hrvatskog sabora, dvije će države, Hrvatska i Srbija i Crna Gora, pripadnicima manjina osigurati pravo na izražavanje te na očuvanje i razvijanje nacionalnoga, kulturnoga, jezičnoga i vjerskog identiteta.

Osigurat će im i pravo na održavanje i razvijanje manjinskog školstva, odnosno obrazovanja i medija, kao i uporabu znamenja i simbola nacionalne manjine.

Sporazum predviđa i osnivanje Mješovitog odbora koji će pratiti njegovu provedbu, a taj će se odbor sastajati najmanje jednom godišnje.

Za Sporazum, potpisan 15. studenoga 2004., Vlada traži hitnu potvrdu.

Hrvatskoj nacionalnoj zajednici u SiCG status manjine po prvi je put priznat 2002.



Pisane vijesti