Vlada prihvatila Izvješće o provedbi mjera obrane od poplava i asanacije terena u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Slika /Vijesti/2014/Srpanj/30 srpnja/DSC_3066.jpg

Na današnjoj, 178. sjednici Vlade Republike Hrvatske prihvaćeno je Izvješće o provedbi mjera obrane od poplava i asanacije terena u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković izvijestio je da su na obrani od poplava bili angažirani značajni kapaciteti Hrvatskih voda, vatrogastva, civilne zaštite, javnog zdravstva, Hrvatskoga Crvenog križa, Hrvatske gorske službe spašavanja, komunalnih tvrtki, stožeri zaštite i spašavanja zapovjedništva civilne zaštite, policije, Oružanih snaga Republike Hrvatske, mjesnog stanovništva i volontera. „Izgubljena su dva ljudska života, prouzročena je šteta koja se mjeri u milijardama kuna, promijenjene su sudbine mnogih obitelji", kazao je zamjenik Tonković. Međutim, ocjenjuje da je reakcijom Vlade sastavnica sustava obrana od poplava i sustava zaštite i spašavanja, te mjesnog stanovništva, volontera i hrvatskih građana koji su svojim donacijama pomogli nastradalima, upravljana u skladu s pravilima struke i, uz određene poteškoće, najracionalnije što se moglo u zadanim okolnostima. Pojasnio je da to dokazuju činjenice, jer osim početnih žrtava nije bilo novih stradavanja, nije došlo do pojave i prijenosa zaraznih bolesti, a nije bilo ni evidentiranih slučajeva imovinskih kaznenih djela ili događaja koji bi utjecali na pogoršanje sigurnosnog stanja. Ugroženo je stanovništvo zbrinuto i za sve su osigurana osnovna životna sredstva i zdravstvena skrb. Također je naglasio da je sustav zaštite i spašavanja u fazi reakcije na katastrofu, djelovanjem operativnih snaga i sudionika zaštite i spašavanja uz koordiniranje Državne uprave za zaštitu i spašavanje, ispunio svoje temeljne zadaće i proveo sve potrebne mjere i aktivnosti. 

Predsjednik Vlade Zoran Milanović kazao je kako ne treba ispustiti iz vida činjenicu da sve ovo ne bi bilo potrebno da je izdržao novi nasip te da i dalje nemamo jasan odgovor zašto je nasip pukao. „Ne znam hoćemo li ikada na to dobiti odgovor, ali to ne treba zaboraviti“, istaknuo je.

Usvojen je i Treći nacionalni akcijski plan energetske učinkovitosti za razdoblje 2014.-2016. (EU), izrađen prema predlošku koji je utvrdila Europska komisija i kojeg se pridržavaju države članice Europske unije. Ministar gospodarstava Ivan Vrdoljak kazao je da ovaj dokument obuhvaća izvješće o ocjeni stanja provedbe politike energetske učinkovitosti, utvrđuje ostvarene uštede energije u prethodnom trogodišnjem razdoblju, te daje smjernice za sljedeće razdoblje sa detaljnim raspisom planiranih mjera. Donošenjem ovog Akcijskog plana nastavlja se kontinuirano odvijanje aktivnosti i mjera utvrđenih u Nacionalnom programu energetske učinkovitosti za razdoblje 2008.-2016. godine, a sukladno procjenama, u slučaju povećanja rizika ostvarenja planiranih ciljeva, revidiraju se aktualne mjere te utvrđuju nove sektorske mjere kako bi se osiguralo ostvarenje cilja u 2016. godini.

Predstavljajući Program energetske obnove komercijalnih nestambenih zgrada za razdoblje 2014. - 2020. godine s detaljnim planom energetske obnove komercijalnih nestambenih zgrada za razdoblje 2014. - 2016. godine ministrica graditeljstava i prostornoga uređenija Anka Mrak-Taritaš pojasnila je kako se Program odnosi na zgrade koje se koriste kao uredi, hoteli, ugostiteljski objekti, trgovački centri i u druge komercijalne nestambene svrhe. Od mjera predloženih ovim Programom, ministrica je istaknula program upotrebe sunčeve energije u kampovima, zatim program poticanja investicija u toplinske sustave u hotelima, povećanje učinkovitosti rashladnih sustava turističkim objektima te obnovu vanjske ovojnice koju čine fasada i krovište. Kazala je i kako analiza pokazuje da se najveće uštede mogu postići na zgradama izgrađenim od 1971. do 1985. godine. Osim u smanjenju potrošnje energije, koristi energetske obnove se mogu očekivati i u građevinskom sektoru, kao i sektoru građevinske industrije.  
                                 
Obrazlažući Prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupku za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga te prodaju, otpis ili djelomičan otpis potraživanja, ministar financija Boris Lalovac kao novinu je izdvojio propisivanje uvjeta i načina odgode plaćanja, odnosno obročne otplate, kredita odobravanih od strane bivšeg Fonda za razvoj i zapošljavanje te brisanje odredbe o otpisu navedenih kredita koji je bio predviđen važećom Uredbom, iz razloga što direktive Europske unije zabranjuju davanje bespovratnih potpora po kriteriju izvoza.

Izmijenjena je i dopunjena Uredba o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva obrane. Ministar Ante Kotromanović pojasnio je kako pojedine djelatnosti Službe za gospodarenje nekretninama iz Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva obrane, a koje se odnose na poslove uslužnih djelatnosti i koje nisu bile obuhvaćene izdvajanjem u trgovačko društvo Pleter-usluge d.o.o., prestaju s radom 1. prosinca 2014. godine.

Donesena je Uredba o izmjeni Tarife upravnih pristojbi Zakona o upravnim pristojbama. Ministar uprave Arsen Bauk kazao je da se, radi omogućavanja što brže primjene Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, ali i izjednačavanja s pristojbom koja se plaća prilikom sklapanja braka, predlaže izmjena Tarife na način da je iznos naknade za sklapanje životnog partnerstva isti kao i iznos za sklapanje braka.

Vlada je prihvatila Plan provedbe specifičnih preporuka za države članice u 2014. godini u vezi sa sudjelovanjem Republike Hrvatske u Europskom semestru te je donesena Odluka o osnivanju Radne skupine za koordinaciju sudjelovanja Republike Hrvatske u Europskom semestru.  Dana 8. srpnja 2014. Vijeće Europske unije usvojilo je osam Specifičnih preporuka za Republiku Hrvatsku. U sklopu Europskog semestra, s ciljem provedbe obvezujućih Preporuka, stručni timovi Radne skupine za koordinaciju sudjelovanja Republike Hrvatske u Europskom semestru izradili su dokument pod nazivom Plan provedbe Specifičnih preporuka za države članice 2014. „Naš odgovor na preporuke Komisije je Akcijski plan odnosno Plan provedbe specifičnih preporuka u koji smo ugradili sve ono što smo istovremeno i uskladili s predstavnicima Komisije kao nužne mjere“, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić i dodao: „Definirali smo i stručne timove koji će raditi monitoring nad svih osam mjera i izvještavati Vladu u cilju ubrzanja procesa reformi kako bi postigli značajniji pomak na ono što je učinjeno do sada“.

Obrazlažući Nacrt prijedloga odluke o donošenju Prostornog plana Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš kazala je kako je ovo četvrti prostorni plan za parkove prirode, dodavši da će Vlada do kraja mandata donijeti planove za preostale.

Donesena je i Odluka o pokretanju postupka pregovora o sklapanju Aneksa Granskom kolektivnom ugovoru za zaposlenike u ustanovama kulture koje se financiraju iz državnog proračuna i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske.

Zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ predstavila je Izvješće o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji u 2013. godini. Rekapitulacija troškova po svim pravima iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2013. godinu iznosi 5.923.078.806,75 kuna, od čega 696.627.904,37 kuna za korisnike trajnih novčanih prava.

Obrazlažući Izvješće o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2013. godinu i Izvješće o radu probacijske službe za 2013. godinu, ministar pravosuđa Orsat Miljenić istaknuo je da su prenamjenama prostora povećani i kapaciteti te da se broj zatvorenika konstantno smanjuje zahvaljujući službi probacije pa ih je danas 4000, što je rezultat i zakonodavnih izmjena. Također, prihvaćeno je i Godišnje izvješće o radu Inspekcije zaštite okoliša te Izvješće o radu Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža za 2013. godinu.

Između ostalog, donesen je i Zaključak u vezi s potpisivanjem Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Saveza crkava "Riječ života", Crkve cjelovitog evanđelja i Protestantske reformirane kršćanske crkve u Republici Hrvatskoj o pitanjima od zajedničkog interesa.

 

Pisane vijesti