Vlada: Saboru upućene izmjene Zakona o odvjetništvu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_saboru_upucene_izmjene_zakona_o_odvjetnistvu.jpg

ZAGREB, 31. srpnja 2008. (Hina) - Vlada je s današnje sjednice u saborsku proceduru uputila konačni tekst izmjena Zakona o odvjetništvu, po kojemu bi odvjetničke tarife donosila Hrvatska odvjetnička komora, ali uz suglasnost ministrice pravosuđa, a ne, kako je stajalo u nacrtu tog zakonskog prijedloga, uz suglasnost Hrvatskog sabora.

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin kazala je da se od prvotnog prijedloga odustalo nakon stručne rasprave, koja je boljim rješenjem označila ono da suglasnost na odvjetničke tarife daje resorni ministar, pri čemu mora voditi računa o socijalnim i gospodarskim prilikama u državi.

Odvjetnička komora bila bi dužna u roku tri mjeseca od stupanja na snagu zakonskih izmjena prijedlog tarifa dati na suglasnost ministru, koji bi potom tražio suglasnost GSV-a. Ne da li GSV suglasnost, prijedlog bi se vratio Odvjetničkoj komori na doradu, a ne dobije li ponovno suglasnost ministar pravosuđa donosio bi privremenu tarifu.

Zakonske izmjene predviđaju i da bi strani odvjetnici u Hrvatskoj mogli pružati odvjetničke usluge, a strane odvjetničke tvrtke mogle bi osnivati svoje kuće u Hrvatskoj i dijeliti pravne savjete iz međunarodnog i prava EU.

Vlada je donijela Strategiju prelaska s analognog na digitalno emitiranje televizijskih programa u Hrvatskoj i prijedlog Odluke o početku takvog emitiranja, koje bi za cijelu Hrvatsku krenulo s početkom 2011.

Saboru je upućen i prijedlog Strategije razvoja sustava strukovnog obrazovanja u RH od 2008. do 2013. godine, u kojemu su, sukladno direktivama EU, utvrđeni tematski zadaci i ciljevi nastavnih planova i programa, u skladu s potrebama tržišta rada, a ne više samo s pozicije akademskih promišljanja.

Vlada je donijela Odluku o objavljivanju Pravila o državnim potporama za poticanje ulaganja rizičnog kapitala u male i srednje poduzetnike, po kojima se takvi poticaji više ne bi smatrali običnima, već bi, sukladno praksi EU, zahtijevali poseban nadzor države.



Pisane vijesti