Vlada: Saboru upućeno šest europskih zakona, među kojima i novi ZKP

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_saboru_upuceno_sest_europskih_zakona_medu_kojima_i_novi_zkp.jpg
ZAGREB, 20. lipnja 2008. (Hina) - Hrvatska Vlada s današnje je sjednice u saborsku proceduru uputila novih šest tzv. europskih zakona, među kojima i prijedlog novoga zakona o kaznenom postupku (ZKP), kojim se kani ubrzati i učinkovitijim postići kazneni postupak, posebno u području prethodnog postupka i dokazivanja.

Zakon predviđa ukidanje sudske te uvođenje tužiteljske istrage u prethodnom postupku, a kao novo tijelo u prethodnom postupku uvodi kriminalističkog istražitelja, dok bi se kao tijelo odlučivanja uveo sudac istrage.

Uveli bi se i novi postupci ubrzanog postupanja u kaznenom postupku, poput sporazuma uz uskratu kaznenog postupka i uz naknadu oštećenoj stranci.

Predloženi zakon državnom odvjetništvu (tužiteljstvu) daje novi položaj kao glavnom subjektu u istrazi (sve izvide moglo bi provoditi samo te ići na dokazivanje i u slučaju nepoznatog počinitelja), a kako bi sud ostao u potpunosti neutralan i na taj način odlučivao o pravima i ravnoteži između stranaka u postupku.

U Sabor je upućen i konačni prijedlog Zakona o sigurnosnoj provjeri, kojim se predlažu tri vrste sigurnosnih provjera: za pristup klasificiranim podacima, temeljnu sigurnosnu provjeru i sigurnosnu provjeru u svrhu zaštite sigurnosti štićenih osoba i objekata.

Predviđeno je uvođenje triju stupnjeva te provjere - za klasificirane podatke stupnja tajnosti "vrlo tajno, za stupanj tajnosti "tajno", te za stupanj tajnosti "povjerljivo".

Sigurnosna provjera kandidata za određene dužnosti, radna mjesta i poslove moći će se provoditi samo uz vlastoručno potpisanu pismenu suglasnost kandidata na sigurnosnu provjeru. Provjeru će provoditi nadležne sigurnosno-obavještajne agencije koje svoje izvješće dostavljaju podnositelju prijedloga, a podnositelj donosi konačnu procjenu.

Predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Ladislav Pivčević kazao je da predloženi zakon ne regulira područje sigurnosne provjere za državne dužnosnike, poput saborskih zastupnika i pravosudnih djelatnika, jer je to područje definirano Zakonom o tajnosti podataka.

Novim i s europskim zakonodavstvom usklađenim prijedlogom zakona o proračunu predviđena je izrada strateškog planiranja i trogodišnje strategije Vladinih programa, a kako bi, po riječima ministra financija Ivana Šukera, sredstva za Vladine projekte i planove izravno bila osigurana u proračunu. "Želi se postići čvršća i bolja veza strateškog i proračunskog planiranja", rekao je Šuker.

Uz donošenje proračuna za tekuću godinu, Hrvatski sabor i predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave donosila bi projekcije proračuna za iduće dvije godine, a izvještavanje o izvršenju proračuna, i polugodišnje i godišnje, vodilo bi se na četvrtoj razini (detaljnije).

Zakon predviđa da se u ograničenje zaduživanja uključe i jamstva te suglasnosti koje jedinice lokalne i regionalne samouprave izdaju tvrtkama u njihovu vlasništvu, a za svako bi zaduženje morale dobiti suglasnost ministra financija.

Saboru je na usvajanje upućen i prijedlog zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca, kojim se kao prava koje radnici ostvaruju u slučaju stečaja navode i neisplaćene plaće za posljednja tri mjeseca prije otvaranja stečaja, odnosno prije prestanka radnog odnosa ako isti nije prestao unutar tri mjeseca od otvaranja stečaja (najviše do visine minimalne plaće u državi).

Radnici bi imali pravo i na neisplaćene naknade plaće za bolovanje koje je bio dužan isplatiti poslodavac iz svojih sredstava u posljednja tri mjeseca prije otvaranja stečaja, kao i naknadu plaće za neiskorišteni godišnji odmora na koji je radnik stekao pravo u kalendarskoj godini u kojoj je otvoren stečaj. Imali bi pravo i na otpremninu kao i pravomoćno dosuđenu naknadu štete zbog pretrpljene ozljede na radu ili profesionalne bolesti.

Zakon predviđa osnivanje Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja.

Vlada je prihvatila i prijedlog zakona o područjima od posebne državne skrbi, koji, sukladno propisima EU, regulira državne potpore za poduzetnike na tim područjima, uvodi nove stimulativne mjere u području stambenog zbrinjavanja, darivanja kuća i stanova, te uređuje sufinanciranje prijevoza učenika i plaćanja dječjih vrtića na područjima od posebne državne skrbi.

Prijedlog zakona o građevinim proizvodima propisuje se kontrola proizvodnje građevnih proizvoda kao preduvjet za njihovo plasiranje na zajedničko europsko tržište.



Pisane vijesti