Vlada snažno podržala organizaciju projekta Rijeka EPK, nema mjesta špekulacijama o rezervi prema tom važnom događaju

Slika /Vijesti/2020/02 veljača/6 veljace/sjednica PVRH.jpg

Otvarajući današnju, 205. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme u proteklome tjednu.

Jutros se, tijekom službenog posjeta Vatikanu sastao sa Svetim Ocem Franjom i državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Parolinom. Papi Franji premijer Plenković tom je prigodom ponovio poziv za posjet Hrvatskoj, predstavio prioritete hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske, a razgovarali su i o nizu drugih, globalno važnih tema od borbe protiv siromaštva, nejednakosti i klimatskih promjena do međureligijskog dijaloga i društvene solidarnosti.
 
Govoreći o bilateralnim odnosima, o kojima je također bilo riječi na sastanku, premijer Plenković poručio je kako su oni izvrsni.
 
S kardinalom Parolinom razgovarao je situaciji u Hrvatskoj susjednim zemljama, utjecaju Svete Stolice i želji da se rješavaju otvorena pitanja te želji da sve te zemlje idu prema Europskoj uniji.
 
Izlaskom Ujedinjene Kraljevine iz EU apsolvirana ključna europska tema
 
Od ostalih tema izdvojio je izlazak Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije, koja ju je napustila 31. siječnja.
 
"Na taj smo način apsolvirali jednu od ključnih europskih tema koja je bila dio našega programa predsjedanja. Sada predstoji dogovoriti pregovarački mandat za buduće odnose", kazao je premijer Plenković.
 
Prošloga tjedna održana je 7. sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju, a premijer Plenković ocijenio ju je vrlo sadržajnom te najavio usvajanje nove Strategije s ciljem preokretanja trendova u prirodnom priraštaju te stvaranja preduvjeta za korake naprijed dobrom kombinacijom različitih politika.
 
Presuda Suda EU pobjeda je hrvatskih pravnih argumenata
 
Od ostalih tema izdvojio je presudu Suda Europske unije u vezi tužbe Slovenije, u kojoj je taj Sud proglasio nenadležnim.
 
"Riječ je o pobjedi naših pravnih argumenata. Ističem još jednom da smo cijelu ovu temu sve godine ovoga mandata vodili vrlo smireno, politički odvažno, štiteći nacionalne interese, štiteći hrvatski suverenitet i hrvatsku teritorijalnu cjelovitost, ali smo to radili vrlo mirno, vrlo staloženo, u suradnji političkog vodstva, ekspertize koju imamo u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, naših stručnjaka za europsko pravo, stručnjaka za međunarodno pravo, kao i stranih pravnih eksperata koji su nam u tom procesu pomogli", poručio je predsjednik Vlade.
 
Ponovo je pozvao Sloveniju, kao susjednu i prijateljsku državu, na nastavak razgovora i pronalaženje obostrano prihvatljivog rješenja za pitanje granice.
 
Hrvatskoj važne poljoprivredna i kohezijska politika
 
Govoreći o europskim aktivnostima, naveo je sastanak na vrhu Prijatelja kohezije koji je održan prošlu subotu u Portugalu. Sastanak je ocijenio izrazito važnim u kontekstu priprema za Europsko vijeće koje se održava 21. veljače, a najavio je i odlazak u Bruxelles za dva dana, na bilateralne konzultacije s predsjednikom Europskoga vijeća Charlesom Michelom.
 
Ponovio je da su Hrvatskoj, u kontekstu dogovora o novom Višegodišnjem financijskom okviru, važne poljoprivredna i kohezijska politika, ali i želje da europski proračun odgovori na sve izazove koji su pred Unijom.
 
Naglasio je da je zahtjevno pronaći kompromis te poručio da će Hrvatska učiniti sve da se za vrijeme njezinog predsjedanja postigne dogovor, ali i adekvatno zaštite njezini interesi.
 
Tijekom posjeta Dubrovniku, u prigodi Dana Grada i Feste svetoga Vlaha, premijer Plenković podsjetio je na sve što je tijekom ovoga mandata Vlada u partnerstvu sa županijom i gradom učinila za jug Hrvatske – od izgradnje Pelješkoga mosta, cestovne i lučke infrastrukture, do brojnih drugih mjera za što bolje uključenje juga s ostatkom Hrvatske.
 
Vlada snažno podržala organizaciju projekta Rijeka EPK
 
Čestitao je Rijeci na otvaranju Europske predsjednice kulture poručivši da nema mjesta nekim špekulacijama koje su se pojavile o eventualnoj rezervi Vlade prema tom važnom događaju.
 
Naglasio da je Vlada proteklih nekoliko godina, ne samo financijski, snažno poduprla organizaciju toga projekta te da su na otvorenju bili ministrica Nina Obuljen Koržinek i ministri Gari Cappelli i Oleg Butković te njegov savjetnik akademik Kusić.
 
"Veselimo se da će sljedećih mjeseci Rijeka biti središte brojnih kulturnih aktivnosti", poručio je najavivši da će neke od njih i osobno posjetiti.
 
Premijer Plenković ovoga je tjedna primio i predsjednika Europskog revizorskoga suda Klausa-Heinera Lehnea, s kojim je bila i hrvatska članica toga Suda Ivana Maletić.
 
Govoreći o ulozi Europskoga revizorskoga suda kazao je da taj Sud kontrolira kako se troše europska sredstva te savjetuju institucije država članica kako da bolje planiraju proračun, kako da pojednostavljuju procedure i budu učinkovitiji u upravljanju sredstvima koja su na raspolaganju.
 
Izdvojio je i Međunarodnu konferenciju "Ljudsko bratstvo – temelj sigurnosti i mira u svijetu", koju je organizirala Liga muslimanskoga svijeta u suradnji s Mešihatom Islamske zajednice u Hrvatskoj i Hrvatskom biskupskom konferenciji.
 
Premijer Plenković kazao je da se radi o velikom skupu međureligijskoga dijaloga koji se temelji na Povelji o ljudskom bratstvu koju su papa Franjo i veliki Imam kairskog sveučilišta Al-Azhar potpisali 4. veljače prošle godine.
 
Dodao je da je dobro da je Hrvatska, baš u vrijeme svoga predsjedanja Vijećem EU-a, bila domaćin jednog takvog događaja.



Pisane vijesti | Andrej Plenković