Vlada uputila u saborsku proceduru sedam zakonskih prijedloga iz paketa usklađivanja s europskim zakonom

ZAGREB, 15. svibnja 2008. (Hina) - Hrvatska Vlada s današnje je sjednice u saborsku proceduru uputila sedam zakonskih prijedloga iz paketa usklađivanja s europskim zakonom, a prihvatila je i još četiri dokumenta koji su dio usklađivanja s EU.

Vlada je tako Saboru poslala i izmjene Zakona o obveznim i stvarnopravnim odnosima u zračnom prometu kojima uz ostalo regulira i prava putnika u zračnom prometu, te detaljno reguliraju prava osoba s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću.

Predloženim se izmjenama, kaže ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, ide na ruku putnicima.

Izmjene detaljnije reguliraju i prava putnika i visina naknada u slučaju otkazivanja ili dužeg kašnjenja leta, ili uskraćivanja ukrcaja, te u nekim slučajevima za to predviđaju i kompenzacije, odnosno odštete od 250, 400 ili 600 eura (u kunskoj protuvrijednosti).

Regulirani su također i slučajevi u kojima putnici zbog primjerice otkazivanja leta mogu odabrati da li će prihvatiti druge letove ili se odlučiti za naknadu i to, po novome cijelog iznosa vrijednosti karte, odnosno cijene koju su za nju platili (do sada povrat do 25 posto cijene).

U slučajevima dužeg kašnjenja leta zračni prijevoznik bio bi dužan putnicima osigurati hotelski smještaj jednu, dvije ili više noći, a ne kao do sada samo jednu noć. Uz to, putnici bi u tom slučaju imali pravo i na dva besplatna telefonska poziva, telefaks poruke, elektroničke poruke.

U paketu "europskih zakona" su i prijedlozi kojima bi Sabor potvrdio mnogostrani sporazum između Europske zajednice i njenih država članica te još desetak europskih zemalja o uspostavi Europskog zajedničkog zračnog prostora, prijedlog izmjena Zakona o eksplozivnim tvarima, izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju zaštite zdravlja na radu, te prijedlog zakona o upravnoj inspekciji.

Saboru je predložen i zakon o suzbijanju diskriminacije koji se odnosi na sve vidove diskriminacije, od spolne, rasne, nacionalne do socijalne, bračne, obiteljske i dr.

Prijedlog predviđa i da krovno neovisno tijelo za suzbijanje diskriminacije bude Ured pučkog pravobranitelja, te predviđa tri vrste tužbe - za utvrđivanje diskriminacije, za zabranu diskriminacije, te za naknadu nematerijalne štete zbog diskriminacije.

Zakon bi se primjenjivao od 1. siječnja 2009. i u toj bi godini za njegovu provedbu trebalo osigurati dva milijuna kuna.

Vlada je prihvatila i plan ovogodišnjeg poslovanja Hrvatske lutrije, a predsjednica Uprave lutrije Vesna Bakran najavljuje daljnji rast prometa i financijskih pokazatelja, rast prometa od lutrijskih igara na sreću za 0,58 posto, na 751 milijun kuna, od kladioničkih igara promet od 300 milijuna kuna, što je 11,71 posto više nego 2007., rast prometa od casina i automat klubova za 25,7 posto, na 166 milijuna.

Ukupne obveze Hrvatske lutrije prema državnom proračunu u ovoj se godini procjenjuju na 279,9 milijuna kuna, što je 7,2 posto više nego prošle godine, a predviđen je i rast sredstava za financiranje programa organizacija sukladno zakonskim odredbama.

"To me veseli, ali ono prije ne, jer ima puno ljudi koji upadnu u ovisnost", kazao je premijer Ivo Sanader upozoravajući na problem ovisnosti o klađenju i igrama na sreću.



Pisane vijesti