Vladi je važan razvoj Gorskog kotara, posebno ćemo skrbiti da sva područja Hrvatske imaju iste uvjete

  • Slika /Vijesti/2019/08 kolovoz/23 kolovoz/ECpvo33XUAAzxfI.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je posjetio tvrtku Cedar d.o.o. u Vrbovskom i sastao se s gradonačelnikom Draženom Mufićem i predstavnicima tvrtke na čelu s direktorom Darkom Prodanom.

Nakon sastanka, obišli su gradilište primarnog pogona koji je najveći i najmoderniji pogon za obradu tvrdog drva u Europi, pogon za obradu suhe robe, kontejnerski terminal sa željezničkim industrijskim kolosijekom te kogeneracijsko postrojenje na biomasu, sušioničkih kapaciteta.

Uz predsjednika Vlade bili su ministrica poljoprivrede Marija Vučković, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Majda Burić te predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

Premijer Plenković  je u izjavi za medije kazao da je tvrtka Cedar otvorila ogroman broj radnih mjesta, koja danas ima 350 zaposlenika. „To je sjajan koncept za Gorski kotar, bitno je da postoje gospodarski subjekti koji mogu jamčiti ljudima posao i mogu generirati gospodarski rast“, rekao je i dodao da je Cedar moderno postrojenje, ustrojeno po svim najnaprednijim tehnološkim standardima u Europi te 100 posto izvozno orijentirana kompanija.

Tvrtka Cedar sa 350 zaposlenika sjajan koncept za Gorski kotar

 „Vjerujem da će daljnja aktivnost Cedra pridonijeti razvoju u Vrbovskom i šire u Gorskom kotaru, pa čak i dijelu Like“, zaključio je.

Premijer je naglasio je da Vlada radi na smanjivanju izvoza sirovina, to jest porastu izvoza prerađevina i visoko sofisticiranih proizvoda. „Upravo ovakvim kontaktima s proizvođačima želimo vidjeti koliko toga se zaista prerađuje u Hrvatskoj, što su naši finalni proizvodi, a koliko toga ide za izvoz“, dodao je.

„Tu smo da uputimo poruke koje su važne za ovaj dio Hrvatske i Primorsko-goranske županije“, nastavio je i rekao da je učinjen veliki iskorak Zakonom o brdsko-planinskim područjima, Zakonom o potpomognutim područjima te Zakonom o financiranju lokalne i regionalne samouprave. Spomenuo je još i povećanje postotka od šumskog doprinosa, a to sve je omogućilo lokalnim jedinicama da bolje pomažu gospodarski razvoj na svom području. Kao primjer, naveo je Grad Vrbovsko u kojem je brojne posrnule gospodarske subjekte kupovao sam Grad kako bi održao intenzitet gospodarskih aktivnosti.

Što se tiče davanja za socijalna pitanja, premijer je posebno istaknuo projekt  „Zaželi – program zapošljavanja žena“ preko kojeg se zaposlio niz žena starije životne dobi, koje su se ponovno uključile u tržište rada. „Vlada će, kao što inače čini, posebnu skrb voditi o onim područjima Hrvatske gdje uvjeti nisu objektivno isti“, rekao je.

Nakon što je donijet Zakon o brdsko-planinskim područjima, predsjednik Vlade je kazao da Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije radi na programu mjera za razvoj brdsko-planinskih područja, a Vlada će o njemu na sjednici raspravljati tijekom ove godine.

Vlada jasno i odlučno osudila incidente

Na pitanje o današnjoj izjavi saborskog zastupnika Milorada Pupovca koji nije zadovoljan pozicijom srpske manjine u Hrvatskoj, premijer Plenković je naglasio da su on osobno i Vlada vrlo oštro i momentalno osudili incidente koji su se dogodili na Supetru, Viškovu te ovaj zadnji u Kninu.

Premijer je istaknuo da je u trenutku formiranja vlade inzistirao da svi zastupnici manjina u Hrvatskom saboru budu dio parlamentarne većine.

"Želio sam da manjine budu dio parlamentarne većine u zemlji koja je riješila sva svoja strateška ključna pitanja, od slobode, demokracije, reintegracije okupiranog teritorija, mira, pozicioniranja u NATO-u i Europskoj uniji, do funkcioniranja institucija. Mi moramo djelovati kao jedan samopouzdan narod koji cijeni postojanje manjina u svojoj zemlji i štiti njihova prava", poručio je Plenković.

Podsjetio je da je Vlada na jučerašnjoj sjednici donijela Odluku o provedbi Programa za financiranje projekata lokalne infrastrukture, ruralnoga razvoja te poticanja poduzetništva i obrta na područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina. Premijer je pojasnio da riječ o natječajima ministarstava regionalnoga razvoja, gospodarstva i poljoprivrede koji se odnose isključivo na manjine.

Ravnatelj policije danas u Kninu

Premijer Plenković izvijestio je da je jutros održao sastanak s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem i ravnateljem SOA-e Danielom Markićem na kojem je dogovoreno da ravnatelj policije Nikola Milina ode danas u Knin.  

"Želimo da se svi resursi hrvatske policije angažiraju. Smatram da treba poduzeti sve da se ti počinitelji otkriju, kazne i sankcioniraju", poručio je Plenković.

Na upite novinara ponovio da je jasno osudio te incidente. "Na takva djela trebaju reagirati institucije koje su za to zadužene. Kao političar i predsjednik Vlade vrlo sam jasno, odlučno i decidirano osudio taj incident", zaključio je premijer Plenković.

Pisane vijesti