Vodstvo KK Zadar neka pokaže brigu pozivom na cijepljenje. Ova slika i poruka na početku turističke sezone nije dobra

Slika /Vijesti/2021/lipanj/07 lipnja/Beroš D.Galić_Vlada RH.jpg

Ministar zdravstva Vili Beroš, nezadovoljan zbog puštanja navijača u dvoranu Višnjik u Zadru u subotu, unatoč zabranama Stožera, pozvao je vodstvo košarkaškog kluba Zadar da pokaže istinsku brigu za navijače i sugrađane pozivom na cijepljenje. Ministar Davor Božinović naglasio je da su inspektori civilne zaštite donijeli rješenje kojim će se kazniti organizatori.

“Ovo što se događalo na košarkaškoj utakmici u subotu u Zadru velika je pljuska svim našim nastojanjima da smanjimo broj zaraženih od covida-19. Bojim se da će za tjedan ili dva stići račun za tu nepromišljenost u obliku većeg broja oboljelih u toj, za hrvatski turizam, važnoj destinaciji", istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš komentirajući upad navijača zadarskog košarkaškog kluba ušli u dvoranu iako to još nije dozvoljeno.

Budući da je šteta već učinjena, ministar očekuje od vodstva zadarskog košarkaškog kluba da učini pozitivan korak prema istinskoj brizi za svoje navijače i sugrađane.

“Ako im je istinski stalo do navijača i simpatizera svog kluba i žele ih i ubuduće na svojim utakmicama, neka ih pozovu da dođu u dvoranu u istom broju na cijepljenje. Mi smo cjepivo osigurali, naši liječnici su spremni, pa hajde, cijepimo se da bismo zajedno opet mogli u sigurnosti biti na tribinama i navijati za svoje klubove", poziva Beroš u priopćenju.

Ističe da je i sam ljubitelj sporta, ali kao najodgovorniji za zdravlje hrvatskih građana želi da svi skupa damo doprinos zdravstveno sigurnijoj budućnosti.

“Glavna turistička sezona je pred vratima, važna nam je radi gospodarstva i svih naših građana i ovakvi i slični ispadi, poput gužvi preko vikenda na mnogim gradskim trgovima i pred ugostiteljskim objektima, ne doprinose tome”, poručuje ministar zdravstva.

Kazna organizatorima zbog velikog broja navijača u Zadru

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se na puštanje velikog broja navijača na subotnjem finalu košarkaškog prvenstva između KK Zadar i KK Split u zadarskoj dvorani Višnjik. Naglasio je da su inspektori civilne zaštite donijeli rješenje kojim će se kazniti organizatori.

''Ova slika i poruka na početku turističke sezone nije dobra. Moramo biti svjesni da nas prate vlade i druge nadležne institucije zemalja koje su naše tržište. Ukoliko vam slika o velikom broju okupljenih u zatvorenom prostoru ode u neke zapadne zemlje, možete računati da ste time odbili dio ljudi da dođu u Hrvatsku. To je suprotno od onog što mi radimo. Turisti će se prije svega odlučivati za sigurne destinacije, a svi znamo koliko je turizam bitan za Hrvatsku'', ocijenio je.

Božinović je dodao da je proteklog vikenda u Hrvatsku ušlo oko 5000 stranih gostiju s važećim digitalnim potvrdama o cijepljenju.

U Hrvatskoj 43 nova slučaja zaraze koronavirusom, utrošene 1.903.673 doze cjepiva

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 43 nova slučaja zaraze koronavirusom od 1989 testiranih, a pet osoba je umrlo, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 1243. Među njima je 580 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 49 pacijenata.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 357.608 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8091 osoba umrla. Ukupno su se oporavile 348.274 osobe od toga 277 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 7998 osoba.

Do danas je ukupno testirano 2.047.218 osoba, od toga 1989 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 6. lipnja utrošene su 1.903.673 doze cjepiva. Dosad je 1.338.154 osobe cijepljene s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 565.519 primilo obje doze. Na dan 6. lipnja utrošena je 1581 doza cjepiva, navodi Nacionalni stožer civilne zaštite.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Davor Božinović