Vojno-redarstvena operacija Maslenica dokaz spremnosti i zajedništva Hrvatske u obrani domovine

  • Slika /Vijesti/2024/Siječanj/22 siječanj/PSX_20240122_112232.jpg

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u Zadru je istaknuo da je Vojno-redarstvena operacija Maslenica bila dokaz spremnosti i zajedništva Hrvatske u obrani domovine. "Zahvalni smo svim hrvatskim braniteljima, a na poseban način iskazujemo zahvalu i poštovanje obiteljima čiji su sinovi poginuli u operaciji Maslenica, kao i u cijelom Domovinskom ratu“, naglasio je.

Budnicom i mimohodom pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova u Zadru je započela središnja proslava 31. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, velike oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu u kojoj je oslobođen veliki dio zadarskoga zaleđa.
 
Središnje obilježavanje održalo se pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova te u organizaciji Zadarske županije i Grada Zadra.
 
Uz ratne zapovjednike i sudionike VRO Maslenica te obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih stradalnika, obilježavanju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Rade Šimičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, predstavnici MORH-a, OSRH i MUP-a, župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Zadra Branko Dukić, zastupnici u Hrvatskom saboru, predstavnici Hrvatske vojske i policije, župani i gradonačelnici te predstavnici udruga iz Domovinskog rata.
 
Maslenica je bila jasna poruka da možemo obraniti i osloboditi svoju zemlju
 
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je kako je operacija Maslenica bila jasna poruka da smo sposobni obraniti i osloboditi svoju zemlju. „Moramo se prisjetiti svih strahota koje smo proživjeli uslijed Miloševićeve velikosrpske agresije na Hrvatsku i svih stradanja od Dubrovnika do Vukovara, kao i ovdje zadarskog zaleđa i grada Zadra. Moramo se prisjećati svega što se događalo u tim godinama, kao i odlučnosti prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, načelnika Glavnog stožera generala Janka Bobetka, zapovjednika generala Ante Gotovine i svih drugih zapovjednika, ali na poseban način hrabrih hrvatskih branitelja“, rekao je ministar.
 
Istaknuo je da je VRO Maslenica bila dokaz spremnosti i zajedništva Hrvatske u obrani domovine. „Prije 31 godinu ovdje smo pokazali našu snagu i našu spremnost. Deblokirali smo Zadar i odbacili neprijatelja. Svjedočili smo kolike je strahote neprijatelj činio prema gradu Zadru i ponosni smo na sve što smo učinili i tada, a i poslije toga u oslobodilačkim operacijama da bismo konačno u Oluji oslobodili naš teritorij, a mirnom reintegracijom hrvatskoga Podunavlja dovršili proces povratka okupiranih područja,“ poručio je Medved.
 
Zahvalnost hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima
 
Ministar je iskazao zahvalnost na doprinosu hrvatskim braniteljima i obiteljima koji su ostali bez svojih najmilijih. „Zahvalni smo svim hrvatskim braniteljima, a na poseban način iskazujemo i zahvalu i poštovanje obiteljima čiji su sinovi poginuli u operaciji Maslenica, kao i u cijelom Domovinskom ratu. Upravo inspirirani njihovom hrabrošću danas u Vladi činimo ogromne napore kako bi hrvatski branitelji bili vrednovani i kako bi bili cijenjeni prema onome što su zaslužili u obrani i oslobađanju svoje domovine“, rekao je.
 
Pitanje vojnog roka je složeno, uskoro ćemo izaći s prijedlogom
 
Odgovarajući na pitanja novinara o ponovnom uvođenju vojnog roka, ministar Medved je kazao kako se na tome intenzivno radi, analiziraju se obvezni segmenti jer je riječ o složenom procesu, a idućih tjedana će se izaći pred javnost s prijedlogom rješenja.
 
Poručio je kako je sigurnost proces koji se stalno sagledava, a sigurnosni rizici i odgovori na njih uvijek su tu.
 
Vlada svakodnevno radi na jačanju sigurnosnih sastavnica i sustava domovinske sigurnosti, a pitanje vojnog roka je stalno prisutno, istaknuo je, podsjetivši da je Hrvatska zadržala dragovoljni vojni rok.
 
Pozvao je mladiće i djevojke da se jave na dragovoljno služenje vojnog roka, uz napomenu da je na Vladi i njegovom ministarstvu osmišljavanje modula kako motivirati mlade za to.
 
"Što se tiče obveznog segmenta, to detaljno analiziramo, uvažavajući okolnosti i postignuća koja bismo time imali, ali vodeći računa i o gospodarskom segmentu i financijama. Radi se o složenom procesu pa me čude određeni ljudi kad vrlo brzo izbacuju rješenja", rekao je.
 
Ministarstvo obrane predložit će Vladi module koje bi ugradili vezano uz pripremu mladih, najavio je Medved, bilo da se radi o postupanjima zbog posljedica klimatskih promjena, elementarnih nepogoda, stanja katastrofa ili ratnih ugroza. 
 
Poručio je, također, kako će idućih tjedana izaći pred hrvatsku javnost s prijedlozima rješenja, vodeći računa o cjelovitosti, ali i o rizicima s kojima se Hrvatska suočava.
 
Sigurnosna platforma se u cijelom svijetu izrazito promijenila u protekle dvije godine, stoga sagledavamo u kojem smjeru će se to odvijati.
 
Izvor: MHB/Hina

Foto: MORH

Pisane vijesti