Vučković: Digitalizacija u poljoprivredi nosi napredak i rast produktivnosti

​Digitalizacija u poljoprivredi važna je zbog nedostatka radne snage i zbog toga što donosi napredak i rast produktivnosti te podiže atraktivnost ostanka u ruralnom području, ocijenila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Osijeku otvarajući konferenciju o novim tehnologijama u agraru AgroRocks 2022.
 

Ministrica je tom prilikom istaknula i da je nakon brojnih tehničkih sastanaka s Europskom komisijom dobivena pozitivna informacija o planu Hrvatske za iduće programsko razdoblje do 2027. godine.
 
"Osigurano je 35 milijuna eura za provođenje digitalizacije i stvaranje jedinstvenog sustava znanja, koje bi se lako trebalo prenositi do poljoprivrednika, od čega je 30 milijuna eura iz fondova. Što se, pak, tiče Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, tu je planirano oko 6,6 milijuna eura za provođenje digitalne transformacije i to u smislu razvijanja pametne poljoprivrede, sustava sljedivosti i učinkovitih javnih usluga", kazala je.
 
Poručila je da će se digitalizaciji poljoprivrede nastojat doprinositi i nacionalnim mjerama, a pritom je ključno da sve te mjere ne budu zasebne nego da na pravi način, bolje nego dosad, uspiju povezati sve privatne i javne savjetnike, znanstvenu zajednicu i hrvatske poljoprivrednike.
Napomenula je i da je za digitalizaciju važna pokrivenost ruralnog prostora mrežom širokopojasnog interneta. "U Europi je pokrivenost širokopojasnim internetom u prosjeku na razini 86 posto urbanog i oko 60 posto ruralnog prostora, a kod nas je pokrivenost ruralnog prostora zasad na 40 posto", procijenila je Vučković.
 
Početkom studenoga isplata predujma potpora u visini od 1,75 milijardi kuna
 
Na upit kako će Ministarstvo poljoprivrednicima ublažiti rast cijena repromaterijala, ministrica je najavila za početak studenoga isplatu predujma potpora u visini od 1,75 milijardi kuna, kao i dvije dodatne mjere - jedna se odnosi na ublažavanje posljedica suše diljem Hrvatske, za što se sredstva osiguravaju iz državnog proračuna, a druga se financira iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj kojom će se pokušati ublažiti rast cijena energenata i drugih inputa.
 
Također, apostrofirala je i program sufinanciranja rasta troškova energije hrvatskim prerađivačima, ponajprije namijenjen za primarnu poljoprivrednu proizvodnju i osobito male i srednje proizvođače te program mjera za prerađivače.
 
Ravnateljica HAPIH-a Darja Sokolić kazala je da nove tehnologije i digitalizacija pomažu na putu postizanja sigurne hrane, koja je dostupna svima i u ekonomskom, i u nutritivnom i u količinskom pogledu.
 
Sustavima navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta neophodna digitalizacija
 
Osječko-baranjski župan Ivan Anušić poručio je da je Županija spremna za budućnost, istaknuvši pritom sustave navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta, kojima je neophodna digitalizacija.
 
"Digitalizacija je u svim porama života preuzela ogromnu ulogu i stoga mora zaživjeti i u poljoprivredi", rekao je dodajući kako sve to treba raditi u suradnji s poljoprivrednicima, koje treba educirati te im ponuditi tu tehnologiju, jer će im olakšati rad i unaprijediti  proizvodnju.
 
Konferencija AgroRocks okupila najznačajnije domaće aktere iz područja digitalizacije agrara
 
Konzultantica u poljoprivredi i prehrambenoj industriji Zvjezdana Blažić ocijenila je da Hrvatska u ovom trenutku nema digitaliziranu poljoprivredu. Najbitnijim ističe projekt pametne poljoprivrede.
 
"Uz digitalizaciju procesa u poljoprivredi, produktivnost je moguće podići u kraćem roku nego što mi to sada činimo. Godinama ulažemo znatna sredstva kroz razne vidove potpora, a da produktivnost zapravo nismo podigli. To i jeste naš problem u odnosu na konkurentnost prema ostalim europskim proizvođačima", zaključila je Blažić.
 
AgroRocks, konferencija o novim tehnologijama u agraru okupila je najznačajnije domaće aktere iz područja digitalizacije agrara u organizaciji informacijskog sustava Agrokluba, uz pomoć Društva agrarnih novinara Hrvatske i partnera - Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije te Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.
 
Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Marija Vučković