Vučković na Vijeću ministara o štetama na poljoprivrednim površinama

Slika /Vijesti/2023/Srpanj/26 srpnja/IMG-dbf75c4dc473cc2448f60ed0590c6499-V.jpg

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva održanom jučer u Bruxellesu izvijestila je o štetama na poljoprivrednim površinama uzrokovanim olujnim nevremenima, ali i o pojavi afričke svinjske kuge.

Bilo je to prvo Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva pod španjolskim predsjedanjem. Već redovna, a Hrvatskoj najvažnija točka dnevnog reda bila je stanje na tržištu poljoprivrednih proizvoda.
 
Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Januzs Wojciechowski ministrima je prezentirao procjene žetve i projekcije utjecaja ovogodišnjih klimatskih uvjeta za buduće razdoblje. S geopolitičkog aspekta, kako je rečeno, na tržište najviše utječe rat u Ukrajini kao i povlačenje Rusije iz pregovora o produljenju Crnomorske rute.
 
Ministrica Vučković je izvijestila ministre i Komisiju o katastrofalnim posljedicama olujnih nevremena na hrvatsku poljoprivredu, ali i o pojavi afričke svinjske kuge.
 
Na margini Vijeća, Vučković je o afričkoj svinjskoj kugi te drugim temama od zajedničkog interesa razgovarala na bilateralnim sastancima s kolegama ministrima iz Njemačke, Slovačke i Mađarske.
 
Od ostalih tema, Vijeće je razmotrilo studiju Komisije kojom se dopunjuje procjena učinka prijedloga uredbe o održivoj uporabi pesticida za koju Hrvatska smatra da se treba detaljno raspraviti na stručnoj razini.
 
Hrvatska je pritom informirala Vijeće o nacionalnoj procjeni učinaka koju je izradila Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti