Vučković o prosvjedu svinjogojaca: Hrvatska Vlada ne reagira na ultimatume

Slika /Vijesti/2023/Studeni/27 studenog/Vučković press.jpg

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković gostovala je u Dnevniku Nove TV gdje je, na upit hoće li otići u Slavoniju kako traže svinjogojci, poručila da hrvatska Vlada ne reagira na ultimatume, dodajući  da to ne bi podržala ni većina Hrvatske.

"Hrvatska Vlada, Ministarstvo poljoprivrede je dužno pomagati svinjogojcima, svim poljoprivrednicima, reagirati na njihove potrebe, ali nikako ne na ultimatume. Mi smo u Slavoniji vrlo često. Slavonija je prehrambena kičma Hrvatske zato ima dostojnu pažnju Vlade putem Razvojnog sporazuma, putem mnogih projekata za razvoj", poručila je.

Osvrnula se i na riječi prosvjednika Tomislava Pokrovca.

"Gospodin Pokrovac može reći što god želi. Svi članovi Vlade podržavaju hrvatske poljoprivrednike, smatraju ih strateški važnim. Svi razumijemo u kakvim problemima se nalaze svi oni kojima je otežano prometovanje te stoga reagiramo setom programa kakav još nisam vidjela u nekoj europskoj zemlji", kazala je ministrica.

Vučković smatra da neće doći do blokade prometnica i granica.

"Znam da će promet funkcionirati, za to su odgovorna druga tijela koja to uvijek uredno izvršavaju", rekla je Vučković i dodala: "Moći će se prometovati međugranično kao i uvijek."

Komentirala je i činjenicu da različita pravila vrijede od sela do sela.

"Dio teritorija je određen kao zona ograničenja, tu nema prometa svježim mesom, a nema ni klanja za vlastite potrebe", kazala je ministrica te istaknula kako je zona ograničenja određena na "temelju procjene, situacije i sukladno propisima".

"Danas vidimo da je to dobro određeno, jer se mijenjala jako malo puta. Uvijek je negdje granica", poručila je Vučković te na upit odgovorila da se prosvjednika ne boji.

"Ne bojim se, postoje legitimni predstavnici svinjogojaca, koje nitko ne treba vrijeđati. Treba uljudno razgovarati. Pozivali smo ih i ranije na sastanak, ljudi su došli, održali svoju četverominutnu predstavu, mislim da uopće tada nisu htjeli razgovarati", kazala je ministrica.

Za prosvjednika Pokrovca kaže: "Pokrovac uopće nije svinjogojac, njega nema u registru. On nema ni tu jednu svinju registriranu. To znači da krši hrvatske propise, a to je opasno u vremenima širenja afričke svinjske kuge."

Naglasila je da je u ovom trenutku bolest zajedničkim naporima svih relevantnih aktera uspješno suzbijena.

"To je bolest bez presedana po načinu širenja, po svojim ekonomskim posljedicama", dodala je Vučković.

Ministrica uvjerava da su dosadašnje mjere bile dobre, a prosvjednicima poručuje da im Vlada želi pomoći.

"Mi smo svoje ispunili. Sastanci će se održavati i sa svinjogojcima i s ratarima, ali na ultimatume se neće odgovarati", zaključila je.  

Izvor: dnevnik.hr/Vlada

Pisane vijesti | Marija Vučković