Vučković: Pomoć kako bi se našli distribucijski kanali za male poljoprivrednike

"Ministarstvo poljoprivrede trudi se pomoći malim poljoprivrednicima u pronalaženju odgovarajućih distribucijskih kanala za njihove proizvode, a zaprima se i velik broj zahtjeva za propusnice za poljoprivrednike," istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Poručila je kako u Ministarstvu razumiju taj problem te dva dana razgovaraju s Nacionalnim stožerom civilne zaštite.

"Pripremili smo prijedlog protokola koji u ovom trenutku mi u Ministarstvu poljoprivrede smatramo mogućim. No, puna je odgovornost i puno znanja na Nacionalnom stožeru pa ćemo pričekati još nekoliko sati da vidimo kakva će biti konačna odluka", istaknula je Vučković. 

Pozvala je hrvatske građane da služeći se svim kanalima, čuvajući svoje zdravlje i sigurnost, obrate pažnju na domaće proizvode "kojih ima, koji su kvalitetni, koji su certificirani i standardizirani i u koje je proteklih godina, uz pomoć EU sredstva, ali i uz nacionalne potpore uložen značajan novac".

Propusnice OPG-ovima kao fizičkim osobama

Vezano uz propusnice za poljoprivrednike, jer je nedavnom odlukom o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u pitanje dovedeno i nesmetano obavljanje poljoprivredne proizvodnje, rekla je kako su prije par dana uskladili protokol za izdavanje propusnica OPG-ovima kao fizičkim osobama.

Za propusnice su nadležni županijski civilni stožeri, no dogovoreno je da u tome sudjeluje i pomažu službe na terenu Ministarstva poljoprivrede u više od 100 ureda, kazala je Vučković.

Istaknula je kako je Ministarstvo objavilo kontakt telefone, obrazac i formu, a zahtjevi za propusnice zaprimaju se putem e-maila, telefonom ili web forme, ali i u uredima. "Dolaske u urede nismo zabranili, ali poštujemo upute epidemiologa i Nacionalnog stožera civilne zaštite," rekla je Vučković.

"Situacija se prilično uhodava i primamo velik broj zahtjeva", naglasila je.

Poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj je oko 170 tisuća, od čega 97,5 posto čine obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), rekla je ministrica Marija Vučković.

Izvor: Hina / Vlada
 

Vijesti iz medija | Poljoprivreda | Marija Vučković