Vučković: Proizvodnja i produktivnost poljoprivrede rastu

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je da poljoprivredna proizvodnja i produktivnost u poljoprivredi rastu. Podsjetila je da danas na snagu stupa proljetni paket vlade vrijedan gotovo 1,7 milijardi eura, koji se, kako je rekla, temelji se na tri stupa: zaštiti građana, poduzetništva i javnog sektora od rasta cijena energije, općenitog ublažavanja negativnog utjecaja porasta cijena i raznih potpora u kojima se ističu potpore poljoprivrednicima i ribarima.

"U mandatu predsjednika vlade Andreja Plenkovića ipak možemo svjedočiti kontinuiranom rastu poljoprivredne proizvodnje", rekla je Vučković koja je sudjelovala na skupštini u povodu 20. godišnjice Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka održanoj u Popovači.

Dodala je kako, doduše, postoje osobito ranjivi sektori unutar poljoprivrede kao što je mliječno govedarstvo, ali i nedostatna proizvodnja povrća i voća, a tu su i zapuštene poljoprivredne površine, utjecaj iseljavanja ruralnih područja i starenja stanovništva.

Zahvalila je poljoprivrednicima i istaknula značajan rast produktivnosti koja je sada, kako je rekla, 52 posto veća nego prije šest godina.

Vlada brzo i pravovremeno reagirala u krizama

To prema njezinim riječima svjedoči o vrijednom angažmanu, napretku i ulaganjima poljoprivrednika, a doprinos daju i vlada i Ministarstvo poljoprivrede te brze i pravovremene reakcije u krizama.

"Rezultati govore da smo reagirali kako treba", rekla je.

Podsjetila je da danas na snagu stupa proljetni paket vlade vrijedan gotovo 1,7 milijardi eura, koji se, kako je rekla, temelji se na tri stupa: zaštiti građana, poduzetništva i javnog sektora od rasta cijena energije, općenitog ublažavanja negativnog utjecaja porasta cijena i raznih potpora u kojima se ističu potpore poljoprivrednicima i ribarima.

"Cijene se ne mijenjaju, ostaju za građane i javni sektor iste kao što su bile. Dakle, građani, kada se osvrnemo na jesen, a isto tako sada i na proljeće, uopće ne osjećaju efekt svega onoga što se oko nas događalo i što je uzrokovalo veliki porast troškova u svim dijelovima EU-a odnosno Europe", ustvrdila je.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Marija Vučković