Vučković: Stagnacija svinjske kuge u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Slika /Vijesti/2023/Listopad/16 listopada/Vučković 4.jpg

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković danas je u Varaždinu izjavila da je u Vukovarsko-srijemskoj županiji zabilježena stagnacija bolesti afričke svinjske kuge te da za vikenda nije bilo novih sumnji vezanih uz tu bolest u Osječko-baranjskoj županiji, gdje su dosad eutanizirane 83 svinje.

„Za vikend nemamo novih sumnji, no pričekat ćemo današnje podatke. Riječ je o tri naselja u Općini Semeljci, a što se tiče Vukovarsko-srijemske županije, tu je broj poznat, mi transparentno komuniciramo i možemo reći da sada već desetak dana bilježimo određenu stagnaciju u toj županiji, par slučajeva dnevno”, kazala je Vučković.

Poručila je da ljudi ipak trebaju biti oprezni i strogo poštivati naredbu za suzbijanje ASK i veterinarske preporuke. Ministrica je dodala da će se meso od svinja bez kliničkih slika, bez ikakvih sumnjivih pokazatelja moći koristiti dok vrijedi regulativa.

Na novinarsku primjedbu vezanu uz sastanak u Budimcima gdje je, navodno, svinjogojcima rekla da za bolest u Vukovarsko-srijemskoj županiji nije kriva, ali da će ulazak te bolesti u Osječko-baranjsku županiju biti njezina odgovornost, ministrica je kazala da je riječ o krivom citatu.

„To uopće nisam rekla. Mislim da sam se izjasnila, i to je potpuno krivo citiranje moje izjave. Mi smo se malo osvrtali na sve ono što smo radili u Osječko-baranjskoj županiji, što možda nije bilo dovoljno poznato. Osječko-baranjsku županiju smo odmah na početku proglasili zonom visokog rizika, dakle odmah je uspostavljena suradnja s nadležnom policijskom upravom i u toj županiji”, kazala je Vučković.

Podsjetila je da je na početku epidemije u Vukovarsko-srijemskoj održan sastanak s predstavnicima Županije, poslani su materijali i letci i podaci o kategorijama gospodarstava.

„zahvalili smo Županiji na dodatnoj podršci našim naporima. Naravno da je tada već osnovan i lokalni stožer kojem je na čelu veterinarski inspektorat pa sam se nastavno na neke određene konstrukcije malo ironično osvrnula i rekla 'meni se čini da će, ako virus ne uđe u Osječko-baranjsku županiju svatko biti zaslužan, osim Ministarstva poljoprivrede, a ako uđe, bit ću kriva ja'. To je moja izjava”, poručila je.

Ministrica Vučković u Varaždin je došla na promociju nacionalnog sustava kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda - Dokazana kvaliteta za priznatu oznaku - Dokazana kvaliteta za mlijeko i mliječne proizvode te će obići proizvodni pogon Vivis varaždinske tvrtke.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti