Vučković: Za mlade i male poljoprivrednike te razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti 94 milijuna kuna

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala je u srijedu 400 novih ugovora iz Programa ruralnog razvoja, vrijednih 94 milijuna kuna, namijenjenih za mlade i male poljoprivrednike te razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti.

Riječ je o 90 ugovora namijenjenih financiranju za tipove operacije 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima, zatim 271 ugovor za operaciju 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava i 39 ugovora za operaciju 6.4.1. Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima.

Ugovore je u ime Agencije potpisala ravnateljica Agencije Matilda Copić, a potpisivanju je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, istaknuvši da su te mjere važne, jer doprinose opstanku hrvatske poljoprivrede, razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, generacijskoj obnovi i omogućuje potpore za nepoljoprivredne djelatnosti kao što su ruralni turizam, razvoj ugostiteljstva, očuvanje i razvoj tradicijskih vještina.

Navela je i da je dosad ugovoreno više od 70 posto dostupnih sredstava iz Programa ruralnog razvoja, a isplaćeno više od 40 posto. Pozvala je poljoprivrednike na udruživanje, korištenje inovacija i sredstava iz EU fondova.

Vučković je istaknula i kako hrvatsku poljoprivredu očekuju i dalje brojni izazovi, no kako valja naglasiti da su se na kraju 2018. osjetili neki pomaci - i u obujmu i u korištenju europskih sredstava, a pomaci se odnose i na brži rast izvoza od uvoza. "Rano je govoriti o trendu, ali mi u Ministarstvu ćemo učiniti sve da to ne bude slučajnost", kazala je. 

Prihvatljivi korisnici u operaciji Potpora mladim poljoprivrednicima su mladi poljoprivrednici stariji od 18 i mlađi od 40 godina (dan prije navršavanja 41 godine starosti) na dan podnošenja zahtjeva za potporu te su po prvi put ostvarili status nositelja/odgovorne osobe poljoprivrednog gospodarstva, ali ne duže od 24 mjeseca prije podnošenja zahtjeva za potporu.
Ukupno je s današnjim danom izdano 1.367 ugovora s iznosom potpore od 473,3 milijuna kuna, navode iz Ministarstva.

U operaciji Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava prihvatljivi korisnici su poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednika, ekonomske veličine iskazane u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva od 2.000 eura do 7.999 eura.
Ukupno je s današnjim danom za tu operaciju izdano 4.260 ugovora s iznosom potpore od 476,79 milijuna kuna.

U operaciji Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima prihvatljivi korisnici su poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednika najmanje godinu dana, koja razvijaju postojeće nepoljoprivredne djelatnosti.
Za tu je operaciju s današnjim danom izdan 41 ugovor s iznosom potpore od 40,08 milijuna kuna.

Vezano uz iskorištenost Programa ruralnog razvoja, iz Ministarstva navode da je dosad na raspolaganje poljoprivrednicima i drugim korisnicima stavljeno 97 posto, odnosno 17,5 milijardi kuna raspoloživih sredstava, ugovoreno je 70 posto odnosno 12,6 milijardi kuna, a isplaćeno 40 posto odnosno 7,3 milijarde kuna raspoloživih sredstava.

(Izvor: HINA, Vlada)
 
 
 

Pisane vijesti