Vučković za Novu TV: Cijene već nadziremo, činit ćemo to još detaljnije i dokad god bude trebalo

Cijene osnovnih sirovina stabiliziraju se već mjesecima na svjetskim tržištima, no to se na domaćem terenu još nije reflektiralo, poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković i za Dnevnik Nove TV te kazala dokad će trajati nadzor cijena u Hrvatskoj.
 

Vlada je zadužila Ministarstvo poljoprivrede da prikupi podatke o kretanju cijena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a sve u cilju pripreme izmjena odgovarajućih propisa i drugih akata Vlade kako bi se bolje zaštitili potrošači.
 
''Mi već pratimo cijene, imamo tržišno-informacijski sustav u poljoprivredi. Temeljem vladina zaključka nadogradit ćemo naš sustav praćenja, proširiti krug obveznika dostave podataka te vrste i količine proizvoda koje pratimo'', kazala je ministrica u razgovoru s reporterom Hrvojem Krešićem.
 
Na svjetskim tržištima stabiliziraju se cijene osnovnih sirovina
 
Što se tiče rasta cijena, Vučković je kazala kako znaju da je inflacija imala utjecaja, ponajprije pogonjena vanjskim faktorima, no: ''U posljednje vrijeme se može na vanjskom tržištu primijetiti pad cijena koji se nakon određenog vremena trebao reflektirati i na domaćem tržištu. Međutim, to se u Hrvatskoj još uvijek zasad ne događa''. 
 
''Cijene na početku lanca nisu rasle tako kao na izlaznom kraju''
 
Istaknula je da se cijene osnovnih sirovina stabiliziraju već mjesecima na svjetskim tržištima i dodala: ''Mi ćemo popratiti još detaljnije ovaj sustav i izvijestiti javnost o nalazima''.
 
Cijene će, naglasila je, pratiti kao što su i dosad pratili, trajno, do kada god to bude potrebno, a u ovom trenutku još detaljnije nego ranije: ''Naši preliminarni nalazi pokazuju da cijene na strani proizvođača u lancu nisu ipak tako rasle tako kao što su rasle na izlaznom kraju lanca.
 
Ministrica je poručila da će pratiti pregovaračku snagu naših proizvođača i zaštititi poljoprivrednu proizvodnju te neće dopustiti ugrožavanja važnih nacionalnih strateških ciljeva i ustrajat će na provođenju načela solidarnosti u hrvatskom društvu.
 
Što se tiče crnih lista, kazala je da se o tome ne govori i odbacila kritike oporbe te podsjetila da se nijedna Vlada dosad nije suočavala s toliko različitih izazova. 
 
Izvor: Vlada / Nova TV

Pisane vijesti | Poljoprivreda | Marija Vučković