Vučković: Zahtjevi koji ne pridonose suzbijanju bolesti ne mogu se prihvatiti

Slika /Vijesti/2023/Studeni/22 studenog/Marija Vučković AsadaVlada.JPG

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković gostovala je u emisiji Hrvatskog radija " A sada Vlada".

Komentirala je, među ostalima, zahtjeve i za danas najavljene prosvjede svinjogojaca.
 
Kazala je da se moraju poštivati propisi. "U situaciji kada imamo tešku ekonomsku bolest koja se jako širi, takve uvjete uzgoja i takvu situaciju u okruženju, osim što moramo poštivati sve propise moramo donositi dodatne odluke kako bi suzbili bolest i oporavili svinjogojstvo. Mi u ovom trenutku spašavamo hrvatsko svinjogojstvo i zahvaljujemo svima koji tome pridonose", poručila je Vučković.
 
Razgovaramo sa svima
 
Ministarstvo uvijek prima sve ljude na razgovore, osobito nastoji uvažiti preporuke Saveza, Komora, one koje legitimno zastupaju veći broj poljoprivrednika, ali prima i pojedinačne, rekla je.
 
Istaknula je kako se zahtjevi koji ne pridonose suzbijanju bolesti ili su suprotni regulativi se ne mogu prihvatiti, a da se sve drugo uvijek ima prilike za popraviti, pa tako i Ministarstvo poljoprivrede.
 
Dodala je i da se na vrijeme reagiralo i da to mogu u svakom trenutku dokazati.
 
Hrvatska nastoji očuvati tradicijski uzgoj
 
Ministrica je kazala da Hrvatska nastoji očuvati tradicijski uzgoj. "Mi ga kao administracija itekako poštujemo, zato postoji kategorija 4 koja registrira na ispravan način sve one koji žele tradicijski se baviti svinjogojstvom, koji imaju otvoreni uzgoj, koji se između ostalog bave i očuvanjem autohtonih izvornih pasmina, ne ograničava se ta djelatnost, i takvih je gospodarstva do današnjeg dana oboljelo jedno", naglasila je Vučković.
 
Istaknula je kako je do sada isplaćeno sedam milijuna eura i to prema više od 1100 zahtjeva, a eutanazirano je više od 27.000 životinja.
 
Situacija s ptičjom gripom nije problematična, ali treba biti oprezan
 
Ministrica se osvrnula i na pojavu ptičje gripe.
 
Ne smatramo situaciju epidemiološki tako problematičnom, ni blizu kako je s afričkom svinjskom kugom, kazala je. Mi smo, dodala je, takvih situacija već imali proteklih godina i dobro smo se s time nosili.
 
"Treba biti oprezan. Mnoge države imaju i veće probleme nego Hrvatska. Mogu vjerovati i nadati se da će biti kao i proteklih godina kada se brzo suzbila", zaključila je Vučković.
 
Izvor: HRT/Vlada
 

Pisane vijesti | Marija Vučković