Vukovar je temelj hrvatske slobode i samostalnosti, a politika pomirbe i suživota jedina politika bitna za budućnost

  • Slika /Vijesti/2022/11 studeni/18 studeni/VRH_5427.jpg

U prigodi Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991-2022. "Vukovar – mjesto posebnog pijeteta".

''Vukovar je temelj hrvatske slobode, demokracije i samostalnosti'', rekao je premijer novinarima uoči početka komemorativnog programa. ''Drago mi je da smo danas ovdje s brojnim Hrvatima iz Hrvatske i inozemstva, koji su došli odati počast Gradu Heroju, Gradu Vukovaru”, dodao je.

Uz predsjednika Vlade u Vukovaru su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Pletić i ministar zdravstva Vili Beroš.

Predsjednik Vlade istaknuo je da je ovo prva godina da u Vukovaru nema dr. Vesne Bosanac,  po kojoj je obližnja ulica dobila ime, dok je vukovarska memorijalna bolnica dobila ime dr. Juraja Njavre.

''Njihova imena, ali i imena brojnih hrvatskih branitelja i svih žrtava Vukovara, vječno su upisana u povijest Hrvatske, u temelje naše domovine i naše slobode. Zato smo im zahvalni i zato ćemo danas još jednom ovdje u bolnici, u Koloni sjećanja, na vukovarskom groblju i na Ovčari odati počast onima koji su za Hrvatsku dali najviše'', poručio je.

Upitan za komentar na okretanje leđa mještana Škabrnje izaslanstvu u kojemu je bila i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, Plenković je naglasio da budućnost vidi jedino u politici pomirbe i suživota.

''Politika pomirbe i suživota je jedina politika koja je bitna za budućnost. U Škabrnji su počinjeni strašni zločini, razumijemo osjećaje obitelji žrtava. No, smatram da je dobro da je predstavnica SDSS-a, koja je i potpredsjednica Vlade, došla i odala počast žrtvama.''

Ustrajan rad Vlade na pronalasku nestalih osoba

Govoreći o pitanju nestalih osoba, premijer je rekao da Vlada kontinuirano radi na pronalasku svih nestalih iz Domovinskoga rata te da su u proteklih šest godina ostvareni značajni rezultati.

''Pronađeni su posmrtni ostaci mnogih nestalih, a isto tako su i mnogi identificirani. Taj proces će se nastaviti zbog poštovanja prema njima i njihovim obiteljima'', kazao je Plenković zahvalivši pritom potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu i svima uključenima u taj proces na ogromnim naporima koji su uloženi.

''Kako bi se otkrila mjesta gdje se nestali nalaze, bitno je imati suradnju onih koji o tome znaju više nego mi. A oni nisu u Hrvatskoj, nego su u Beogradu. Mi ćemo nastaviti inzistirati na pouzdanim podacima koji će zaista biti dodana vrijednost, a ne neke manje informacije kao što je bilo u prošlosti'', rekao je premijer.

Na novinarski upit komentirao je bacanje vijenaca u Dunav istaknuvši da je bitno da predstavnici Srba u Hrvatskoj iskažu poštovanje prema žrtvi Vukovara. 

''To što oni izražavaju poštovanje prema Srbima koji su poginuli u Domovinskom ratu je nešto što mi razumijemo i poštujemo'', dodao je.

U Vukovar uloženo više nego u ijedan drugi grad

Predsjednik Vlade se osvrnuo i na ulaganja u Vukovar kazavši da je država u Vukovar uložila više nego u ijedan drugi grad te podsjetio da je upravo u Vukovaru 2016. godine njegova Vlada održala svoju prvu sjednicu izvan Zagreba.

''Sve što smo tada dogovorili je realizirano - projekti od infrastrukture, obrazovanja, Memorijalnog centra do vojske koja se vratila u Vukovar, zatim cestovne infrastrukture, fiskalne decentralizacije, da ne govorim o Fondu za Vukovar čija smo sredstva stalno povećavali.''

Premijer je naglasio da je u državnom proračunu za iduću godinu za Vukovar rezervirano 10 milijuna eura.

''Ako postoji jedan grad o kojem vodimo posebno računa, onda je to Vukovar'', zaključio je Plenković.

Nakon sudjelovanja u Koloni sjećanja, predsjednik Vlade Plenković je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položio vijenac i zapalio svijeću u spomen na hrvatske branitelje i civile poginule, ubijene i nestale u agresiji na Vukovar 1991. godine.

Prisustvovao je i svetoj misi za sve pokojne i nestale u Domovinskom ratu, a potom je zajedno s Vladinim izaslanstvom položio vijenac i zapalio svijeću kod Spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari.
 

Vijesti iz medija | Andrej Plenković