Vukovar: "Socijalno partnerstvo za novi razvojni ciklus"

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vukovar_socijalno_partnerstvo_za_novi_razvojni_ciklus.jpg

Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader ocijenio je prvi dio Savjetovanja "Socijalno partnerstvo za novi razvojni ciklus" iznimno uspješnim i plodnim.

VUKOVAR, 19. veljače 2008. (Hina) - Poslodavci i sindikati približili su se dogovoru oko prijedloga Zakona o minimalnoj plaći a imaju rok od tri tjedna za dogovor oko prijepornih pitanja, socijalni će partneri uskoro razgovarati i o ulozi i financiranju Hrvatske gospodarske komore (HGK), a očekuje se i da pripreme tekst sporazuma o socijalnom partnerstvu za novi razvojni ciklus.

To su neki od zaključaka koje su usuglasili predstavnici Vlade, Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i sindikalnih središnjica na današnjem savjetovanju u Vukovaru o socijalnom partnerstvu.

Sindikati i poslodavci "vrlo su se približili" Zakonu o minimalnoj plaći, a rok da dođu do dogovora oko prijepornih pitanja je 15. ožujka, izjavio je novinarima premijer Ivo Sanader nakon prvog dijela za javnost zatvorenog savjetovanja.

"Postigne li se suglasje socijalnih partnera o tom zakonu bit će to veliki korak za Hrvatsku - pokazat ćemo da postoji spremnost za kompromis kada je riječ o općem dobru", ocijenio je Sanader.

Ako poslodavci i sindikati ne postignu dogovor to će "presjeći" Vlada, a isto bi se moglo desiti i ne dogovore li se sindikalci o Zakonu o reprezentativnosti sindikata, za što imaju rok do kraja travnja.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević rekao je da u vezi Zakona o minimalnoj plaći nema baš previše prijepornih pitanja, te istaknuo kao cilj do 1. svibnja uputiti zakon u saborsku proceduru.

Minimalna je plaća trenutno na 33 posto prosječne hrvatske plaće, a predlažemo da u određenom razdoblju ona dosegne 50 posto, kazao je.

HUP u načelu podržava donošenje zakona o minimalnoj plaći, ali osim postotka treba voditi brigu o nominalnim iznosima, kaže predsjednik HUP-a Damir Kuštrak koji je optimist kada je riječ o mogućnosti dogovora o tom zakonu.

Predstavnici Vlade, HUP-a i sindikata dogovorili su se da tema jedne od idućih sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća bude ustroj i financiranje HGK.

HUP nije protiv HGK-a, ali svakako treba reformirati i ulogu i način financiranja Komore, poručuje Kuštrak.

Sanader se nada da bi se uskoro mogao pripremiti i potpisati sporazum o socijalnom partnerstvu za novi razvojni ciklus, o čijem bi se tekstu trebala dogovoriti posebna radna skupina.

Tim bi se sporazumom, kaže Matijašević, regulirala i politika plaća u iduće četiri godine i to vezivanjem uz rast životnih troškova i produktivnosti pojedinih djelatnosti, a da to ne bude generator inflacije.

Svi smo svjesni da bez gospodarskog rasta i rasta produktivnosti nema ni povećanja plaća, ali i da plaće ne mogu pratiti stopu (gospodarskog) rasta, istaknuo je i premijer Sanader dodajući kako bi se u sporazumu trebala naći i pitanja kako jačati konkurentnost, rast zapošljavanja itd.

Socijalni partneri također su izviješteni o radu Povjerenstva za praćenje cijena, nakon što su objavljeni podaci da je inflacija na godišnjoj razini u siječnju iznosila 6,2 posto, a inflacija na mjesečnoj razini u siječnju u odnosu na prosinac 0,7 posto.

Najveći utjecaj na to su imale cijene prehrane, ali i daljnji rast cijena komunalnih usluga, dok su cijene odjeće, obuće i telekomunikacija na mjesečnoj razini snižene, kazao je potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

No, s obzirom da je krajem siječnja došlo do pada cijena ulja, kruha i mlijeka, Polančec tvrdi da će se to vidjeti u statistici za veljaču.

Ponovio je kako do ljeta neće biti poskupljenja struje i plina za kućanstva i industriju, dok će plin za dva velika potrošača poskupjeti manje nego se ranije najavljivalo - za HEP će biti 1,07 kuna po prostornom metru, a za Petrokemiju jednu kunu.

Odgovarajući na upit hoće li se HUS priključiti najavljenom prosvjedu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske zbog rasta cijena, Matijašević je rekao da će predložiti predsjedništvu HUS-a da ne sudjeluje u prosvjedu, ako se na današnjem savjetovanju ispune njihovi zahtjevi.



Pisane vijesti