Vukovar: svečana promocija polaznika hrvatskih vojnih škola

VUKOVAR,25. LIPNJA(HINA) - Svečanim postrojavanjem polaznika u vojarni 204. vukovarske brigade počela je središnja svečanost završetka izobrazbe na svim razinama u hrvatskim vojnim školama koja se, u organizaciji Hrvatskoga vojnog učilišta "Petar Zrinski", već petu godinu održava u Vukovaru u povodu Dana državnosti.

Svečanosti su nazočni predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić, predsjednik Vlade Ivo Sanader i predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, ministar obrane Berislav Rončević i načelnik Glavnog stožera general zbora Josip Lucić te lokalni dužnosnici, članovi obitelji i rodbina polaznika.

Svečanost završetka izobrazbe u hrvatskim vojnim školama počela je u utorak promocijom i podjelom diploma polaznicima Zapovjedno-stožerne škole "Blago Zadro" te Časničke i Dočasničke škole, a nastavljena je današnjom promocijom i podjelom diploma polaznicima 10. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić" i 12. naraštaja pilota kadeta.

Bit će ukupno promovirano 305 polaznika hrvatskih vojnih škola - 10. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić", 16. naraštaja Zapovjedno-stožerne škole "Blago Zadro", Časničke i Dočasničke škole, Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane te Hrvatske ratne mornarice.

Među polaznicima koji će biti promovirani na svečanosti je i 10 pripadnika Oružanih snaga BiH, Makedonije, Ukrajine, Slovenije i - prvi put - Crne Gore te prvo dvoje hrvatskih časnika koji su diplomirali, a bili su polaznici MORH-ova programa civilno-vojnog školovanja "Kadet".

Uoči svečanosti, predsjednici Republike, Vlade i Sabora položili su vijence i zapalili svijeće podno spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari te spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata.



Pisane vijesti