Za dogradnju Obale kneza Domagoja u Splitu 42,6 milijuna kuna

Radovi na dogradnji i proširenju Obale kneza Domagoja u splitskoj gradskoj luci, vrijedni 42,6 milijuna kuna, počet će za 10-ak dana, a trajat će devet mjeseci, najavljeno je u petak prilikom potpisivanja ugovora za dijelu bespovratnih sredstava za realizaciju tog projekta.

Ugovor su na splitskom Pomorskom fakultetu potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric i ravnatelj Lučke uprave Split Vice Mihanović.

Ministar Butković izjavio je kako je dogradnja Obale kneza Domagoja u splitskoj gradskoj luci dio velikog projekta "Renesansa na hrvatskoj obali," pokrenutog prije četiri godine, u koji se investira više od milijardu kuna.

„Dogradnja Obale kneza Domagoja u Splitu je četvrti takav projekt u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u koje se investira više od 200 milijuna kuna, od kojih su 85 posto sredstava iz fondova EU, a 15 posto osigurava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture“, rekao je Butković.
Preostala tri projekta su uređenje vanjskog veza Sućuraj (na Hvaru), uređenje luke Omiš i cesta Pučišća-Povlja na Braču. 

Butković je najavio je da će se projekti obnove lučke infrastrukture nastaviti i u novoj financijskoj perspektivi EU-a, i Hrvatska se za to priprema. Najavio je da će uskoro biti raspisan natječaj za gradnju tunela Kozjak, koji će doprinijeti rješavanju prometnih gužvi na području Trogira, Kaštela, Solina i Splita.

Također, rekao je da je zbog epidemije koronavirusa ove godine smanjen prihod Hrvatskih cesta od trošarina iz goriva, a slično će biti i sljedeće godine, ali to neće utjecati na realizaciju lučkih infrastrukturnih projekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Pospješit će se brzolinijski brodski promet u splitskoj gradskoj luci

Ravnatelj splitske Lučke uprave Vice Mihanović istaknuo je da će se Obala kneza Domagoja, koja je izgrađena prije 150 godina, sada po prvi put nadograditi.

"Ta će obala biti dužine 260 metara, a njenu postojeću širinu od 4 metra proširit ćemo za 5,5 metara," naveo je Mihanović.

Po njegovim riječima, nadograđena obala će pospješiti brzolinijski brodski promet u splitskoj gradskoj luci, a služit će i kao šetnica građanima. Mihanović je istaknuo kako je nadogradnja te obale iznimno važna za splitsku gradsku luku, u kojoj prosječno godišnje raste promet za oko pet posto.
 
"Splitska gradska luka je najveća u Hrvatskoj, a po ostvarenom prometu je 22. u Europskoj uniji," rekao je Mihanović, dodavši da je u 2019. kroz gradsku luku Split prošlo 5,6 milijuna putnika i 850.000 vozila.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, pak, istaknuo je da je uređenje Obale kneza Domagoja početak uređenja cijele istočne obale u Splitu.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti