Za okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta do 2026. godine osigurano ukupno 313 milijuna kuna

Na današnjoj, 101. sjednici Vlade pokrenut je postupak izrade Nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima za razdoblje 2022. do 2027. godine, osnovano je Povjerenstvo za procjenu i utvrđivanje prijedloga projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan RH te je u saborsku proceduru upućen Prijedlog zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta.

Na početku sjednice ministri su izvijestili o aktualnom stanju vezanom za potres i za koronavirus.
 
Lagani pad broja hospitaliziranih
 
Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je da je prošlog tjedna krenula izgradnja zamjenskih kuća, a ovaj tjedan je potpisan ugovor za izgradnju 30 klasičnih zidanih kuća.
 
"U pogledu konstrukcije obnove, danas je krenulo otvaranje ponuda u postupcima javne nabave. Danas je pokrenut i novi natječaj za izgradnju 10 višestambenih zgrada što vjerujem da će građevinski sektor prepoznati kako bismo postigli željenu dinamiku obnove", rekao je Tomo Medved. 
 
Ministar zdravstva Vili Beroš ustvrdio je u četvrtak da je krivulja novih slučajeva zaraze koronavirusom u silaznoj putanji, ali zbog niske procijepljenosti još se ne razmatra ublažavanje epidemioloških mjera i promjena uloge COVID potvrda.

Moramo biti svjesni da je još uvijek velik broj necijepljenih građana koji mogu teško oboljeti, istaknuo je Beroš na sjednici Vlade, zato Hrvatska ne može slijediti primjer Danske, Švedske ili Velike Britanije kojima dovoljna procijepljenost daje prostora za popuštanje epidemioloških mjera.

Najveći pad novozaraženih u petom valu

Beroš je istaknuo da Hrvatska danas bilježi gotovo 32 posto manje dnevnih slučajeva u odnosu na prošli tjedan, što je najveći pad novozaraženih u petom valu.

Udio novozaraženih među PCR testiranima u zadnja 24 sata je 45,81 posto, a pri brzom antigenskom testiranu 10,69 posto.

Najveći broj novih slučajeva imaju Bjelovarsko-bilogorska, Šibensko-kninska i Zadarska županija.

Na bolničkom je liječenju 57 manje oboljelih od COVID-a, a na respiratoru 13 bolesnika manje nego jučer.

"Posljednjih dana bilježimo lagani pad broja hospitaliziranih pa je njihov udio u jedinicama intenzivnog liječenja i na respiratoru niži nego u prethodnom razdoblju", istaknuo je.

Do sada je cijepljeno 2.215.898 osoba, a dodatnom dozom 829.638 osoba, što je 21,33 posto od ukupnog stanovništva.

"Patronažne sestre u proteklom su tjednu kontaktirale 1288 osoba, od kojih se samo njih 27 posto odlučilo na cijepljenje, što pokazuje manji interes u starijoj populaciji", rekao je Beroš.

COVID potvrde, poručio je, i dalje smanjuju rizik od širenja zaraze u bolnicama, socijalnim ustanovama i nekim radnim sredinama.

Unatoč dovoljnim količinama cjepiva i cjepnih punktova sve je manji interes građana za cijepljenje, iako najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da se među onima koji su primili dodatnu dozu cjepiva zarazilo svega 0,4 posto ukupne populacije.

Poručio je da Ministarstvo zdravstva i dalje kontinuirano prati izvršavanje svih hitnih i neodgodivih zdravstvenih usluga, a za onkološke pacijente postoje posebni protokoli narudžbi za preglede.

Upozorio je da najavljeni trend porasta broja onkoloških pacijenata neće zaobići ni Hrvatsku, stoga se poduzimaju potrebne aktivnosti za nadolazeći rast tog vodećeg javnozdravstvenog problema.

Suživot s virusom koji bi mogao dugo ostati u zajednici

"Dostupnost zdravstvenih usluga za vulnerabilne skupine naš je prioritet. U tijeku je prilagodba prioritetnih listi čekanja čime se dodatno proširuju mogućnosti žurne dijagnostike za onkološke bolesnike", rekao je Beroš.

Potpredsjednik Vlade i voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je da se može govoriti o trendu popuštanja novog naleta izazvanog omikron varijantom, koja je izazvala veliki porast broja slučajeva i zaprijetila opterećenjem zdravstvenog sustava.

"Ako se nastave ovakvi trendovi, uz posebno praćenje stanja u zdravstvenom sustavu, Stožer će pomno analizirati moguću dinamiku popuštanja mjera, odnosno stvaranje preduvjeta za suživot s virusom koji bi mogao dugo ostati u zajednici", rekao je Božinović.

Od velike će važnosti, poručio je, biti rad na edukaciji građana i izradi preporuka o učinkovitoj zaštiti svakog pojedinca, s naglaskom na pojačan oprez za pripadnike rizičnih skupina.
 
U saborsku proceduru upućen prijedlog novog zakona o komasaciji
 
Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog novog zakona o komasaciji, kojim se planira provesti okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta, za što je u razdoblju do 2026. godine osigurano ukupno 313 milijuna kuna.

Prijedlogom Zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta želi se omogućiti stavljanje u funkciju poljoprivredne proizvodnje rascjepkanog i zapuštenog zemljišta, kojem je otežan pristup, kroz optimiziranje oblika i površine poljoprivrednog zemljišta, odnosno njegovim okrupnjavanjem te izgradnju
vodnih građevina za melioracije i druge infrastrukture.

Postojeći zakon o komasaciji, odnosno okrupnjavanju poljoprivrednog zemljišta, na snazi je od 2015. godine, no nije zaživio na terenu. Vlada je sada odlučila izraditi novi kojim će pokušati olakšati taj proces, a potporu je dobila i od Europske komisije. Za njegovo provođenje u iduće četiri godine, naime, osigurano je ukupno 313 milijuna kuna, od čega iz Mehanizma za oporavak i otpornost 263 milijuna, a iz nacionalnih sredstava 50 milijuna kuna. 

Po riječima ministrice poljoprivrede Marije Vučković, novi zakon stvorit će preduvjete za učinkovitu provedbu komasacije poljoprivrednog zemljišta u svrhu okrupnjivanja katastarskih čestica male površine i nepravilnog oblika u veće i pravilnije. Također, kazala je, utjecat će pozitivno na poljoprivrednu proizvodnju u Hrvatskoj, kao i na stvaranje veće dodane vrijednosti te će postaviti osnove za bolje uvjete za obrađivanje poljoprivrednog zemljišta uređenjem puteva i komunalne mreže te  uređenjem imovinsko-pravnog odnosa, sve u svrhu razvoja  i unapređenja ruralnog prostora.

Prijedlogom zakona definiraju se načela za provođenje komasacije, prije svega načelo jednake vrijednosti te načelo oblika, uporabe i položaja zemljišta te se omogućuje jednostavniji pristup sredstvima za podmirenje troškova putem programa komasacije poljoprivrednog zemljišta, koji će donijeti
Vlada kao nacionalni akt planiranja, u skladu s osiguranim sredstvima.

Ujedno, navela je, smanjit će se broj tijela uključenih u planiranje i provedbu komasacije sa 17 na 11 tijela, te su preciznije podijeljene nadležnosti između tijela uključenih u provedbu komasacije.

Ministarstvo poljoprivrede uspostavit će i voditi informacijski sustav komasacije u elektroničkom obliku, u okviru će biti registar komasacije, a nositelji komasacije mogu biti jedinice lokalne samouprave, Grad Zagreb ili ministarstvo.

U Splitu od 11. do 15. veljače USS "Harry S. Truman"
 
Američkom ratnom nuklearnom brodu USS "Harry S. Truman" Vlada je odobrila uplovljavanje u unutarnje morske vode Hrvatske i boravak u splitskoj luci od 11. do 15. veljače, pri čemu je ministar obrane Mario Banožić istaknuo kvalitetnu suradnju s američkim saveznicima i partnerima.

"Radi se o rutinskom posjetu radi logističke dopune i odmora posade broda", rekao je Banožić u na sjednici Vade, a u izjavi novinarima prije sjednice potvrdio je da će posjetiti brod 14. veljače.

To će biti prilika za razgovor s našim američkim saveznicima, partnerima, za jednu snažnu podršku koja će biti potvrđena i na taj način.

Suradnja s američkom mornaricom je intenzivna, dodao je i podsjetio na održavanje njihovih brodova u brodogradilištu "Vikor Lenac".

Veleposlanstvo SAD-a je Ministarstvu vanjskih i europskih poslova dostavilo notu kojom je zatražilo odobrenje za uplovljavanje za USS "Harry S. Truman", a Vlada je odobrenje dala sukladno odredbama pomorskog zakonika.

Povjerenstvo za utvrđivanje projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan Hrvatske

Vlada je na sjednici donijela odluku o osnivanju Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Povjerenstvo je osnovano radi učinkovitijeg rada i transparentnosti cjelokupnog postupka pružanja potpore tim projektima te jačeg povezivanja s Hrvatima izvan Hrvatske.

Prema ustavnoj i zakonskoj obvezi Hrvatska skrbi o Hrvatima izvan Hrvatske, a povezivanje i suradnja s Hrvatima izvan granica naše države strateški je interes za Hrvatsku, istaknuo je državni tajnik Zvonko Milas.

U skladu s tim Vlada kontinuirano pruža financijsku potporu projektima od strateškog značaja za hrvatsku nacionalnu manjinu, za Hrvate u Bosni i Hercegovini i hrvatskom iseljeništvu.

Povjerenstvo čine predstavnici Glavnog tajništva Vlade, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva financija te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

"Projektima od strateškog značaja za Hrvate izvan Hrvatske smatrat će se projekti čijom provedbom unaprjeđujemo položaj i kvalitetu života Hrvata, doprinosimo očuvanju i njegovanju nacionalnog identiteta, hrvatskog jezika, kulturnog stvaralaštva, baštine i jačamo povezanost s Hrvatskom", rekao je državni tajnik Milas.

Nacionalni plan za suzbijanje trgovanja ljudima za razdoblje od 2022. do 2027.
 
Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina zadužen je da izradi Nacionalni plan za suzbijanje trgovanja ljudima za razdoblje od 2022. do 2027. Nacionalni plan pobliže će definirati prioritetna područja i provedbu ciljeva, srednjoročnu viziju provedbe, pokazatelje ishoda i ciljane vrijednosti na području suzbijanja trgovanja ljudima te će se odredit terminski plan provedbe ciljeva i ključni pokazatelji ishoda, izraditi indikativni financijski plan, mehanizmi za provedbu ciljeva te okvir za praćenje i vrednovanje Nacionalnog plana.
 
Agenciji za osiguranje radničkih tražbina dana je suglasnost da otpiše nenaplativi iznos stečajnih tražbina, stečenih subrogacijom u 374 stečajnih postupaka u razdoblju od 1. siječnja.2003. do 31.prosinca.2020. godine, u ukupnom iznosu od 120 milijuna kuna.
 
Ravnatelju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Vlada je dala prethodnu suglasnost za sklapanje ugovora o izvođenju radova energetske obnove i uređenja poslovne zgrade Područnog ureda u Bjelovaru.
 
Pokroviteljstvo nad obilježavanjem 180. obljetnice Matice hrvatske
 
Vlada je prihvatila pokroviteljstvo nad obilježavanjem 180. obljetnice Matice hrvatske tijekom 2022., sukladno zamolbi Matice hrvatske. Prihvaćanjem pokroviteljstva Vlada ne preuzima nikakve financijske obveze.
 
Nadalje, prihvaćeno je nekoliko zaključaka: Zaključak o odobrenju Zapisnika o XXIII. zasjedanju Stalne hrvatsko-mađarske komisije za vodno gospodarstvo, Zaključak o provedbi preporuka s Pete sjednice Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije te Zaključak u vezi s Memorandumom o suglasnosti između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ravnateljstva policije i Agencije Sjedinjenih Američkih Država za borbu protiv narkotika o jačanju suradnje u borbi protiv nezakonite trgovine drogama i ostalih povezanih oblika transnacionalnih kaznenih
 
Vlada je prihvatila amandmane na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima te na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o područjima i sjedištima sudova.
 
Također, Vlada je dala dva mišljenja Hrvatskom saboru: predložila je Hrvatskome saboru da prihvati Polugodišnju informaciju o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u prvom polugodištu 2021., koju je predsjedniku Hrvatskoga sabora dostavila Hrvatska narodna banka.

I na kraju, Vlada nema primjedbi na dostavljeno Izvješće o obavljenoj reviziji učinkovitosti upravljanja komunalnom infrastrukturom u jedinicama lokalne samouprave na području RH koje je predsjedniku sabora podnio Državni ured za reviziju.
 

Pisane vijesti