Za PET/CT uređaje tražimo rješenje koje ne bi dodatno teretilo proračun, već postiglo uštede i poboljšalo dijagnostiku

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, gostujući u Dnevniku N1 televizije, osvrnuo se na medijske napise o projektu nabave novih PET/CT uređaja vrijednih oko 60 milijuna kuna.

Poslovati kvalitetnije i jeftinije, u korist pacijenata i državnih bolnica
 
"Jedna privatna tvrtka imala monopol naplaćivati velike iznose za takve postupke. Njihovi su aparati sada zastarjeli i dotrajali te tražimo rješenje unutar državnih bolnica koje ne bi teretilo proračun, gdje bi se postigle uštede i bolja dijagnostika", rekao je Kujundžić.
 
"Vlada i Ministarstvo žele da bude dobro građanima i pacijentima, da se postignu veće uštede te da se taj novac usmjeri i na druge bolesnike", kaže ministar koji smatra da je došao trenutak da se taj monopol izgubi jer je to u interesu hrvatskih pacijenata.
 
Na pitanja o optužbama za lažiranje troškovnika ministar Kujundžić rekao je da će ti navodi biti predmetom tužbi te da su analize HZZO-a izrađene kako bi se pokazala istina.

"Afera nije poslovati kvalitetnije, jeftinije, u korist pacijenata i državnih bolnica, a na uštrb monopola privatne tvrtke koja je zlorabila svoj položaj", ocijenio je Kujundžić.
 
Više od 1,7 milijardi kuna za zdravstvo iz fondova EU
 
Na pitanje o listama čekanja, ministar je rekao da su one dobrim dijelom riješene povećanim brojem postupaka i prioritetnim listama čekanja.
 
Podsjetio je da je više od 1,7 milijardi kuna povučeno iz fondova EU za zdravstvo, da su izgrađene dnevne bolnice i hitni prijami, a donesen je i novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti i poboljšana hitna pomoć. Puno se učinilo i u polju robotske kirurgije, koje nije bilo, te skupih lijekova za koje se izdvaja više od 1,5 milijardi kuna.
 
"Hrvatski zdravstveni sustav je stabilan. Trebamo zadržati liječnike i medicinske sestre u Hrvatskoj i podizati ishode liječenja", poručio je Kujundžić.
 
Vlada puno učinila za poboljšanje zdravstvene zaštite u dolini Neretve
 
Osvrnuvši se na kritike o zdravstvenoj skrbi u dolini Neretve, ministar je istaknuo kako je Vlada puno učinila – bit će napravljena dnevna bolnica, riješen je prijam hitnih pacijenata u Mostar, a odrađeni su ili još traju i drugi projekti.
 
"Plemenito je i lijepo što građani sudjeluju i u humanitarnim akcijama kao što je slučaj s akcijom 'Veliko srce za djecu Neretve', a pomaganjem i ulaganjem u bolnice u BiH pomažemo opstojnost hrvatskoga naroda u susjednoj državi", zaključno je rekao ministar Kujundžić.
 
Izvor: N1 / Vlada RH

Pisane vijesti | Milan Kujundžić