Za socijalne i razvojne projekte u Petrinji uručeni ugovori vrijedni 6,7 milijuna kuna

U Petrinji su u petak korisnicima svečano uručena dva ugovora o dodjeli bespovratnih ukupno 6,7 milijuna kuna za projekte petrinjske razvojne agencije PETRA i Gradskog društva Crvenog križa u Sisku.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je da je prvi ugovor financiran iz  Europskog socijalnog fonda u vrijednosti 2,5 milijuna kuna, za projekt

"Uspostava usluga Poduzetničkog društvenog centra Petrinji".

Drugi je iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije u okviru Poziva “Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći - faza III" za projekt "Humanitarni paket za Banovinu i sjevernu Hrvatsku", vrijedan gotovo 4,2 milijuna kuna. 

"S obzirom na stanje na Banovini, koje nas je pogodilo potresom, ovom je kraju potrebno povećanje zapošljavanja nezaposlenih na tom području koje je ekonomski deprimirano, što će imati pozitivne ekonomske efekte", poručio je Aladrović.

Misliti na najpotrebitije u Sisačko-moslavačkoj županiji

Također, dodao je, treba misliti i na one najpotrebitije na području grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, kako bi se financirala prehrana, skrb o onima koji su u siromaštvu. "Vjerujem da će to biti jedan mali obol boljem i kvalitetnijem životu", istaknuo je.

Pojasnio je kako je riječ o razvojnim ugovorima, jer je jedan orijentiran na poduzetničke centre i imat će ekonomski efekt, a drugi se odnosi na one u siromaštvu kako bi lakše prevladali ovu situaciju.

Aladrović je napomenuo da je ovaj kraj obuhvaćen i nacionalnim planom oporavka, a da je razvijen senzibilitet prema Banovini, ustvrdio je, vidi se po djelovanju svih ministarstava i Stožera civilne zaštite. "Ovaj kraj je nužno učiniti ekonomski prosperitetnim i ugodnim mjestom za život, uz sprječavanje prisutne depopulacije", istaknuo je. 

Potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera Civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved rekao je kako ovi ugovori imaju i socijalnu i razvojnu komponentu, posebno spominjući aktivnosti tvrtke Pleter za prehranu stanovništva.

Zahvalio je ugostiteljima koji su volonterski prvi priskočili u pomoć organizacijom prehrane u najtežim trenucima, navodeći kao cilj Vlade poticanje domaćih ugostitelja i drugih djelatnosti da se maksimalno uključe u proces usluga.

Pleter se povlači, uslugu ugostitelja financirat će država

"Predstoji analiza mogućnosti ugostiteljskih kapaciteta kako bi postupno preuzeli prehranu, kao što je to slučaj u Sisku, a uslugu će financirati država. Već za utorak je sazvan sastanak na kojem bi se trebalo vidjeti mogućnosti ugostitelja", kazao je Medved.

Najavio je kako bi se u tom slučaju tvrtka Pleter postupno povukla, a domaći ugostitelji bi preuzeli sustav prehrane. Podsjetio na odluku o oslobađanju plaćanja električne energije, cestarine, RTV pristojbe i putovanja vlakom tijekom travnja. 

Potpisivanju i uručenju ugovora u petrinjskom Vatrogasnom domu nazočili su i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i drugi dužnosnici.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti