Zajam EIB-a pridonijet će povećanju gospodarskog rasta, jačanju konkurentnosti i otvaranju novih radnih mjesta

Slika /Vijesti/2015/ožujak/30 ožujak/za web (1).jpg

Ministar financija Boris Lalovac i potpredsjednik Europske investicijske banke Dario Scannapieco potpisali su danas u Banskim dvorima Ugovor o financiranju u iznosu od 300 milijuna eura za Projekt nacionalnog sufinanciranja EU fondova u razdoblju od 2014. – 2020. godine.

Potpisivanju je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.
 
Zajmom Europske investicijske banke (EIB) sufinancirat će se projekti iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. i to iz područja prometa, energetike, okoliša (uključujući područja vezana uz upravljanje otpadom i otpadnim vodama), zdravlja, istraživanja i razvoja, zaštite prirode, socijalne infrastrukture, informacijske i komunikacijske tehnologije te gradske obnove. Ukupna vrijednost Operativnog programa procijenjena je na 8,1 milijardu eura od čega je 6,8 milijardi iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.
 
U izjavi za novinare, potpredsjednik Vlade Branko Grčić istaknuo je kako se Hrvatskoj pružaju velike mogućnosti za zapošljavanje i razvoj svih dijelova Hrvatske, financirane sredstvima EU fondova. „Krajnjim korisnicima smo osigurali i pomoć u sufinanciranju i predfinanciranju, pri čemu zajam EIB-a ima značajno mjesto u realizaciji projekata“, kazao je potpredsjednik Vlade Grčić.
 
Potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco rekao je da će se zajmom Europske investicijske banke sufinancirati prioritetni projekti koji će doprinijeti poboljšanju kvalitete života hrvatskih građana. „Financijska sredstva EIB-a olakšat će apsorpciju sredstava iz EU fondova te će pridonijeti povećanju gospodarskog rasta, jačanju konkurentnosti i otvaranju novih radnih mjesta“, naglasio je.
 
Ovaj zajam je fleksibilan i financijski atraktivan instrument EIB-a kojim je zemljama članicama EU omogućeno osiguranje domaće komponente sufinanciranja fondova EU sredstvima zajma EIB-a. Zajam je bilo moguće, sukladno projekcijama, ugovoriti za cijelu alokaciju EU fondova za period 2014-2020. godine. U prosincu 2014. godine Odbor direktora EIB-a odobrio je okvirni zajam u iznosu od 600 milijuna EUR, što omogućava ugovaranje preostalog iznosa prema potrebi i sukladno dinamici korištenja prvog dijela zajma.
 
U razdoblju od 2001. do sada EIB je odobrio oko 4,4 milijarde eura za financiranje 54 projekata u Republici Hrvatskoj, od čega je 33 projekta u javnom sektoru financirano zajmovima vrijednim 3,3 milijarde eura, dok su za 21 projekt u privatnom sektoru dani globalni zajmovi bankama u vrijednosti 713,2 milijuna eura. U javnom sektoru EIB uglavnom financira velike infrastrukturne projekte poput obnove infrastrukture i modernizacije u sektoru željeznica, komunalne infrastrukture na područjima od posebne državne skrbi, obnovu i izgradnju cesta, autocesta i izgradnju plinovoda, te financiranje malog i srednjeg poduzetništva kroz kreditne linije putem Hrvatske banke za obnovu i razvitak.
 
 

 
 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Fondovi EU