Zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH bit će značajna za unaprjeđenje političke i gospodarske suradnje

  • Slika /Vijesti/2017/04 travanj/4 travnja/Mostar1.jpg

Drugi dan boravka u Mostaru predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković započeo je neformalnim susretom s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Razgovarali su o unaprjeđenju odnosa između Hrvatske i Bosne i Hercegovine te mogućnostima jačanja gospodarske suradnje, kao i o pripremama za zajedničku sjednicu Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH, koja će se održati u lipnju 2017. godine. „Siguran sam da ćemo tu dotaknuti sve što je bitno za daljnju dinamiku naših odnosa“, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.  Izvijestio  je da je bilo riječi i o europskom putu Bosne i Hercegovine te naporima koje Vijeće, ali i sve druge razine vlasti ulažu u odgovore na upitnik Europske komisije, koji bi trebali biti dovršeni do ljeta. Izrazio je nadu da će nakon temeljite evaluacije, Komisija predložiti da Bosna i Hercegovina dobije status države kandidata. „Hrvatska će kao i do sada biti glavni zagovaratelj, podupiratelj i prijatelj Bosne i Hercegovine na njezinom europskom putu“, istaknuo je.
 
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić istaknuo je da je riječ o konstruktivnom sastanku na kojem je iskazana potpuna opredijeljenost daljnjem razvoju dobrosusjedske i regionalne suradnje. Ponovio je da je bilo riječi i o europskim integracijama Bosne i Hercegovine, kao i o gospodarskoj suradnji dviju zemalja. Rekao je da su dogovorene i teme za zajedničku sjednicu Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH, unutar kojih će se konkretizirati projekti na kojima rade koordinativni timovi. Istaknuo je da se na zajedničkoj sjednici očekuje potpisivanje četiri do pet značajnih sporazuma, kao i dogovor o projektima koji su značajni za unaprjeđenje gospodarske suradnje i daljnje infrastrukturne povezanosti Hrvatske i BiH. Naglasio je još jednom da su bilateralni odnosi izuzetno dobri, kao i da nema puno spornih pitanja između dviju zemalja, a u narednim mjesecima će se pripremiti adekvatni modeli, zaključci i riješena za sva pitanja o kojima je danas bilo riječi. Kazao je i da je predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića upoznao i s kapacitetima Agrokora i Konzuma u kontekstu poslovanja i zaposlenih u Bosni i Hercegovini.
 
Predsjednik Vlade izvijestio je o aktivnostima koje hrvatska Vlada poduzima glede stabilnosti gospodarskog i financijskog sustava te o novom posebnom zakonu o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, koji će se sutra raspraviti u Hrvatskom saboru. Kazao je da Vlada želi pronaći model u kojem će se prije svega osigurati nova likvidnost kompanije, a time i mogućnost isplate određenih potraživanja prema dobavljačima, normalno funkcioniranje niza kompanija u okviru koncerna, njihovo restrukturiranje i sigurnost zaposlenika, za što je bitan dogovor vlasnika i vjerovnika.  

Foto: Hina

Pisane vijesti | Andrej Plenković