Zakonom o osobnoj asistenciji povećanje broja korisnika i proširuje se usluga, godišnje više od 176 milijuna eura

Slika /Vijesti/2023/Lipanj/15 lipnja/Piletić 3.jpg

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić istaknuo je danas u Saboru da je Vlada kod izrade prijedloga zakona o osobnoj asistenciji surađivala s udrugama osobama s invaliditetom, poručivši kako je to njihov zakon. „Proširenjem obuhvata usluge država će na godišnjoj razini za usluge osobne asistencije izdvajati više od 176 milijuna eura“, naveo je ministar Piletić.

„U radnoj skupini bili su svi predstavnici udruga osoba s invaliditetom, to je njihovo zakon i naš odgovor njima da im zaista omogućimo uključiv život u sve segmente društva”, rekao je ministar Piletić predstavljajući konačni tekst zakona o osobnoj asistenciji kojim ta socijalna usluga postaje trajno zakonsko pravo.

Dodao je da su između dva čitanja detaljno prošli svaki članak zakona i postigli konsenzus da je ovo važan iskorak u osiguravanju prava na osobnog asistenata osobama s invaliditetom.

„Ovaj zakon nema veze s političkim opredjeljenjem niti ima bilo kakav konotacijski predznak nego je rezultat odgovornosti da onima kojim je pomoć potrebna na taj poziv odgovorimo”, naglasio je.

Novim zakonom proširenje obuhvata usluge, veći i broj korisnika, oko 15 tisuća

Novim zakonom broj korisnika usluge osobne asistencije povećat će se sa sadašnjih oko 4000 na više od 15 tisuća, povećava se broj sati korisnicima, te broj pružatelja usluga. Povećat će se i broj roditelja njegovatelje čija djeca će imati pravo na osobnog asistenta, sa sadašnjih 570 na više od 2000. Raste i cijena rada osobnih asistenata s 54 na 82 kune sat.

„Proširenjem obuhvata usluge država će na godišnjoj razini za usluge osobne asistencije izdvajati više od 176 milijuna eura“, naveo je ministar Piletić.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti