Zakonskim okvirom ostvaren je povijesni iskorak u očuvanju bogatstva hrvatskog jezika

  • Slika /Vijesti/2024/Veljača/14 veljače/VRH_2037.jpg

Hrvatski jezik je temeljna sastavnica hrvatskoga identiteta i hrvatske kulture, koji su dijelovi europskog identiteta i europske kulture, te je dužnost države skrbiti se za hrvatski jezik, za njegovo očuvanje, njegovanje i razvoj, poručio je danas premijer Plenković prigodom sastanka s predstavnicima Matice Hrvatske i članovima radne skupine za izradu Zakona o hrvatskom jeziku.

Nakon usvajanja Zakona o hrvatskom jeziku u Hrvatskom saboru, predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s predstavnicima Matice Hrvatske Mirom Gavranom, Mariom Jarebom, Dubravkom Oraić Tolić, Damirom Zorićem, Ivicom Nuićem, Božidarom Petračem i Anom Preost, glavnim urednikom Vijenca Goranom Galićem i članovima Radne skupine akademikom Mislavom Ježićem, akademikom Augustom Kovačecom, akademikom Stjepanom Damjanovićem, Tomislavom Stojanovom i prof.dr. Mariom Grčevićem.
 
Na sastanku su sudjelovali i zastupnici u Hrvatskom saboru Vesna Bedeković, Zdravka Bušić, Andro Krstulović Opara i Majda Burić, ministri Nina Obuljen Koržinek i Radovan Fuchs te predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić i posebni savjetnik predsjednika Vlade akademik Zvonko Kusić. 
 
Razgovarali su o ulozi Vijeća za hrvatski jezik, koje će okupiti stručnjake radi promicanja kulture hrvatskoga jezika u službenoj i javnoj uporabi i njegovog daljnjeg razvoja. 
 
"Zakonskim okvirom ostvaren je povijesni iskorak u očuvanju bogatstva hrvatskog jezika, koji dobiva primjeren status i skrb. Zakonom o hrvatskom jeziku prvi je puta u hrvatskoj povijesti normativno uređena službena i javna uporaba hrvatskoga standardnoga jezika", poručio je tom prigodom premijer Plenković. 
 
Naglasio je da je hrvatski jezik temeljna sastavnica hrvatskoga identiteta i hrvatske kulture, koji su dijelovi europskog identiteta i europske kulture, te je dužnost države skrbiti se za hrvatski jezik, za njegovo očuvanje, njegovanje i razvoj. 
 
Zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos u procesu izrade Zakona o hrvatskom jeziku.


Pisane vijesti