Zaprimljene ponude za nabavu borbenog aviona u MORH-u

Slika /Vijesti/2020/09 Rujan/09 rujan/47993908211_4fe5dc9f7f_k-1024x683.jpg

U Ministarstvu obrane RH u Zagrebu u srijedu, 9. rujna 2020. godine, Međuresorno povjerenstvo zaprimilo je ponude za nabavu višenamjenskog borbenog aviona od Kraljevine Švedske, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske Republike i Države Izrael.

Time je završila faza dostave ponuda i započeo proces evaluacije koji će trajati do kraja 2020. godine.

Postupak će se voditi stručno s jasno utvrđenim kriterijima i sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor bio najbolji za Republiku Hrvatsku.

Frka-Petešić: Zadovoljni smo ponudama za nabavu borbenog aviona

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić izrazio je zadovoljstvo pristiglim ponudama za kupnju višenamjenskom borbenog aviona, nakon što su u Ministarstvu obrane (MORH) zaprimljene ponude od Švedske, SAD-a, Francuske i Izraela.

 "To su vrlo kvalitetne ponude, na tragu onoga što smo zacrtali kao ciljeve, da to budu avioni četvrte generacije, da budu  kompatibilni s NATO standardima i da su to zapadne tehnologije. To je ono što smo dobili i od zbog toga smo zadovoljni", izjavio je Frka-Petešić novinarima pred MORH-om.

Hrvatska je zaprimila dvije ponude za nove avione i dvije za rabljene avione. Norveška, koja je najavila sudjelovanje u postupku, odustala je od ponude jer nije mogla ispuniti postavljene kriterije, a Grčka i Italija nisu mogle odgovoriti na ponude u zadanim rokovima, kazao je Frka-Petešić.

Započeo proces evaluacije

Načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske admiral Robert Hranj izvijestio je kako je Švedska Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Sjedinjene Američke Države nude novi F-16 blok 70, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30.

Frka-Petešić istaknuo je kako izraelska ponuda jamči da bi američka strana bila uključena na samom početku cijele procedure i na taj način bismo osigurali tripartitni ugovor između triju vlada.

Zaprimanjem ponuda za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova završila je faza dostave ponuda i započeo proces evaluacije, koji će trajati do kraja 2020. godine.

Govoreći o detaljima postupka evaluacije ponuda, Hranj je rekao kako to podrazumijeva intenzivnu interakciju sa svim ponuditeljima, nakon čega će se od njih zatražiti završnu i najbolju ponudu.

 "Nakon što primimo najbolje ponude idemo u procjene svake ponude po utvrđenoj metodologiji, što će trajati mjesec dana. Mi smo zacrtali točan datum, koji je samo za nas obvezujući, 12. prosinac. Nakon toga se izrađuje studija izvodljivosti i, po dogovorenoj proceduri, predstavit ćemo naš prijedlog saborskom Odboru za obranu i Vijeću za obranu, a završni prijedlog uz stajališta ta dva tijela ide na Vladu", kazao je Hranj.

Banožić: Konačna odluka o ponudi spremna za Vladu do kraja godine

Ministar obrane Mario Banožić kazao je jutros da se danas od devet do 11.30 sati zaprimaju ponude za višenamjenske borbene avione, nakon čega slijedi proces evaluacije koji će trajati tri mjeseca prije nego što bude dovršen prijedlog koji će se uputiti Vladi.

"Zaprimaju se danas od devet sati, posljednja će doći u 11.30 sati, nakon toga ćemo iz ministarstva poslati kratko priopćenje za javnost", rekao je Banožić novinarima pred Banskim dvorima.

Višeresorno povjerenstvo

Na pitanje hoće li javnost znati detalje ponude Banožić je odgovorio da neće jer ponude prolaze "proces validacija, evaluacije, koji će trajati tri mjeseca i na osnovu toga će se napraviti prijedlog za Vladu".

Najavio je da će konačna odluka o ponudi biti spremna za Vladu do kraja godine.

"Zatražili smo inicijalne ponude od SAD-a vezano za nabavku novih F-16 aviona i od Švedske za nabavku Gripena. Imamo također ponude koje se odnose na polovne rabljene avione europske proizvodnje, Italija Eurofighter, Francuska Rafale, ali isto tako avione koji su rabljeni, a odnosi se na F-16 avione iz Norveške, Grčke, Izraela", kazao je.

Očekuje da će se svi ponuđači odazvati sukladno vremenu koje su dobili u uputi, a nakon toga će višeresorno povjerenstvo zaprimiti ponude i obaviti proces evaluacije i validacije.

Po pitanju financija, Banožić kaže da mu je teško predviđati koliko će sve koštati jer još ne zna kakve će ponude dobiti. Potvrdio je da Hrvatska nabavlja 12 aviona.

"Međuresorno povjerenstvo ima određenu ponderaciju, koja uključuje i financijski, ali isto tako i tehnički dio", rekao je Banožić.

Jedinstvena odluka o borbenim avionima

Upitan da komentira odluku Ureda predsjednika Republike da ne sudjeluje u radu povjerenstva za nabavu aviona odgovorio je kako s predsjednikom Republike dobro surađuje, a na kraju bi se trebala donijeti jedinstvena odluka o borbenim avionima.

"S predsjednikom Republike imam uredne brifinge, imao sam jučer, surađujemo zajedno. Čovjek se jednostavno izjasnio da je riječ o odluci koju donosi Vlada, ali mislim da je ovo značajno za sve nas, našu sigurnost, i to mora biti jedinstvena odluka", poručio je.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti