Zatražili smo službeno očitovanje Izraela može li realizirati ponudu. Ako ne može, Vlada će poništiti natječaj

Slika /Vijesti/2019/01 Siječanj/3 sijecanj/H20190103041750.jpg

"Vlada SAD-a je dala predodobrenje Državi Izrael za prodaju zrakoplova F-16 Barak. Država Izrael je imala svu potrebnu dokumentaciju 3. listopada  2017. kada je predala natječaj, uključujući i to predodobrenje", istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u izjavi medijima ispred Banskih dvora nakon sjednice Vlade.

Naglasio je da je međunarodni natječaj proveden u skladu sa svim pravilima struke.
 
"Prvi proces u donošenju odluke bio je odlazak u države koje su to riješile. Otišli smo u Mađarsku, Češku i Rumunjsku. Željeli smo čuti iskustva drugih država koje su prije nas rješavali to pitanje", kazao je.
 
Naglasio je da je ključna odluka Vlade bila inzistiranje da radi država sa državom, da se izbjegnu tako bilo kakvi partikularni interesi, odnosno da države preuzimaju odgovornost.
 
"U ovome procesu Država Izrael imala je svu potrebnu dokumentaciju, uključujući i taj papir i to odobrenje od treće strane da može nuditi zrakoplov Hrvatskoj. U papiru piše prodaja i to je prvi korak. Iza toga, Država Izrael, kada je dobila odluku da su oni ti, kao prodavatelj preuzimaju obvezu da ishode odobrenje Vlade SAD-a za transfer zrakoplova u Hrvatsku. To je isključivo obveza Države Izrael", pojasnio je.
 
Ako se ponuda ne može realizirati, Vlada će poništiti natječaj
 
Kazao je da je Izrael od Vlade SAD-a dobio preko tisuću odobrenja za prodaju opreme drugim državama.
 
"Očito je da je došlo do nekog nesporazuma. Tražimo očitovanje od Države Izrael mogu li oni realizirati ponudu, odnosno da dobijemo proizvod koji je odabran nakon završetka kompletnog procesa. Dali smo rok do 11. siječnja da nam daju službeno priopćenje. Nakon toga, Vlada će donijeti adekvatnu odluku", izvijestio je Krstičević, dodavši da ako se ponuda ne može realizirati, Vlada će poništiti natječaj.
 
Pojasnio je da je predodobrenje klasificiran podatak i ne može se objaviti.
 
Upitan o političkoj odgovornosti ako natječaj propadne, Krstičević je odgovorio da je u cijelom procesu jasno da je odgovornost velika te da priča o borbenom zrakoplovstvu u Hrvatskoj traje dugi niz godina.
 
"Mnogi su odgađali tu odluku, nitko je nije želio donijeti. Ova je Vlada otpočetka činila sve da se ojača Hrvatska vojska. Ovaj je proces vođen vrlo sustavno, u njemu su bili najbolji ljudi koje Hrvatska ima. Proces je vođen transparentno i profesionalno sa svim državama i ponuditeljima, svi su imali iste uvjete za natječaj. Ovim procesom nije napravljena nikakva šteta za proračun i nisu stvorene nikakve financijske obveze'', kazao je Krstičević.
 
Izdvojio je da ni on osobno, kao ni cijeli tim u Ministarstvu obrane RH nije ugrozio interese Hrvatske.
"Čak naprotiv - sustavno, profesionalno, odgovorno i transparentno smo vodili cijeli proces", zaključio je.

Pisane vijesti